Žltá diéta: Pomôže pri problémoch so žlčníkom!
30. 4. 2010, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:27)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Neodolali ste vyprážaným kuracím krídelkám alebo maslovej torte a potom prišli také bolesti, že ste tisíckrát prekliali chvíľu, keď ste mastné dobroty neodmietli?
Zapamätajte si: ak máte problém raz, môže sa kedykoľvek zopakovať. Ak máte sklon k zlej životospráve alebo problémy so žlčníkom, doprajte si raz za mesiac žltú diétu.
Samozrejme, aj počas dní, keď diétu nedržíte, by ste mali uprednostňovať „žlté“ potraviny. Napriek všetkému by ste sa mali vzdať vyprážaných jedál, lebo okrem hrozby pre žlčník pôsobia deštrukčne aj na celý organizmus.
Príznaky:
Žlčník je neveľký orgán, umiestnený priamo pod pečeňou, a funguje ako zásobáreň žlče, ktorú organizmus využíva na trávenie tukov. Žlč obsahuje cholesterol, žlčové soli, lecitín a ďalšie zložky.
Cholesterol niekedy kryštalizuje a v kombinácii so žlčou vytvára kamene, ktoré nemusíte inak cítiť, až kým neskonzumujete vyprážané alebo mastné jedlo. Vtedy môže kameň zablokovať žlčovod. Núti vás to na vracanie a vyvoláva bolesti v pravej hornej časti brucha.
Vitamíny:
lecitín, vitamín A, C, D, E, B a B12, cholín a inozitol
1. DEŇ
Raňajky
Najprv nalačno 1 lyžica olivového oleja s 1 lyžičkou citrónovej šťavy, o pätnásť minút 3 dl mätového čaju, o pol hodiny pol malého žltého melóna
Desiata
3 dl mätového čaju, pol malého žltého melóna
Obed
3 dl mätového čaju
Žltá polievka
300 g zemiakov uvaríme v jemne osolenej vode, časť vody zlejeme a rozmixujeme. Polievku posypeme posekanou žeruchou.
Olovrant
3 dl rebríčkového čaju, 2 žlté paradajky
Večera
3 dl rebríčkového čaju, 2 žlté papriky
2. DEŇ
Raňajky
1 PL olivového oleja s 1 ČL citrónovej šťavy, o 15 minút 3 dl mätového čaju, 1 banán
Desiata
3 dl nechtíkového čaju, 1 žlté jablko
Obed
Paprikový šalát
400 g žltej papriky nakrájanej na malé kocky; zálievka: 1 PL panenského olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, bylinky
Olovrant
3 dl nechtíkového čaju, 1 žlté jablko
Večera
3 dl rebríčkového čaju, 1 veľký upečený zemiak pokvapkaný olivovým olejom
3. DEŇ
Raňajky
1 PL olivového oleja s 1 ČL citrónovej šťavy, o 15 minút 3 dl mätového čaju a pol malého žltého melóna
Desiata
3 dl nechtíkového čaju, pol malého žltého melóna
Obed
Šalát z bielej reďkovky 400 g nastrúhanej bielej reďkovky, zálievka z 1 PL panenského olivového oleja a 1 PL citrónovej šťavy
Olovrant
3 dl mätového čaju, 2 žlté jablká
Večera
3 dl rebríčkového čaju, 2 žlté papriky
4. DEŇ
Raňajky
1 PL olivového oleja s 1 ČL citrónovej šťavy, o 15 minút 3 dl mätového čaju, 1 banán
Desiata
3 dl mätového čaju, 1 hruška
Obed
3 dl šťavy zo surového zemiaka Paprikovo-paradajkový šalát 1 žltú paradajku a 2 žlté papriky nakrájame, posypeme žeruchou a pokvapkáme olivovým olejom a 1 ČL citrónovej šťavy
Olovrant
3 dl nechtíkového čaju, 1 banán
Večera
3 dl medovkového čaju, 2 biele reďkovky