Trošku plesnivé ovocie? Vykrojíme a zjeme... Nikdy viac to nerobte! A na tomto si ju nevšimnete
14. 11. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: Shutterstock
Jesť hoci aj trochu plesnivé ovocie je veľký risk. Zdravotný. Pozrite, čo všetko vám hrozí. A na toto si dávajte zvlášť pozor!
Potravinové plesne milujú teplo a vlhko. Aby ste sa vyhli ich vzniku, všetky potraviny náchylné na ich vznik skladujte v suchu, tme a v chlade a pozorne sledujte dátum exspirácie.
Nie všetky plesne sú však jedovaté. Na niektorých z nich si dokonca radi pochutíme. V obchodoch nájdeme aj potraviny s ušľachtilými plesňami, ktoré nie sú jedovaté a dodávajú jedlu charakteristickú chuť, vôňu a konzistenciu, napríklad plesňové syry, klobásy, salámy. Pri týchto výrobkoch zvlášť dodržiavame čas exspirácie, pretože po tejto lehote sa môžu namnožiť na výrobku aj nežiaduce plesne, ktoré potom nemusíme odlíšiť od tých ušľachtilých.
Zdroj: Shutterstock
Niektoré syry smrdia, ale sú jedlé. Ide o ušľachtilú pleseň
POTRAVINY CHÚLOSTIVÉ NA PLESNE
● ovocie s vysokým obsahom vody: jahody, bobuľové ovocie, pomaranče, hrozno, jablká
● zelenina: rajčiny, paprika, karfiol, mrkva
● chlieb a pečivo
● syry: mäkké aj tvrdé druhy
Plesne sa taktiež môžu objaviť na mäse, mliečnych výrobkoch, orieškoch či sladkostiach.
Pozor na alfatoxíny v orieškoch!
Oriešky a sušené ovocie treba skonzumovať po otvorení čo najskôr. Pretože práve oni môžu obsahovať nebezpečné toxíny.
Alfatoxíny sú veľmi účinným jedom, ktorý vytvára pleseň Aspergillus flavus. Odborníci hovoria, že sa objavujú v arašidoch, orieškoch, pistáciách, sóji, sušenom ovocí a výrobkoch z týchto surovín.
V potravinách sa objavujú vo veľmi nepatrnom množstve. Tieto látky môžu spôsobiť astmu, alergie, ale poškodiť aj pečeň, obličky, nervový systém, pokožku, dýchací a pohlavné orgány (neplodnosť).
Už aj z obchodu
Dobrým príkladom sú banány posiate tmavými fľakmi hniloby často predávané so zľavou. Takisto doma zabudnutý chlieb s povrchom pokrytým jemným podhubím. Často si myslíme, že plesnivú potravinu rozoznáme na prvý pohľad. Nedá sa to vždy.
Zdroj: Shutterstock
Ak je chytený chlieb, nestačí vyhodiť poškodený krajec, ale celý výrobok.
Pleseň v počiatočných štádiách sa dá ľahko prehliadnuť, napríklad aj na už spomínanom chlebe (najmä, ak je pekne nakrájaný a zabalený v igelitovom obale). Ľahko prehliadneme pleseň napríklad na arašidoch, sušených hrozienkach alebo figách (ktoré sú na plesne pomerne náchylné), či na korení po dobe použiteľnosti.
Toto robte!
1. Nestačí vykrojiť kúsok plesnivej potraviny, musí sa vyhodiť celá, pretože mykotoxíny nevidieť, ale sú tam a nedajú sa zničiť.
2. Plesnivý kompót sa takisto musí vyhodiť kompletne, nestačí odstrániť pár pokazených kusov ovocia
3. Ani pečivo neskladujte v igelitových vreckách a zo starého pečiva nevyrábajte strúhanku, lebo môže obsahovať plesne.
4. Nôž, s ktorým čistíme, sa nesmie dotknúť zaplesnej časti zeleniny, ak áno, tak ju kontaminujeme.