Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

2 tipy na slané chuťovky: Čakáte návštevu? Tieto výnimočné dobroty si zamiluje každý hosť!

Oštiepkové tyčinky

Zdroj: profimedia.sk, Shutterstock, Dušan Křístek

Reklama

Prekvapte rodinu či priateľov oštiepkovými tyčinkami či vínovým pečivom. Ako na to?

Oštiepkové tyčinky

Asi 250 g zemiakov očistíme, uvaríme a pretlačíme na pyré. 200 g oštiepka nastrúhame, pridáme doň 100 g mäkkého masla, zemiaky, 1 vajce a ochutíme mletou paprikou, soľou a korením.

Nakoniec pridáme 200 g hladkej múky a masu dobre premiešame. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Vykrojíme podlhovasté tyčinky a uložíme ich na vymastený plech. Potrieme vajcom, posypeme rascou, mandľami alebo sezamom. Pečieme pri teplote 170 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.

Vínové pečivo

Zo 450 g preosiatej hladkej múky, z 350 g rastlinného tuku, zo 100 ml bieleho vína, z 1 žĺtka a zo soli vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a formičkami vykrajujeme ľubovoľné tvary. Uložíme na vymastený plech a každý kúsok natrieme vymiešanou zmesou zo syra a z vajca. Časť posypeme makom, časť sezamom a upečieme.

Vyberáme pre vás niečo PLUS