2 tipy na slané chuťovky: Čakáte návštevu? Tieto výnimočné dobroty si zamiluje každý hosť!
16. 11. 2014, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:27)

Zdroj: profimedia.sk, Shutterstock, Dušan Křístek
Prekvapte rodinu či priateľov oštiepkovými tyčinkami či vínovým pečivom. Ako na to?
Oštiepkové tyčinky
Asi 250 g zemiakov očistíme, uvaríme a pretlačíme na pyré. 200 g oštiepka nastrúhame, pridáme doň 100 g mäkkého masla, zemiaky, 1 vajce a ochutíme mletou paprikou, soľou a korením.
Nakoniec pridáme 200 g hladkej múky a masu dobre premiešame. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Vykrojíme podlhovasté tyčinky a uložíme ich na vymastený plech. Potrieme vajcom, posypeme rascou, mandľami alebo sezamom. Pečieme pri teplote 170 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
Vínové pečivo
Zo 450 g preosiatej hladkej múky, z 350 g rastlinného tuku, zo 100 ml bieleho vína, z 1 žĺtka a zo soli vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a formičkami vykrajujeme ľubovoľné tvary. Uložíme na vymastený plech a každý kúsok natrieme vymiešanou zmesou zo syra a z vajca. Časť posypeme makom, časť sezamom a upečieme.