Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vitamíny na celú zimu nájdete v jednej zelenine

Reklama

Ich zdrojom nie sú iba citrusové plody, ktoré v zimných mesiacoch naberajú na cene. Účinnú prevenciu nám zabezpečí i náš domáci lacnejší produkt – kapusta.

Táto listová zelenina obsahuje veľa vitamínov, vďaka čomu už jej konzumáciu nemusíme dopĺňať o ďalšie potravinové doplnky.

Pochváliť sa môže napríklad bohatým zastúpením vitamínu A rozpustným v tukoch. Je nevyhnutný pre normálny rast a vývoj tela, hlavne pre zdravé zuby a kosti. Pomáha zaháňať duševnú únavu, chráni sliznicu pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová) pôsobí ako afrodiziakum. Podporuje tvorbu sexuálnych hormónov a hormónov šťastia, je dôležitý pre správne fungovanie metabolizmu, ale pozor, príliš veľká dávka vitamínu môže spôsobiť hnačku.

Kapusta obsahuje i vitamín B9 (kyselinu listovú), ktorá pomáha produkovať hormóny šťastia. Okrem toho je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek, rast tkanív, funkciu buniek a tvorbu žalúdočnej kyseliny.

V listovej zelenine nájdeme aj dôležitý vitamín E, ktorý nám zaručí pevné nervy. Zabezpečuje ochranu buniek a ako antioxidant je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.

Kapusta by nemala chýbať predovšetkým v jedálnom lístku ľudí pracujúcich v stresujúcom prostredí. Jej pravidelnou konzumáciou získajú novú silu a prísun potrebnej energie. Posilnenie ducha i tela a pozitívny vplyv na hormonálnu hladinu zabezpečuje vitamín K.

Táto zelenina je však uznávaná predovšetkým vďaka vitamínu C, ktorý si dokáže uchovať, na rozdiel od iných druhov, poriadne dlho.

Už pred mnohými rokmi na to prišli moreplavci, ktorí sa pred rôznymi chorobami chránili práve konzumáciou surovej kyslej kapusty uloženej v sude. Jej uloženie v kamennom či drevenom sude alebo aj v obyčajnom skle je ideálny spôsob, ktorým v nej ,,zakonzervujeme“ množstvo živín.

Za najzdravšiu potravinu sa považuje i pre obsah vzácneho vitamínu U, ktorý hojí žalúdočné a dvanástnikové vredy.

Kapustu by sme mali jesť aj pre krásu

Na bunky má omladzujúci účinok a surová nám pomôže i v snahe schudnúť, pretože neutralizuje tuky. Vďaka beta-karoténu a minerálnym látkam – draslíku, horčíku, vápniku a balastným rastlinným látkam sa môže pochváliť i protirakovinovým účinkom.

V obchode už dnes kúpime i šťavu z kyslej kapusty, ktorá pomáha riešiť ťažkosti so žalúdočnými vredmi. Tepelnou úpravou sa v nej vzácne liečivé látky ničia, preto by sme ju mali konzumovať hlavne v surovom stave.

Ďalšie zaujímavé články nájdete už dnes v denníku Nový Čas v prílohe Nový Čas Zdravie!

Vyberáme pre vás niečo PLUS