S orechovým cestom

12 kúskov

Vymiešame 5 žĺtkov s 200 g práškového cukru, 5 lyžicami polohrubej múky, 2 lyžičkami kypriaceho prášku, so 100 g pomletých vlašských orechov a vmiešame sneh z 5 bielkov. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre upečieme. Upečené cesto necháme vychladnúť. Rozdelíme 500 g lístkového cesta na dve časti. Každú časť vyvaľkáme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Popicháme vidličkou, vložíme do rúry a pri teplote 180 °C upečieme jednotlivé cestá. Z 500 ml mlieka, 1 žĺtka a 2 balíčkov pudingu s vanilkovou príchuťou uvaríme hustú kašu. Za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vyšľaháme 300 g zmäknutého masla s 200 g práškového cukru. Postupne pridávame vychladnutú kašu a vymiešame. Na jedno vychladnuté lístkové cesto natrieme polovičnú časť plnky. Položíme orechové cesto, potrieme zvyšnou plnkou a priložíme druhé vychladnuté lístkové cesto. Koláč odložíme do chladu. Potom posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

S orechovým cestom krémeš
S orechovým cestom krémeš
Zdroj: ARCHÍV DJ, ANZAL

Medový

12 kúskov

V mise vymiešame 2 vajcia, 2 lyžice medu a 200 g práškového cukru. Prisypeme 300 g hladkej múky, pol lyžičky sódy bikarbóny a prilejeme
200 g rozpusteného masla. Všetky suroviny dobre premiešame. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do plechov. Rozotrieme a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 6 až 7 minút. Medzitým pripravíme pudingový krém. V 1 l studeného mlieka rozmiešame 130 g práškového vanilkového pudingu a 100 g kryštálového cukru. Uvaríme puding, do ktorého zamiešame 50 g masla a tuhý sneh z 5 bielkov. Horúci pudingový krém vylejeme na upečený medový plát. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme 500 ml smotany na šľahanie spolu s 2 stužovadlami šľahačky. Šľahačku natrieme na pudingový krém. Zakryjeme druhým medovým plátom a krémeš dáme stuhnúť do chladničky. Nakrájame na kocky, posypeme práškovým cukrom a ozdobíme lístkami medovky.

Medový krémeš
Medový krémeš
Zdroj: ARCHÍV DJ, ANZAL

Francúzsky

9 kúskov

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Na mierne pomúčenej doske rozvaľkáme 400 g lístkového cesta na dva rovnaké pláty. Preložíme na dva plechy a vo vyhriatej rúre pečieme asi 15 minút dozlatista. Pripravíme žĺtkový krém: 2 lyžice sušeného mlieka rozmiešame v 1 l vody. Z pripraveného mlieka odlejeme 200 ml a rozmiešame v ňom 150 g Zlatého klasu s 2 žĺtkami. Zmes vlejeme do zvyšného vriaceho mlieka. Na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Vyšľaháme 200 g kryštálového cukru s 10 bielkami na tuhý sneh a jemne vmiešame do horúceho uvareného pudingového krému. Horúci krém rozotrieme na plát upečený vo vyššom plechu (prípadne použijeme otvárateľnú obdĺžnikovú tortovú formu) a necháme vychladnúť. Na vrstvu krému rozotrieme 500 ml dotuha vyšľahanej smotany na šľahanie s 1 balíčkom stužovadla šľahačky. Prikryjeme druhým upečeným plátom tak, aby jeho hladšia strana bola obrátená smerom hore. Z rozpustenej čokolády a zo stuženého tuku pripravíme polevu a potrieme povrch koláča. Krémeš necháme dobre stuhnúť. Pred podávaním ho pokrájame na kocky široké asi 7 cm zúbkovitým nožom namočeným vo vriacej vode.

Francúzsky krémeš
Francúzsky krémeš
Zdroj: ARCHÍV DJ, ANZAL

Gaštanový

9 kúskov

Na cesto spracujeme 300 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 50 g masla, 1 vajce, 1 lyžicu kakaa, 1 balíček kypriaceho prášku a 3-5 lyžíc mlieka. Odložíme ho na 20 minút do chladu. Potom ho rozdelíme na dve časti, na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu a vo vyhriatej rúre jednotlivé cestá upečieme. Uvarenú kávu podľa chuti osladíme, ochutíme amaretom a necháme vychladnúť. Po upečení každé cesto pokvapkáme. Zo 750 ml mlieka a z 3 balíčkov Zlatého klasu uvaríme kašu. Vyšľaháme 250 g masla s 200 g práškového cukru. Postupne pridávame vychladnutú kašu, 400 g uvarených a pretlačených gaštanov. Všetko spolu vyšľaháme. Asi 4 lyžice plnky si odložíme. Jeden plát cesta potrieme polovičnou časťou plnky. Na plnku uložíme podlhovasté piškóty namočené v káve a natrieme zvyšnú plnku. Pridáme druhý plát cesta, jemne pritlačíme, natrieme odloženú plnku a dáme do chladu na 5-6 hodín. Po vychladnutí povrch koláča polejeme čokoládovou polevou a po stuhnutí pokrájame.

Gaštanový krémeš
Gaštanový krémeš
Zdroj: ARCHÍV DJ, ANZAL