Kto by sa tieto sviatky nechcel cítiť a vyzerať lepšie? Máme pre vás perfektný plán, pri ktorom nebudete musieť byť len o chlebe a vode. Stačí urobiť zopár zmien a sviatočné šaty vám padnú ako uliate.

Ako na to?

● Doprajte si tri hlavné jedlá – raňajky, obed, večeru – podobné našim návrhom.
● Potraviny, ktoré budú tvoriť základ jedál, sú zelenina, chudé mäso, cestoviny, ryba, ryža, zemiaky, nízkotučné mliečne výrobky, vajcia a podobne.
● Ak vás zastihne hlad medzi hlavnými jedlami, siahnite po zelenine alebo ovocí, prípadne po bielom jogurte.
● Na dochutenie používajte nízkotučné šalátové dresingy, vývar, bylinky, paradajkový pretlak, sójovú omáčku a korenie.
● Aby bola strava vyvážená, do svojho jedálneho lístka začleňte potraviny bohaté na vápnik, ako je mlieko a syry.
● Každý deň si doprajte celozrnný chlieb, cereálie, cereálne tyčinky, orechy či ryžové chrumkavé chlebíky, ktoré majú vysoký podiel vlákniny.
● Denne si môžete dopriať dve dobroty uvedené v našej tabuľke.

Maximalizujte svoj výsledok

● Z mäsa odstráňte viditeľný tuk aj kožu.
● Používajte nízkokalorický olej v spreji.
● Pite! Pokúste sa vypiť šesť až osem pohárov tekutín denne. Vhodná je voda, nesladené nápoje, čaje, ale aj kvalitná káva.
● Hýbte sa! Akýkoľvek pohyb
30 minút denne zmení váš život. Uvidíte!

Povolené dobroty:

● 125 ml vareného vína
● 35 ml džinu s tonikom
● 125 ml sektu alebo prosecca
● 100 ml nízkotučnej zmrzliny
● 25 g hrozienok v čokoláde
● 25 g čipsov
● 25 g miešaného sušeného ovocia a orechov
● 25 g gumených cukríkov

Raňajky

Ovocný šalát s jogurtom: Misku naplňte bielym jogurtom a posypte nakrájaným ovocím.
Vajcia s údeným lososom: Pripravte praženicu z dvoch až troch vajec a podávajte ju s údeným lososom a dusenou špargľou.
Francúzska hrianka: Namočte 2 plátky celozrnného chleba do rozšľahaných vajec s trochou sladidla a opečte z oboch strán dozlatista. Podávajte s čučoriedkami.

Doprajte si zdravé a ľahké raňajky.
Doprajte si zdravé a ľahké raňajky.
Zdroj: Shutterstock

Obed

Tuniakový šalát: Listový šalát zmiešajte so cherry paradajkami, s vareným vajcom, so šalátovou uhorkou, s varenými malými zemiakmi a tuniakom z konzervy. Dochuťte nízkotučnou šalátovou zálievkou.
Plnená pita: Naplňte 60 g celozrnnej pity plátkami grilovaného kuracieho mäsa, reďkovkami, šalátom a mrkvou.

Večera

Fazuľa s hriankou: Dva celozrnné plátky chleba z oboch strán opečte nasucho a obložte konzervovanou fazuľou v paradajkovej omáčke.
Kurací sendvič s cviklou: Dva plátky celozrnného chleba naplňte varenými kuracími prsami, plátkami nakladanej cvikly a šalátom.

Chlebík s fazuľkou je sýta večera.
Chlebík s fazuľkou je sýta večera.
Zdroj: Shutterstock