Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Podarila sa vám priveľmi riedka omáčka? Ľahká pomoc! 7 skvelých tipov, ako ju zahustiť

7 tipov ako zahustiť omáčku bez muky

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Omáčky sú srdcom mnohých jedál, a práve ich správne zahustenie môže premeniť obyčajný pokrm na gastronomický zážitok. V nasledujúcom článku objavíte sedem overených metód, ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu omáčky.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: Moja rýchla boloňská omáčka (video)

    Zrejme to poznáte – uvaríte omáčku, no je príliš riedka. Našťastie existuje viacero spoľahlivých spôsobov, s čím zahustiť omáčku, aby bola hustá, krémová a chuťovo vyvážená. V tomto článku sa dozviete, ako zahustiť omáčku bez múky, ale aj akou múkou zahustiť omáčku, ak staviate na overenú klasiku. Pridáme aj tipy na ako zahustiť paradajkovú omáčku, smotanovú, syrovú aj sviečkovú.

    Zdroj: Shutterstock

    Je vaša omáčka riedka? Poradíme vám aj najobľúbenejšie tipy našich babičiek.

    Newsletter Nového Času pre ženy

    Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?


    Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Odoberajte tu!

    1. Redukcia – prirodzené zahustenie bez prísad

    Najjednoduchší spôsob, ako zahustiť omáčku bez múky, je redukcia. Omáčku necháme na miernom ohni pomaly vrieť, čím sa odparí prebytočná voda. Získa tak nielen hustotu, ale aj intenzívnejšiu chuť. Tento spôsob sa výborne hodí napríklad na paradajkové či vínové omáčky.

    2. Zápražka – klasický spôsob, ktorý funguje vždy

    Zdroj: Shutterstock

    Zápražka sa robí z tuku a múky, zásmažka nevyžaduje praženie a mieša sa múka s tekutinou.

    Ako zahustiť omáčku múkou? Pripravme si zápražku – múku opražíme na tuku (masle alebo oleji) a zalejeme studenou vodou alebo vývarom. Zápražku môžeme pridať aj dodatočne, nielen na začiatku varenia. Skvele funguje najmä pri tradičných receptoch ako sviečková.

    Anketa

    Ako najčastejšie zahusťujete omáčku?

    3. Múčnaté guľôčky – menej známy, ale veľmi účinný trik

    Vedeli ste, že sa omáčka dá zahustiť aj pomocou múčnych guľôčok? Stačí zmiešať 100 g masla so 120 g hladkej múky a vytvarovať malé guľôčky. Tie podľa potreby vhadzujeme do horúcej omáčky a premiešavame, kým sa nerozpustia. Výborné na rýchlu záchranu riedkej omáčky.

    4. Škrobová múčka – keď nechceme meniť chuť

    Ak hľadáme spôsob, ako zahustiť smotanovú omáčku alebo inú bez zmeny chuti, siahnime po škrobe. Kukuričný alebo zemiakový škrob rozmiešame v troche studenej vody a vlejeme do vriacej omáčky. Omáčka zhustne takmer okamžite.

    5. Studené maslo – zamatový finiš

    Zdroj: shutterstock

    Maslo na zahustenie funguje výborne napríklad pri syrovej alebo smotanovej omáčke.

    Čím zahustiť omáčku na záver varenia? Vhoďme do nej pár kociek studeného masla. Omáčka získa jemnú konzistenciu, lesk a príjemnú chuť. Maslo funguje výborne napríklad pri syrovej alebo smotanovej omáčke.

    6. Strúhanka – starý dobrý spôsob našich babičiek

    Ak nevieme, ako zahustiť paradajkovú omáčku, vyskúšajme strúhanku. Stačí malé množstvo, ktoré sa v omáčke rozvarí a zahustí ju bez toho, aby dominovalo chuťou. Tento spôsob je vhodný najmä pri zeleninových alebo mäsových omáčkach.

    7. Legovanie – keď chceme zjemniť aj zahustiť

    Zdroj: shutterstock

    Legovanie je francúzska technika, ktorá spočíva v tom, že vyšľaháme žĺtok s trochou mlieka alebo smotany, ktorým následne omáčku zahustíme.

    Legovanie je francúzska technika, ktorá spočíva v tom, že vyšľaháme žĺtok s trochou mlieka alebo smotany. Potom zmes premiešame s trochou horúcej omáčky a následne vlejeme do zvyšku. Pozor – už nevaríme, aby sa žĺtok nezrazil. Ideálne pri jemných smotanových omáčkach, kde chceme zároveň dodať krémovosť.

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Bonus: Ako zahustiť konkrétne typy omáčok?

    Ako zahustiť syrovú omáčku – viac strúhaného syra, studené maslo alebo smotana.

    Ako zahustiť paradajkovú omáčku – redukciou, strúhankou alebo škrobom.

    Ako zahustiť sviečkovú omáčku – zápražka, zátrepka, múčne guľôčky.

    Ako zahustiť smotanovú omáčku – škrob, legovanie, redukcia.

    Záver:
    Nech už sa vám stane nehoda pri akomkoľvek type omáčky, už viete, ako zahustiť omáčku bez múky, akou múkou zahustiť omáčku, či s čím zahustiť omáčku, aby chutila dokonale. S týmito tipmi sa z každej omáčky stane kulinársky skvost!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.