Veľká očistná kúra pre zdravie: Recepty na jedlá za 30 minút
27. 2. 2013, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:37)

Zdroj: shutterstock
Zdravé, chutné a finančne nenáročné jedlá nepotrebujú na prípravu veľa času. Postačí pol hodiny.
Každodenné varenie sa dnes z bežných domácností pomaly vytráca a dôvodov si nájdeme niekoľko: nedostatok času, málo inšpirácie, ale hlavne pohodlie. Málokto si však uvedomuje, že to, čo jeme, je naozaj veľmi dôležité a väčšina dôvodov, prečo nevariť, sú aj tak len výhovorky. Každý pendlujeme medzi kopou povinností a zaviesť každodenné varenie do bežného života vyzerá na začiatku náročné. Ale po čase sa z toho stane rutina, ktorá nezaberie až tak veľa času a ušetrí peniaze. Plánovanie, nákupy aj samotné varenie v kruhu rodiny vám časom začne prinášať nielen úžitok, ale aj radosť. Ponúkame vám na ukážku časovo a finančne nenáročné 30-minútové zdravé recepty.
Nezabúdajte, že to nie je len o strave. Pohybom získavame kondičku, lepšiu imunitu a celkovo zlepšujeme zdravotný stav. Tak ako šport nefunguje bez správnej stravy, platí to aj naopak.
Krémová cviklová polievka
Zdroj: shutterstock
Krémová cviklová polievka
Pečené zelerovo-mrkvové placky
Zdroj: shutterstock
Pečené zelerovo - mrkvové placky
Lahodný mrkvový koláč
Zdroj: shutterstock
Lahodný mrkvový koláč
Oranžová maslová tekvica s fazuľou, ryžou a kokosovým mliekom
Potrebujeme:
1 a 1/4 šálky zeleninového vývaru, 1 šálku kokosového mlieka, 1 šálku guľatej hnedej ryže alebo ryže basmati, 1 lyžicu repkového oleja, 1 šálku jemne nasekanej cibuľky, 2 stonky citrónovej trávy, 1,5 šálky nakrájanej maslovej oranžovej tekvice, 1 lyžička nasekaného čerstvého alebo sušeného tymianu, soľ, čierne korenie, 1,5 šálky uvarenej tmavej fazule, kôra a šťava z jednej biolimety alebo citróna
Príprava
Zeleninový vývar (alebo vodu) priveďte do varu spolu s kokosovým mliekom. Pridajte ryžu, prikryte, znížte teplotu a varte približne 20 minút, alebo až kým sa tekutina nevyparí. Stiahnite zo sporáka a udržujte v teple. Na panvici rozohrejte repkový olej, pridajte cibuľku, citrónovú trávu a restujte asi 5 minút. Znížte teplotu a pridajte tekvicu nakrájanú na malé kocky a duste asi 15 minút za občasného miešania. Pridajte tymian, soľ, čierne korenie a uvarenú fazuľu. Poduste 3 – 5 minút. Pridajte ryžu, citrónovú šťavu, kôru a premiešajte.
Zdroj: shutterstock
Oranžová maslová tekvica s fazuľou, ryžou
Zdravý jedálny lístok
To, že jedálny lístok má mať nejakú štruktúru a postupnosť, to nie je výmysel dnešnej doby, ale staré dobré pravidlo, ktoré krásne opísal v Zdravotnej biblii už v roku 1941 MUDr. Pavel Viskup. Zdravý jedálny lístok vtedy charakterizoval takto:
Mäso sa má jesť maximálne raz denne, a to v prvej polovici dňa, ak konzumujeme múčne jedlo, má sa jesť samostatne ako hlavné jedlo, tiež maximálne raz za deň v druhej polovici dňa.
Nikdy sa nemá podávať mäso a múčnik naraz pri jednom stolovaní. Vždy sa majú podávať jedlá v postupnosti od najredšieho po najhustejšie a po väčšom jedle si má človek vždy aspoň hodinu odpočinúť.
Už v medzivojnovom období sa tu teda objavili náznaky oddelenej stravy, ale aj nevyhnutnosť popoludňajšej siesty, takej obľúbenej u našich južanských priateľov.