Jahody treba čo najskôr po zbere spracovať alebo zjesť: Ako ich udržať čerstvé čo najdlhšie?
15. 6. 2020, 17:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 15:44)

Zdroj: shutterstock
Či kúpené, či pozbierané – nevydržia dlho. Preto sa odporúča ich čo najskôr po zbere spracovať alebo zjesť. Ak tak neurobíte a odložíte ich do chladničky, objaví sa na nich biely povlak.
Umyte ich v roztoku
Pred uskladnením do chladničky ich treba umyť v roztoku z octu a vody. Ocot totiž ničí baktérie a plesne a konzervuje. Približne 250 ml octu zmiešajte s 2,5 litrom vody. Jahody ponorte na pár minút do roztoku. Potom ich opláchnite čistou vodou a osušte.
Nechajte im stopky
Zásada, ktorú pozná každá dobrá gazdinka, je, že jahody netreba zbavovať zelenej stopky.
Trieďte ich
Jahody roztrieďte pri návrate domov. Ak je nejaká napadnutá plesňou a vy ju nevyhodíte, dokáže rýchlo napadnúť aj ostatné jahody v nádobe.
Zdroj: shutterstock
Ako ich skladovať?
Ako ich skladovať?
Keďže sú jahody veľmi chúlostivé, nedajú sa dlho skladovať. Ak ich nezjete, neuvaríte džem alebo nezavaríte, treba ich zamraziť. Je to najideálnejší spôsob skladovania. Po čase ich môžete vytiahnuť, nechať rozmraziť a použiť do koláča. Urobiť jahodovú bublaninu mimo sezóny nie je zlý nápad. Mrazením síce strácajú vôňu a ani tá chuť nie je ako pri čerstvých, ale v zime budú lepšie ako tie zo supermarketov.
