Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Žltá diéta: Pomôže pri problémoch so žlčníkom!

Archív

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Reklama

Neodolali ste vyprážaným kuracím krídelkám alebo maslovej torte a potom prišli také bolesti, že ste tisíckrát prekliali chvíľu, keď ste mastné dobroty neodmietli?

Zapamätajte si: ak máte problém raz, môže sa kedykoľvek zopakovať. Ak máte sklon k zlej životospráve alebo problémy so žlčníkom, doprajte si raz za mesiac žltú diétu.

Samozrejme, aj počas dní, keď diétu nedržíte, by ste mali uprednostňovať „žlté“ potraviny. Napriek všetkému by ste sa mali vzdať vyprážaných jedál, lebo okrem hrozby pre žlčník pôsobia deštrukčne aj na celý organizmus.

Príznaky:

Žlčník je neveľký orgán, umiestnený priamo pod pečeňou, a funguje ako zásobáreň žlče, ktorú organizmus využíva na trávenie tukov. Žlč obsahuje cholesterol, žlčové soli, lecitín a ďalšie zložky.

Cholesterol niekedy kryštalizuje a v kombinácii so žlčou vytvára kamene, ktoré nemusíte inak cítiť, až kým neskonzumujete vyprážané alebo mastné jedlo. Vtedy môže kameň zablokovať žlčovod. Núti vás to na vracanie a vyvoláva bolesti v pravej hornej časti brucha.

Vitamíny:

lecitín, vitamín A, C, D, E, B a B12, cholín a inozitol

1. DEŇ

Raňajky

Najprv nalačno 1 lyžica olivového oleja s 1 lyžičkou citrónovej šťavy, o pätnásť minút 3 dl mätového čaju, o pol hodiny pol malého žltého melóna

Desiata

3 dl mätového čaju, pol malého žltého melóna

Obed

3 dl mätového čaju

Žltá polievka

300 g zemiakov uvaríme v jemne osolenej vode, časť vody zlejeme a rozmixujeme. Polievku posypeme posekanou žeruchou.

Olovrant

3 dl rebríčkového čaju, 2 žlté paradajky

Večera

3 dl rebríčkového čaju, 2 žlté papriky

2. DEŇ

Raňajky

1 PL olivového oleja s 1 ČL citrónovej šťavy, o 15 minút 3 dl mätového čaju, 1 banán

Desiata

3 dl nechtíkového čaju, 1 žlté jablko

Obed

Paprikový šalát

400 g žltej papriky nakrájanej na malé kocky; zálievka: 1 PL panenského olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, bylinky

Olovrant

3 dl nechtíkového čaju, 1 žlté jablko

Večera

3 dl rebríčkového čaju, 1 veľký upečený zemiak pokvapkaný olivovým olejom

3. DEŇ

Raňajky

1 PL olivového oleja s 1 ČL citrónovej šťavy, o 15 minút 3 dl mätového čaju a pol malého žltého melóna

Desiata

3 dl nechtíkového čaju, pol malého žltého melóna

Obed

Šalát z bielej reďkovky 400 g nastrúhanej bielej reďkovky, zálievka z 1 PL panenského olivového oleja a 1 PL citrónovej šťavy

Olovrant

3 dl mätového čaju, 2 žlté jablká

Večera

3 dl rebríčkového čaju, 2 žlté papriky

4. DEŇ

Raňajky

1 PL olivového oleja s 1 ČL citrónovej šťavy, o 15 minút 3 dl mätového čaju, 1 banán

Desiata

3 dl mätového čaju, 1 hruška

Obed

3 dl šťavy zo surového zemiaka Paprikovo-paradajkový šalát 1 žltú paradajku a 2 žlté papriky nakrájame, posypeme žeruchou a pokvapkáme olivovým olejom a 1 ČL citrónovej šťavy

Olovrant

3 dl nechtíkového čaju, 1 banán

Večera

3 dl medovkového čaju, 2 biele reďkovky

Vyberáme pre vás niečo PLUS