Cviklu nemá každý rád. Možno za to môžu aj spomienky staršej generácie na nevábnu sterilizovanú červenú repu v školskej jedálni. A pritom je to pri správnej úprave veľmi chutná a predovšetkým zdravá zelenina.

Liečivé účinky

Červená repa obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E.

• Podporuje kardiovaskulárny systém - jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc.
• Znižuje krvný tlak ( pite 2 šálky šťavy denne ).
• Posilňuje imunitný systém.
• Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče.
• Pomáha po rekonvalescencii, pri borelióze a kliešťovej encefalitíde.
• Má pozitívny vplyv na zrak.
• Zbavuje črevá jedovatých látok (denne 150 ml šťavy) a odstraňuje zápchu.
• Pomáha pri ateroskleróze (odporúča sa 50 - 100 ml surovej šťavy denne).
• Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom.
• Vyvoláva optimistickejší náladu.

Cvikla
Cvikla
Zdroj: Shutterstock

Červená repa proti rakovine

Šťava sa odporúča ako prevencia a súčasť liečby rakovinového bujnenia, rovnako tak aj pre rekonvalescenciu po jej liečbe. Užívajú sa bežne až 3 menšie poháre šťavy počas dňa, ako prevencia sa odporúča 1 pohárik najmenej 1 - 2x týždenne.

Dôležitá pre tehuľky

Je plná kyseliny listovej ( šťava z jednej repy obsahuje 34 % odporúčanej dennej dávky ), ktorá je tiež dôležitá pre tehotné ženy, pretože pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí.

Stop diabetikom

Jediný, kto by si pri konzumácii červenej repy mal dávať pozor, sú diabetici. Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.

Tip:

Jedzte hlavne surovú repu alebo z nej vylisovanú šťavu. Varením stráca obsah užitočných látok.

Kapustový šalát s cviklou
Kapustový šalát s cviklou
Zdroj: PETER BRENKUS, Shutterstock

Najlepšie recepty, ktoré nám zachutia

Šalát

Za surova môžeme repu pridávať do zeleninových šalátov, buď nakrájanú na tenké plátky, alebo nastrúhanú. V kombinácii s kapustou, chrenom, orechmi, jablkom, varenými zemiakmi a jogurtovou alebo majonézovú zálievkou je to elixír nabitý vitamínmi a minerálmi.

Boršč

Repu uvaríme v šupke, necháme schladiť a nakrájame ju na kocky. Potom sprudka na panvici osmažíme cibuľu, cesnak a hovädzie mäso, pridáme korenie na vývar a dusíme. Až bude mäso polomäkké, vložíme k nemu opraženú koreňovú zeleninu, surové zemiaky a uvarenú repu. Na záver ešte pridáme kapustu a kôpor. Hotový boršč podávame s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.

Pečená

Do zapekacej misy naukladáme plátky červenej repy, pokvapkáme olejom, pridáme štipku škorice, osolíme a vložíme do rúry ( cca na 200 ° C stupňov pečte 35 - 40 minút ). Potom misu vyberieme, na dopečenú repu položíme syr balkán alebo fetu ( alebo iný podľa chuti ) a pečieme ďalších 15 minút, kým syr nie je zlatistý. Podávame s pečivom alebo zemiakmi.