Francúzska čokoládová torta
9. 2. 2012, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:47)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 30 minút, Čas pečenia: 40 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 100 g masla, 250 g tmavej 70% čokolády, 2 lyžice polohrubej múky, štipka prášku do pečiva, tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy, čokoládová poleva
Postup:
1. Čokoládu nalámeme, dáme do misy, postavíme nad teplý vodný kúpeľ. Na miernom ohni pomaly rozpustíme, odstavíme a do tekutej čokolády zamiešame maslo.
(5 minút)
2. Vajcia rozdelíme, žĺtky vyšľaháme dopenista s cukrom. Do žĺtkovej peny opatrne zamiešame preosiatu múku a prášok do pečiva. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý postupne spolu s vychladnutou tekutou čokoládou zapracujeme do cesta.
(15 minút)
3. Cesto prelejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme približne 40 minút. Po upečení dáme vychladnúť a polejeme rozpustenou čokoládovou polevou.
(10 minút)
Náš tip:
Tortu stačí piecť aj 25 či 30 minút, jej konzistencia bude pudingovejšia. Cesto však možno rozdeliť aj do malých zapekacích misiek, vtedy však treba skrátiť čas pečenia približne o polovicu.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4