Tajomstvo kódu 5 : 2

Metóda vychádza z predpokladu, že ľudské telo nie je prispôsobené na život v dostatku a že mu prospieva určitá miera odriekania. Aspoň to dokazujú výskumy, ktoré sa touto metódou zaoberali. Napríklad krvné testy osôb stravujúcich sa podľa tohto princípu ukazovali už po troch mesiacoch oveľa lepšie hodnoty ako na začiatku, a to najmä pri cukrovke. Dvojdenný „skoropôst“ zlepší hospodárenie s energiou a zvyšuje citlivosť organizmu na hormón inzulín, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Článok uverejnený v časopise Cell Metabolism okrem toho uvádza, že tento spôsob stravovania pozitívne ovplyvňuje regeneračné schopnosti organizmu. Inými slovami, telo vďaka nemu pomalšie starne. Na fakt, že diéta 5 : 2 nie je len spôsob, ako schudnúť, ale aj cesta k pevnejšiemu zdraviu, upozorňuje jej azda najväčší propagátor – britský novinár Michael Mosley. Vďaka nej sa mu podarilo schudnúť za tri mesiace až deväť kíl a vraj sa zbavil cukrovky typu 2.

Ako vyzerá diéta v praxi?

Päť dní jete relatívne tak, ako ste zvyknutá, a ostatné dva svoj denný kalorický príjem znížite maximálne na 500 kcal. Pritom je úplne na vás, ktoré dni budete jesť skôr symbolicky a ktoré normálne. Michael Mosley pritom neodporúča mať tieto dva pôstne dni hneď po sebe. Keďže 500 kcal je naozaj málo, bude pre vás najprv výzvou, ako si kalórie rozdeliť počas dňa. Michael Mosley odporúča vynechať napríklad obed, ale, samozrejme, každému to nemusí vyhovovať. A tak je na vás, ako si svoj príjem nadávkujete. Ak máte obavy, či vydržíte dva polopôstne dni do týždňa, začnite najprv jedným a druhý pridajte, keď sa už s princípom diéty oboznámite na vlastnej koži.

Štíhle dni

Svoj maximálny kalorický prídel (500 kcal) si môžete rozdeliť na tri porcie alebo vynechať jedno hlavné jedlo. Na raňajky si pochutnajte na jogurte s trochou vločiek a s nie príliš sladkým ovocím, na praženici s lístkami špenátu alebo napríklad na ovsenej kaši. Chlieb a pečivo vynechajte. Na obed siahnite po hydine bez kože alebo po bielych rybách pripravených na pare so zeleninou a s bylinkami. Ak uprednostňujete vegetariánsku verziu, pripravte si zmes pečenej zeleniny s korením alebo väčší šalát bez oleja. Dochutiť si ho môžete paradajkovou šťavou s bylinkami a trochou vínneho octu. Na večeru zvyšok zeleniny z obeda rozmixujte na polievku a dochuťte ju bylinkami.

Na raňajky je vhodný jogurt s vločkami.
Na raňajky je vhodný jogurt s vločkami.
Zdroj: Shutterstock

Bežné dni

Keď sa stravujete normálne, voľte radšej zdravšie jedlá. Rozhodne sa nesnažte dohnať svoj kalorický deficit z pôstnych dní sviečkovicou na obed a buchtami na večeru. Odporúčame jedlá s čerstvou zeleninou, rybami, chudým mäsom, orechmi a kvalitným olivovým olejom. Občas si môžete dovoliť aj pohár vína či kúsok koláča, ale všetko s mierou. Dvakrát do týždňa si dajte strukoviny a morské ryby. Nevyhýbajte sa mliečnym výrobkom, ako je jogurt a kúsok syra.

Nezabúdajte piť!

Sústreďte sa na to, aby ste počas celého dňa mali dostatok tekutín. Okrem čistej vody si môžete dopriať nesladené ovocné čaje.

Dvakrát do týždňa by ste mali zjesť rybu či morské plody.
Dvakrát do týždňa by ste mali zjesť rybu či morské plody.
Zdroj: Shutterstock

Čo vám doma nesmie chýbať

Šťastie praje pripraveným, a tak si svoju špajzu vopred vybavte olivovým olejom, citrónmi, limetkami, semienkami (ľanové, slnečnicové, tekvicové), avokádom a čerstvými bylinkami. Týmito surovinami perfektne dochutíte každé jedlo ako počas bežných, tak aj štíhlych dní. A, samozrejme, zo špajzy odstráňte sladkosti a iné nezdravé dobroty. Zbytočne by vás pokúšali.

Pozor!

Diéta nie je vhodná pre osoby so zdravotnými ťažkosťami, dlhodobo chorých alebo tehotné či dojčiace ženy.