Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zhadzujte s diétou z Indie: Ajurvéda pomôže duši i telu

Ilustračné foto.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Skúšali ste už takmer všetko, ale ručička na váhe sa nie a nie posunúť smerom nadol? Nezúfajte, aj ajurvéda môže byť riešením!

Ajurvéda je životná cesta, ktorá nezabúda na všetky aspekty ľudského bytia. Základným princípom ajurvédy je harmónia. Obezita sa vo vyše 3 000 rokov starej indickej „vede života“vysvetľuje ako nerovnováha síl v tele, pretože nie je spôsobená len samotným jedlom, ale rovnako aj nezdravým spôsobom života, ako je stres, nedostatok spánku, málo pohybu či negatívne myslenie.

Stravovanie podľa ajurvédy – základ na dlhý a zdravý život

Ajurvéda rozlišuje šesť chutí, tie by mali byť vyvážené (slané, sladké, horké, ostré, kyslé a trpké) a uprednostňuje čerstvé a nízkotučné produkty:
■ jedlo vychutnávame v pokoji a nehltáme (tým predchádzame následkom nezdravého životného štýlu, čo je oveľa dôležitejšie, ako ich neskôr liečiť), ak nemáme čas, radšej vynecháme jedlo, ako by sme mali jesť v strese,
■ jedlo dôkladne požujeme, než ho prehltneme (podporíme trávenie),
■ nekombinujeme horúce so studeným, vyhýbame sa potravinám vybraným z chladničky krátko pred ich konzumáciou,
■ jeme prevažne cez obed, večere sú skôr ľahšie (kvôli vylučovaniu škodlivých látok počas spánku, je to čas, keď sa telo zotavuje),
■ vyhýbame sa konzervovaným jedlám, uprednostňujeme čerstvé produkty (kladieme dôraz na ich kvalitnú vyživovaciu hodnotu),
■ neodporúča sa káva, čokoláda a alkohol.

Na čo netreba zabudnúť

■ viac pohybu na slnku a čerstvom vzduchu
■ dostatok vitamínov a minerálov, dostatok zeleniny, ovocia
■ pravidelný spánok, upokojenie mysle (základná rada východnej medicíny)
■ stanovte si priority a až potom sa vám bude ľahšie kráčať životom

Rozhodujúce pre úspešné chudnutie je:

■ dostatočne naštartovať trávenie
■ byť silný a nepodľahnúť každodenným útokom hladu

Ako vyzerá celodenný stravovací plán

Raňajky

Pozostávajú z ovsených vločiek a ovocia, ako napríklad klasická ovsená kaša alebo ovocné müsli. Dôležité je, aby boli suroviny izbovej teploty! Na rozprúdenie spaľovania tukov vypijeme pred každým jedlom 1 šálku zázvorového čaju (ráno pripravíme čaj z čerstvo nastrúhaného zázvoru, dochutíme citrónovou šťavou a podávame teplý počas celého dňa).

Desiata

Lassi (jogurtový kokteil)
100 g nízkotučného jogurtu s 1,5 % tuku rozmixujume so 100 ml minerálnej vody a podľa chuti osolíme alebo dochutíme mletou škoricou, koriandrom a rascou. Dôležité je, aby boli suroviny izbovej teploty!

Obed

Marinované kuracie prsia
Do misy pripravíme 100 g nízkotučného jogurtu, 1 ČL limetovej šťavy, 1 strúčik prelisovaného cesnaku, 1 ČL mletej papričky čili, 2 ČL korenia karí, všetko zmiešame a dochutíme soľou, štipkou kurkumy a trstinového cukru. Marinádu vymiešame dohladka a vložíme do nej umyté na plátky nakrájané kuracie prsia. Premiešame a necháme asi 2 až 3 hodiny marinovať. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút. Medzitým uvaríme v slanej vode celozrnnú ryžu a servírujeme k mäsu.

Olovrant

Poobede je povolené čerstvé ovocie ako napríklad pomaranč, grapefruit alebo papája.

Večera

Šošovicovo-špenátové rizoto pripravíme zo 40 g celozrnnej ryže, 50 g červenej šošovice, 200 g špenátu, soli, 1/2 ČL kurkumy, 1 ČL sezamových semienok, 1 ČL mletej rasce, štipky korenia čili a korenia karí. Ryžu uvaríme v slanej vode. Šošovicu ponoríme do vriacej vody, dochutíme soľou a kurkumou. Pridáme umytý čerstvý špenát, prikryté dusíme asi 10 minút. Na zohriatej panvici opečieme sezam spolu s rascou, čili a karí. Potom primiešame k zelenine a nakoniec pridáme ryžu a servírujeme.

Vyberáme pre vás niečo PLUS