Vianočné korenie je naozaj ZÁZRAČNÉ: Prevonia celý dom a dokonca aj posilní... Úúú, to ozaj?
24. 11. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:02)

Zdroj: shutterstock
Najkrajšie sviatky roka sú už za rohom a v našich domovoch čoskoro bude rozvoniavať vianočné korenie. Vôňa, ktorá k týmto sviatkom nezameniteľne patrí, má však pozitívne účinky aj na naše zdravie.

Nielen ovocie, zelenina a bylinky v sebe ukrývajú zdravotné benefity, ale nájdeme ich aj vo vianočnom korení, vďaka ktorému náš domov počas sviatkov lásky a hojnosti nádherne vonia. V kuchyni nesmie chýbať škorica a vanilka, ktoré využívame aj po zvyšok roka, aníz, kardamóm, badián, no nezabúdajme ani na klinčeky. Už ich máte nakúpené a čakajú v špajze na vianočné pečenie? Nuž, možno ich použijete o niečo skôr.
Zdroj: shutterstock
Domáca lekáreň
Klinčeky nielen na perníky
Pri pečení perníkov rozhodne nesmú chýbať klinčeky, ktoré tvoria so škoricou top kombináciu. Patria k najstarším koreniam a pochádzajú z Indonézie. Kedysi sa nimi dokonca v Číne platilo a pre Európanov boli symbolom bohatstva. V kuchyni ich využijete pri pečení, k mäsu do omáčok a marinád, pri príprave vareného vína alebo zaváraní kompótov. Klinčeky však majú svoj význam aj v medicíne. Určite ste už neraz počuli babský recept na boľavý zub, že máte použiť klinčeky. Tlmia totiž bolesť a pôsobia antisepticky pri zápaloch ústnej dutiny. Kombinácia draslíka, mangánu, horčíka, selénu a železa, ukrytá v klinčekoch, má priaznivý vplyv na krvný tlak a kardiovaskulárny systém. Pomôžu vám tiež nakopnúť lenivý metabolizmus – podporia totiž produkciu žalúdočných štiav. A ako to dosiahnuť? Vďaka olejom, ktoré obsahujú.
Zdroj: shutterstock
Klinčeky nielen na perníky
Mletá aj celá škorica
Vedeli ste, že škorica sa nazýva aj korenie kráľov?
Nestarnúca klasika. A to doslova, pretože škorica sa začala používať pred viac ako 4 500 rokmi. Pochádza zo škoricovníka cejlónskeho. Škorica má svoju nezameniteľnú vôňu aj chuť, a preto je pri varení či pečení taká obľúbená. Je sladkastá a mnohokrát ju nájdete ako zložku parfumov a éterických olejov. Ak patríte k jej milovníkom, máme pre vás dobrú správu. Znižuje hladinu cholesterolu a pozitívne účinky má aj pri cukrov-ke, keďže pomáha pri jej liečbe. V prípade, že pra-videlne konzumujete škoricu, pomôže pri štiepení a vstrebávaní živín. Má tiež antioxidačné, relaxač-né účinky a je antibakteriálna. Skúste si kúpiť ško-ricový olejček, nakvapkať ho do arómolampy a oddychujte. Alebo si paličku celej škorice hoďte do čaju. Skvelý spôsob, ako si ju dopriať, je natrieť ju na chlieb spoločne s medom. Zjesť lyžičku čistej škorice totiž nie je nič príjemné ani zdravé.
Zdroj: shutterstock
Mletá aj celá škorica
Chutné recepty na posilnenie zdravia
Čaj na podráždený žalúdok
Na upokojenie žalúdka zmiešajte hrsť kardamómu, hrsť klinčekov a hrsť rasce. Poriadne rozdrvte v mažiari a používajte pri varení. Ak vás začne trápiť podráždený žalúdok, rozmiešajte lyžičku zmesi v pohári vody a vypite.
Hviezdny čaj na priedušky
Ak vás chytia priedušky, chrípka alebo kašeľ, vyskúšajte badiánový čaj. Zmiešajte 2 diely skorocelových listov, 1 diel ibišového koreňa a kúsok hviezdičky badiánu. Zalejte vriacou vodou, 10 minút lúhujte, sceďte a pite trikrát za deň.
Čaj zo škorice na trávenie
Doprajte si ho pokojne aj cez rok, nielen počas Vianoc, i keď v tomto období prejedania sa vám naozaj padne vhod. Zalejte 1 čajovú lyžičku škorice vriacou vodou, lúhujte 10 minút, sceďte a vypite ešte teplé.
Anízový likér
Čo by to boli za recepty bez likéru? Tento je však skôr liečivý mok, keďže uľahčí odkašliavanie, zrýchli trávenie a uvoľní žalúdočné kŕče. Vrecko anízu zalejte 3 dl kvalitnej vodky, občas zamiešajte a nechajte lúhovať 2 týždne. Extrakt potom sceďte a prefiltrujte. Rozpustite 400 g cukru v pollitri vody, prevarte a nechajte vychladnúť. Vlejte lúhovaný alkohol a prelejte do fľaše.
Vianočné hviezdičky badiánu
Priznajte, koľké z vás ho skutočne volajú badián? Väčšinou, keď ideme do obchodu, zháňame tie voňavé koreninové hviezdičky. Ide o orientálne korenie, ktoré sa u nás skvele udomácnilo. Má totiž príjemnú chuť a aromatický efekt sladkého drievka. Nájde svoje miesto v sladkokyslých omáčkach, pri príprave bravčového či rýb. A patrí aj do koláčov, najmä tých vianočných. Badián nám do tela dopraví množstvo vitamínov a zlepší náladu. Sú v ňom obsiahnuté vitamíny skupiny B, ktoré majú blahodarné účinky na nervovú sústavu. Vďaka draslíku je prevenciou vysokého krvného tlaku a meď je nevyhnutná pre červené krvinky. Má antioxidačné účinky, teda nás chráni pred ochoreniami typickými pre zimu, takže je ideálny na posilnenie imunity.
Zdroj: shutterstock
Vianočné hviezdičky badiánu
Vzácny kardamóm
Toto korenie bolo kedysi veľmi vzácne a drahé, a to najmä pre starých Grékov a Rimanov. Jeho pôvod siaha do Indie a Srí Lanky. My si to predstaviť nedokážeme, no v minulosti Egypťania kardamómové semienka žuli tak ako my dnes žuvačku. Rimania a Gréci ho zasa používali ako voňavku a Indovia sa naň spoliehali, keď sa chceli zbaviť obezity. Je to totiž skvelý pomocník metabolizmu. Čo sa týka ceny, je to tretie najdrahšie korenie sveta. Kardamóm predbehli už len šafran a vanilka. Ak si potrebujete posilniť imunitu či zabrániť množeniu chrípkových vírusov, doprajte si ho. Zlepší vám tiež náladu a upokojí podráždený žalúdok.
Zdroj: shutterstock
Vzácny kardamóm
Vanilku môžete bez výčitiek
Vedeli ste, že sladká vanilka je považovaná za zázračné afrodiziakum? Tak si ju doprajte aj s drahým v spálni.
Denne sa používa pri výrobe koláčov, cukroviniek, vôní a nepochybne patrí k Vianociam. Možno sa to nezdá, ale vanilka je pôvodom z Mexika, no vďaka metóde umelého oplodňovania sa mohla začať pestovať aj v iných krajinách. V obchode nájdete vanilku vo forme struku, spracovanú s cukrom či ako arómu. Najlepšiu chuť docielite použitím struku, no aj tu si treba dávať pozor na správny výber. Ak sa príliš láme, je vysušená. Milujete vanilku? Tak si ju doprajte bez výčitiek. Môže vám rozšíriť cievy a tým podporuje správne prekrvenie. Pozitívne vplýva na srdce a energeticky stimuluje celý organizmus.
Zdroj: shutterstock
Vanilku môžete bez výčitiek
Príbuzný rasci a feniklu – aníz
Vedeli ste, že kedysi sa používal ako protijed a prostriedok na omladenie?
Na prvý pohľad si možno pomyslíte, že sa pozeráte na podivnú rascu, no pred očami máte aromatický aníz. Ten už od roku 1 550 pred n. l. využívali starí Egypťania ako liečivú rastlinu. My po nej siahame v kuchyni, aby sme dochutili nápoje, cukrovinky či rôzne potraviny, ale dá sa využiť aj ako osviežovač vzduchu či prísada do mydiel a krémov. Patrí k najstarším liečivým koreninám na svete. A čím je taký úžasný? Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, zrýchľuje metabolizmus, zbavuje plynatosti, uvoľňuje hlieny, má pozitívny vplyv na našu psychiku a antibakteriálne účinky. Účinky anízu sa prenášajú aj do materského mlieka. Ak vás trápi črevná chrípka, určite po ňom siahnite. Stimuluje tiež chuť do jedla. V aníze sa ukrývajú vitamíny A, B, C, železo, mangán, vápnik aj meď. Pomôže vám aj pri nepríjemnostiach spojených s menopauzou, ako je nespavosť, návaly tepla, bolesť kĺbov, znížené libido, únava.
Zdroj: shutterstock
Príbuzný rasci a feniklu – aníz