Zdravšia než CITRÓN! PETRŽLENOVÁ VŇAŤ je účinnejšia než viete! Mimoriadne sú účinky na POSTAVU
9. 3. 2024, 12:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:26)

Zdroj: Shutterstock
Rady by ste leto odštartovali zdravé, s peknou postavou a plné energie? Potom sú naše recepty pre vás tie pravé. Pridajte trocha petržlenovej vňate a uvidíte ten zázrak!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
Prečo práve petržlenová vňať?
Jej listy obsahujú nadpriemerné množstvo vitamínov a minerálov. Obsah vitamínu C je dokonca trikrát väčší ako v citróne. Veľmi vysoký obsah draslíka zasa viaže odpadové látky a pomáha telu ľahšie odbúravať prebytočný tuk. Okrem toho tak rýchlo nepoľavíte, pretože rastlinné látky vo vňati spôsobujú prirodzený pocit sýtosti a vy teda nemáte chuť zhrešiť.
Chcete do leta schudnúť? Vyskúšajte túto diétu:
V každom jedle sa kombinujú bielkovinové alebo sacharidové potraviny s tými neutrálnymi. Výsledkom je rýchlejšia strata prebytočných kíl, ale aj silnejšia imunita, viac energie a lepšia nálada. A to je presne to, čo všetky teraz chceme.
Ako na to
✔ V prvý deň jedzte šalát alebo ovocie len v surovom stave, prípadne zľahka opečte na troche olivového oleja. Veľkosť porcie závisí len od vás. Okrem toho vypite dva až tri litre vody. Vďaka tomu sa odvodníte a pripravíte telesne aj duševne na chudnutie.
✔ Už od prvého dňa chudnutia si plánujte jedálniček na druhý deň večer vopred. Prípadne si pripravte plán na celý týždeň.
✔ Varte väčšie množstvá jedla a zvyšok si rozdeľte na menšie porcie a zamrazte.
✔ Pri tukoch uprednostňujte hodnotné rastlinné oleje lisované za studena. Dobrou voľbou je aj mlieko, maslo, smotana alebo tučné ryby, ale len v menších množstvách. A nezabúdajte začleniť petržlenovú vňať, kam sa len dá.
Váš vzorový jedálny lístok
Raňajky na výber:
1. Čokoládové müsli
Zmiešame 125 ml mandľového mlieka s 3 PL ovsených vločiek, 1 PL kokosových vločiek, 1 ČL kakaa bez cukru, 1 PL nasekaných lieskovcov a 1 ČL medu. Dáme do pohára, uzavrieme a necháme cez noc odležať v chladničke. Ráno pridáme pol banánu nakrájaného na kolieska.
380 kcal, T: 20 g, S: 45 g, B: 9 g
2. Praženica s paradajkami
Nakrájame 50 g šunky na kocky a 3 vetvičky petržlenovej vňate nasekáme nadrobno. Vymiešame 2 vajcia s 1 PL minerálky, jemne osolíme. Rozštvrtíme 6 cherry paradajok. Na panvici rozpálime 1 ČL slnečnicového oleja. Opečieme šunku, pridáme vajcia a necháme stuhnúť. Podávame s paradajkami a petržlenovou vňaťou.
270 kcal, T: 15 g, S: 5 g, B: 29 g
Zdroj: Shutterstock
Praženica s paradajkami
3. Jahodový tvaroh
Vidličkou roztlačíme 150 g jahôd a zmiešame s 250 g tvarohu, 1 PL minerálnej vody, 1/2 ČL škorice a 1 ČL medu.
320 kcal, T: 11 g, S: 29 g, B: 28 g
Drobná chuťovka
Ako niečo malé pod zub si medzi jedlami môžete dať ovocie, biely jogurt alebo orechy. Počas dňa vypite 2 až 3 l nesýtenej vody alebo bylinkových čajov.
1. deň
Sacharidový obed: Tagliatelle s pestom
Nahrubo nasekáme 1 strúčik cesnaku a opečieme na 1 PL olivového oleja. Necháme vychladnúť. Do mixéra dáme 3 vetvičky nasekanej petržlenovej vňate a spolu s cesnakovým olejom, 1 ČL sezamu, 1 PL píniových orieškov a bylinkovej soli rozmixujeme na krémovú pastu. Pridáme 60 g cestovín tagliatelle a zmiešame.
430 kcal, T: 27 g, S: 35 g, B: 10 g
Zdroj: Shutterstock
Tagliatelle s pestom
Bielkovinová večera: Krémová pórová polievka
Nakrájame 1 tenší pór na malé kúsky, zľahka opečieme na 1 ČL masla a zalejeme 250 ml zeleninového vývaru. Prikryjeme pokrievkou a varíme 10 minút. Nasekáme 3 vetvičky petržlenovej vňate. Do polievky pridáme 30 g topeného syra a 1 PL smotany na šľahanie. Rozmixujeme a posypeme nasekanou vňaťou.
350 kcal, T: 23 g, S: 32 g, B: 7 g
Zdroj: Shutterstock
Krémová pórová polievka
2. deň
Neutrálny obed: Šalát s ovčím syrom
Nakrájame 2 paradajky nahrubo a pol zväzku rukoly na väčšie kúsky. Pridáme 60 govčieho syra a všetko spolu premiešame.Pokvapkáme 1 ČL olivového oleja, citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a pridáme 5 vykôstkovaných čiernych olív.
300 kcal, T: 22 g, S: 14 g, B: 12 g
Zdroj: Shutterstock
Šalát s ovčím syrom
Bielkovinová večera: Cuketové špagety s mäsovými guľkami
Z hydinovej klobásy vyberieme plnku a vyformujeme z nej malé guľky, ktoré opečieme na 1 ČL olivového oleja. Vyberieme. Do výpeku pridáme strúčik cesnaku a 1 menšiu cibuľu, obe nasekané najemno. Zamiešame 2 olúpané paradajky a 1 PL paradajkového pretlaku. Dochutíme soľou, korením a oreganom. Zmiešame s 2 PL smotany na šľahanie. Vložíme mäsové guľky a prehrejeme.Z 300 g cukety nastrúhame špagety, ktoré asi5 minút opekáme na 1 ČL oleja. Zmiešames omáčkou a posypeme petržlenovou vňaťou.
480 kcal, T: 44 g, S: 8 g, B: 17 g
Zdroj: Shutterstock
Cuketové špagety s mäsovými guľkami