Reklama

Tušili ste to? Cvikla je hotový zázrak pre zdravie: 10 vecí, pre ktoré by sme ju mali jesť

Cvikla

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Červená repa sa v našej kuchyni nevyskytuje práve často. Pritom by sme ju pre jej zázračné účinky mali jesť denne.

Cviklu nemá každý rád. Možno za to môžu aj spomienky staršej generácie na nevábnu sterilizovanú červenú repu v školskej jedálni. A pritom je to pri správnej úprave veľmi chutná a predovšetkým zdravá zelenina.

Liečivé účinky

Červená repa obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E.

• Podporuje kardiovaskulárny systém - jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc.
• Znižuje krvný tlak ( pite 2 šálky šťavy denne ).
• Posilňuje imunitný systém.
• Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče.
• Pomáha po rekonvalescencii, pri borelióze a kliešťovej encefalitíde.
• Má pozitívny vplyv na zrak.
• Zbavuje črevá jedovatých látok (denne 150 ml šťavy) a odstraňuje zápchu.
• Pomáha pri ateroskleróze (odporúča sa 50 - 100 ml surovej šťavy denne).
• Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom.
• Vyvoláva optimistickejší náladu.

Červená repa proti rakovine

Šťava sa odporúča ako prevencia a súčasť liečby rakovinového bujnenia, rovnako tak aj pre rekonvalescenciu po jej liečbe. Užívajú sa bežne až 3 menšie poháre šťavy počas dňa, ako prevencia sa odporúča 1 pohárik najmenej 1 - 2x týždenne.

Dôležitá pre tehuľky

Je plná kyseliny listovej ( šťava z jednej repy obsahuje 34 % odporúčanej dennej dávky ), ktorá je tiež dôležitá pre tehotné ženy, pretože pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí.

Stop diabetikom

Jediný, kto by si pri konzumácii červenej repy mal dávať pozor, sú diabetici. Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.

Tip:

Jedzte hlavne surovú repu alebo z nej vylisovanú šťavu. Varením stráca obsah užitočných látok.

Zdroj: PETER BRENKUS, Shutterstock

Kapustový šalát s cviklou

Najlepšie recepty, ktoré nám zachutia

Šalát

Za surova môžeme repu pridávať do zeleninových šalátov, buď nakrájanú na tenké plátky, alebo nastrúhanú. V kombinácii s kapustou, chrenom, orechmi, jablkom, varenými zemiakmi a jogurtovou alebo majonézovú zálievkou je to elixír nabitý vitamínmi a minerálmi.

Boršč

Repu uvaríme v šupke, necháme schladiť a nakrájame ju na kocky. Potom sprudka na panvici osmažíme cibuľu, cesnak a hovädzie mäso, pridáme korenie na vývar a dusíme. Až bude mäso polomäkké, vložíme k nemu opraženú koreňovú zeleninu, surové zemiaky a uvarenú repu. Na záver ešte pridáme kapustu a kôpor. Hotový boršč podávame s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.

Pečená

Do zapekacej misy naukladáme plátky červenej repy, pokvapkáme olejom, pridáme štipku škorice, osolíme a vložíme do rúry ( cca na 200 ° C stupňov pečte 35 - 40 minút ). Potom misu vyberieme, na dopečenú repu položíme syr balkán alebo fetu ( alebo iný podľa chuti ) a pečieme ďalších 15 minút, kým syr nie je zlatistý. Podávame s pečivom alebo zemiakmi.

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.