Reklama

Jahody treba čo najskôr po zbere spracovať alebo zjesť: Ako ich udržať čerstvé čo najdlhšie?

Umyte ich v roztoku

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Či kúpené, či pozbierané – nevydržia dlho. Preto sa odporúča ich čo najskôr po zbere spracovať alebo zjesť. Ak tak neurobíte a odložíte ich do chladničky, objaví sa na nich biely povlak.

Umyte ich v roztoku

Pred uskladnením do chladničky ich treba umyť v roztoku z octu a vody. Ocot totiž ničí baktérie a plesne a konzervuje. Približne 250 ml octu zmiešajte s 2,5 litrom vody. Jahody ponorte na pár minút do roztoku. Potom ich opláchnite čistou vodou a osušte.

Nechajte im stopky

Zásada, ktorú pozná každá dobrá gazdinka, je, že jahody netreba zbavovať zelenej stopky.

Trieďte ich

Jahody roztrieďte pri návrate domov. Ak je nejaká napadnutá plesňou a vy ju nevyhodíte, dokáže rýchlo napadnúť aj ostatné jahody v nádobe.

Zdroj: shutterstock

Ako ich skladovať?

Ako ich skladovať?

Keďže sú jahody veľmi chúlostivé, nedajú sa dlho skladovať. Ak ich nezjete, neuvaríte džem alebo nezavaríte, treba ich zamraziť. Je to najideálnejší spôsob skladovania. Po čase ich môžete vytiahnuť, nechať rozmraziť a použiť do koláča. Urobiť jahodovú bublaninu mimo sezóny nie je zlý nápad. Mrazením síce strácajú vôňu a ani tá chuť nie je ako pri čerstvých, ale v zime budú lepšie ako tie zo supermarketov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami jahodový koláč s kokosovým krémom krok za krokom.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.