Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Veľká očistná kúra pre zdravie: Recepty na jedlá za 30 minút

Zdravé jedlá navaríte za necelú hodinku.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Zdravé, chutné a finančne nenáročné jedlá nepotrebujú na prípravu veľa času. Postačí pol hodiny.

Každodenné varenie sa dnes z bežných domácností pomaly vytráca a dôvodov si nájdeme niekoľko: nedostatok času, málo inšpirácie, ale hlavne pohodlie. Málokto si však uvedomuje, že to, čo jeme, je naozaj veľmi dôležité a väčšina dôvodov, prečo nevariť, sú aj tak len výhovorky. Každý pendlujeme medzi kopou povinností a zaviesť každodenné varenie do bežného života vyzerá na začiatku náročné. Ale po čase sa z toho stane rutina, ktorá nezaberie až tak veľa času a ušetrí peniaze. Plánovanie, nákupy aj samotné varenie v kruhu rodiny vám časom začne prinášať nielen úžitok, ale aj radosť. Ponúkame vám na ukážku časovo a finančne nenáročné 30-minútové zdravé recepty.

Nezabúdajte, že to nie je len o strave. Pohybom získavame kondičku, lepšiu imunitu a celkovo zlepšujeme zdravotný stav. Tak ako šport nefunguje bez správnej stravy, platí to aj naopak.

Krémová cviklová polievka

Zdroj: shutterstock

Krémová cviklová polievka

Pečené zelerovo-mrkvové placky

Zdroj: shutterstock

Pečené zelerovo - mrkvové placky

Lahodný mrkvový koláč

Zdroj: shutterstock

Lahodný mrkvový koláč

Oranžová maslová tekvica s fazuľou, ryžou a kokosovým mliekom

Potrebujeme:
1 a 1/4 šálky zeleninového vývaru, 1 šálku kokosového mlieka, 1 šálku guľatej hnedej ryže alebo ryže basmati, 1 lyžicu repkového oleja, 1 šálku jemne nasekanej cibuľky, 2 stonky citrónovej trávy, 1,5 šálky nakrájanej maslovej oranžovej tekvice, 1 lyžička nasekaného čerstvého alebo sušeného tymianu, soľ, čierne korenie, 1,5 šálky uvarenej tmavej fazule, kôra a šťava z jednej biolimety alebo citróna
Príprava
Zeleninový vývar (alebo vodu) priveďte do varu spolu s kokosovým mliekom. Pridajte ryžu, prikryte, znížte teplotu a varte približne 20 minút, alebo až kým sa tekutina nevyparí. Stiahnite zo sporáka a udržujte v teple. Na panvici rozohrejte repkový olej, pridajte cibuľku, citrónovú trávu a restujte asi 5 minút. Znížte teplotu a pridajte tekvicu nakrájanú na malé kocky a duste asi 15 minút za občasného miešania. Pridajte tymian, soľ, čierne korenie a uvarenú fazuľu. Poduste 3 – 5 minút. Pridajte ryžu, citrónovú šťavu, kôru a premiešajte.

Zdroj: shutterstock

Oranžová maslová tekvica s fazuľou, ryžou

Zdravý jedálny lístok

To, že jedálny lístok má mať nejakú štruktúru a postupnosť, to nie je výmysel dnešnej doby, ale staré dobré pravidlo, ktoré krásne opísal v Zdravotnej biblii už v roku 1941 MUDr. Pavel Viskup. Zdravý jedálny lístok vtedy charakterizoval takto:
Mäso sa má jesť maximálne raz denne, a to v prvej polovici dňa, ak konzumujeme múčne jedlo, má sa jesť samostatne ako hlavné jedlo, tiež maximálne raz za deň v druhej polovici dňa.
Nikdy sa nemá podávať mäso a múčnik naraz pri jednom stolovaní. Vždy sa majú podávať jedlá v postupnosti od najredšieho po najhustejšie a po väčšom jedle si má človek vždy aspoň hodinu odpočinúť.
Už v medzivojnovom období sa tu teda objavili náznaky oddelenej stravy, ale aj nevyhnutnosť popoludňajšej siesty, takej obľúbenej u našich južanských priateľov.

Vyberáme pre vás niečo PLUS