Reklama

Kravské mlieko ani smotanu do kávy nesmiete, a sójové sa v nej zráža? Zaručené rady, ako tomu predísť

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak ste sa rozhodli zo zdravotných či iných dôvodov vymeniť klasické kravské mlieko v káve za sójové, určite ste sa stretli s tým, že „rado“ zráža.

Existuje niekoľko zásad, ako tomu predísť:

Najprv je treba poznať príčiny tohto javu. To, že káva a sójové mlieko sú dve rozdielne tekutiny, hádam písať netreba. Ich rozdiely sú však hneď na dvoch pomerne zásadných úrovniach. Prvá je teplota, keďže káva je horúca (vriaca) a sójové mlieko obyčajne práve vytiahnuté z chladničky. Druhým rozdielom je pH. Káva je kyslejšia ako zásadité sójové mlieko. Ako teda pripraviť kávu so sójovým mliekom bez toho, aby sa v ňom vyzrážali všetky bielkoviny?

sladká káva

Zdroj: iStock

sladká káva

Lacné instantné druhy veľmi neodporúčame. Ďalším krokom je buď ohriatie mlieka alebo schladenie kávy, aby sa obe tekutiny zmiešali v relatívne rovnakej teplote. Ak však ani toto nepomôže, neostáva nič iné, iba skúšať rôzne druhy kávy a rôzne druhy sójového mlieka.

Malé upozornenie na záver, zrazené sójové mlieko nemá okrem nelákavého vzhľadu žiadne iné vedľajšie účinky a je teda bezpečného ho piť.