Reklama

ZABUDNITE na hladovanie a hodiny v telocvični: Vyskúšajte najnovší trend PASÍVNEHO CHUDNUTIA!

Chudnúť sa dá bez námahy?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vianoce sa blížia a možno by sa zišlo zhodiť nejaké to kilečko, však? Skúste trend pasívneho chudnutia, pri ktorom nebudete musieť pohnúť prstom.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lekár MUDR. BORIS BAJER, PHD nám poradil ako predísť nafúknutému brušku NIELEN počas PMS!
    Zdroj: Mobil/ Boris Bajer

    Princíp pasívneho chudnutia znie až príliš ideálne, aby to bola pravda. Vychádza z toho, že organizmus je nútený vynaložiť omnoho viac energie, aby dokázal štiepiť proteíny. Už len pri ich trávení sa spáli väčšina prijatých kalórií, a to bez toho, aby sa usádzali na brušku či bokoch. Ak ich skombinujete s menej komplexnými sacharidmi, ktoré nás rýchlo zásobia energiou, spaľovanie bude prebiehať rýchlosťou blesku. Experti v tomto prípade hovoria o pasívnom chudnutí. Okrem toho totiž nemusíte robiť nič navyše. A predovšetkým sa nemusíte ničoho vzdávať. Celkovo budete pociťovať menší hlad, budete teda jesť menej a na konci dňa vás čaká odmena v podobe spálených kalórií.

    Zdroj: Shutterstock

    Pasívne chudnutie je dobrý spôsob ako spojiť príjemné s užitočným.

    Váš jedálny lístok

    Hlavná prísada – proteíny

    Rastlinné zdroje bielkovín ako tofu, šošovica, sójové vločky, tekvicové semiačka a mandle, ale aj tie živočíšne ako nízkotučný tvaroh, syr cottage, vajcia, chudé hovädzie a kuracie mäso sa postarajú o aktívnu látkovú premenu. Mali by byť teda súčasťou každého jedla, no na obed ich zaraďte vo väčšom množstve.

    Kombinujte s:

    ● zeleninou v každej forme: Či už surová, alebo šetrne dusená, naplní váš žalúdok rýchlo a nízkokaloricky. No okrem toho vás zásobí dôležitými balastnými látkami, vitamínmi aj minerálmi. Na obed a večeru by mala predstavovať najväčšiu časť vášho pokrmu.

    ● komplexnými sacharidmi: Ovsené vločky, quinoa, amarant na raňajky, celozrnné cestoviny, zemiaky, bataty, fazuľa a strukoviny na obed uspokoja bruško aj pocit hladu. Okrem toho dodajú rýchlu energiu na celý deň.

    Najlepšie bielkovinové recepty

    Tieto recepty výnimočne dobre chutia a pritom výborne zasýtia. Ich podiel sacharidov vás zásobí rýchlou energiou, ale bez rizika vzniku vlčieho hladu.

    Kuracie čili

    Zdroj: Shutterstock

    Kuracie čili

    Na 1 porciu: Nakrájame 100 g kuracích pŕs na malé kocky. Na panvici rozpálime 1 ČL oleja a kuracie mäso opečieme nachrumkavo. Osolíme, okoreníme. Pridáme 1 konzervu krájaných paradajok, 100 g cícera z konzervy a 100 g bielej fazule z konzervy. Dochutíme soľou, korením, štipkou cukru a rímskou rascou. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 5 minút. Podávame posypané čerstvým oreganom.

    Čas prípravy: 15 minút

    360 kcal, B: 36 g, T: 9 g, S: 28 g

    Zemiaky s tvarohom

    Zdroj: Shutterstock

    Plnený zemiak

    Na 1 porciu: Varíme malé zemiaky v šupke asi 20 minút. Jedno vajce uvaríme natvrdo a ošúpeme. Nasekáme 1 zväzok čerstvých byliniek nahrubo. V miske zmiešame 100 g nízkotučného tvarohu, 1 PL mlieka a nasekané bylinky. Dochutíme soľou, korením a štipkou cukru. Očistíme uvarené vajce a nakrájame nadrobno. Zamiešame do tvarohového dipu. Podávame so zemiakmi.

    Čas prípravy: 25 minút

    260 kcal, B: 21 g, T: 7 g, S: 25 g

    Chlebový sendvič

    Zdroj: Shutterstock

    Chlebový sendvič

    Na 1 porciu: Nasekáme 1 malú cibuľu a opečieme ju na 2 PL oleja. Pridáme 70 g mrazeného listového špenátu a ohrejeme. Osolíme, okoreníme, pridáme sladkú papriku a nasekáme. Nakrájame 80 g fety. Menšiu chlebovú placku rozrežeme na 4 časti a opečieme na 1 PL oleja z oboch strán. Obložíme fetou, 2 sušenými paradajkami a špenátovou zmesou a poukladáme na seba.

    Čas prípravy: 40 minút

    440 kcal, B: 18 g, T: 28 g, S: 28 g

    Losos na pare

    Zdroj: Shutterstock

    Losos na pare

    Na 1 porciu: Nasekáme 50 g ananásu, 1 jarnú cibuľku, 1 papričku čili a 1 červenú cibuľu. Asi 150 g lososa ochutíme 1 ČL limetovej šťavy, farebným korením a soľou. Paríme nad horúcim vodným kúpeľom asi 8 minút. Očistíme a nakrájame 200 g zeleru. Varíme v osolenej vode asi 15 minút. Zlejeme a spolu s 25 ml mandľového mlieka, 1 PL oleja a 2 vetvičkami koriandra rozmixujeme na pyré. Podávame s lososom a ananásovou salsou posypané praženými mandľami.

    Čas prípravy: 40 minút

    390 kcal, B: 34 g, T: 22 g, S: 9 g

    Plnené portobello

    Zdroj: Shutterstock

    Plnené portobello huby

    Na 1 porciu: Nakrájame 60 g morčacích pŕs, hlúbik z portobella, 1 jarnú cibuľku aj 1 strúčik cesnaku nadrobno. Opečieme na 1/2 ČL oleja. Pridáme 2 cherry paradajky a dochutíme soľou, korením a sladkou paprikou. Pridáme natrhanú vetvičku tymianu a zmes naplníme do klobúčika portobella. Posypeme 200 g nastrúhaného syra gouda a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 15 minút. Výpek zmiešame so 70 g smotany na varenie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

    Čas prípravy: 30 minút

    420 kcal, B: 26 g, T: 31 g, S: 7 g

    Volské oko so zeleninou

    Zdroj: Shutterstock

    Volské oko s batátmi

    Na 1 porciu: Nastrúhame 100 g batatov, 1 menší paštrnák, 1 červenú papriku, 1 mrkvu a 1 jarnú cibuľku na dlhé tenké pásiky a opečieme ich na 1 ČL olivového oleja. Osolíme, okoreníme a poprášime červenou paprikou. Vyberieme a dáme bokom. Do panvice rozklepneme 2 vajcia a upečieme volské oká. Osolíme, okoreníme, posypeme paprikou a naservírujeme s opečenou zeleninou. Môžeme podávať s 1 krajcom večerného bielkovinového chlebíka.

    Čas prípravy: 15 minút

    380 kcal, B: 19 g, T: 21 g, S: 29 g