Pondelok: Pikantná bryndzová nátierka

4 porcie

● 100 g bryndze● 50 g masla● 1 cibuľa● 1 PL sardelovej pasty● 1 PL horčice● mletá pikantná červená paprika● pažítka na ozdobenie

1. Zmäknuté maslo vymiešame dopenista, pridáme k nemu bryndzu a dôkladne vyšľaháme. Pridáme papriku a cibuľu nakrájanú najemno.
2. Dochutíme sardelovou pastou a horčicou.
3. Nátierku podávame s tmavým chlebom ozdobenú pažítkou nasekanou najemno.

Čas prípravy: 30 minút

Bleskový tip
Namiesto mletej papriky môžete do nátierky zamiešať 1 papričku čili. Najprv ju pomeľte alebo nasekajte nadrobno.

Pikantná bryndzová nátierka
Pikantná bryndzová nátierka
Zdroj: archív NMH

Utorok: Ovocné cestoviny

6 porcií

● 350 g cestovín ● 150 g zaváraných čerešní● 400 g zaváraných sliviek● 80 g masla● 3 vajcia● 80 g kryštálového cukru● 125 ml mlieka● 1 balíček vanilínového cukru● mletá škorica

1. Zapekaciu misu vymastíme trochou masla. Uvarené cestoviny premiešame so zvyšným maslom a polovicu z nich navrstvíme do misy.
2. Zliate a vykôstkované ovocie nakrájame a navrstvíme na cestoviny. Zakryjeme zvyšnými cestovinami a dáme zapiecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
3. V mlieku rozšľaháme vajcia s cukrom a zmes nalejeme na cestoviny. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 20 minút.
4. Po upečení necháme mierne vychladnúť. Pred podávaním nakrájame a posypeme vanilínovým cukrom a škoricou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút

Ovocné cestoviny
Ovocné cestoviny
Zdroj: archív NMH

Streda: Špenátovo-bravčové rezne

6 porcií

● 500 g čerstvého špenátu● 200 g mletého bravčového mäsa● 150 ml mlieka● 6 PL strúhanky● 8 vajec● olej● soľ● mleté čierne korenie● 2 strúčiky cesnaku● 100 g syra s modrou plesňou

1.Špenát umyjeme, osušíme a nahrubo pokrájame. V mise zmiešame mäso s prelisovaným cesnakom, osolíme, okoreníme.
2.Pridáme strúhanku, mlieko a 2 vajcia. Všetko dôkladne premiešame.
3. Z masy vyformujeme 6 placiek a poukladáme na vymastený plech. Do každého rezňa urobíme opakom lyžice priehlbinu a dáme piecť na20 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
4. Do priehlbín v rezňoch rozklepneme zvyšné vajcia a posypeme rozdrobeným syrom. Dáme zapiecť. Podávame so zeleninovým šalátom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 10 až 15 minút

Špenátovo- bravčové rezne
Špenátovo- bravčové rezne
Zdroj: archív NMH

Štvrtok: Mix polievka

6 porcií

● 600 g zemiakov● 70 g cibule● 5 šampiňónov● 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb)● 90 g uvarenej sóje● 1 hlávka cesnaku● rasca● maslo● soľ● majorán

1. Koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Na masle vo väčšom hrnci dosklovita opečieme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme zeleninu a spolu opečieme.
2. Zemiaky ošúpeme, očistíme a nakrájame na kocky. Pridáme do zeleninového základu, zalejeme vodou a uvaríme takmer domäkka.
3. Polievku ochutíme rascou, soľou a prelisovaným cesnakom. Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky a s uvarenou sójou ich vložíme do polievky.
4. Krátko povaríme. Nakoniec pridáme majorán, odstavíme a podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút

Mix polievka
Mix polievka
Zdroj: archív NMH

Piatok: Zemiaky s cestovinou

4 porcie

● 100 g nových zemiakov● olej● 100 g cibule● 1 PL mletej papriky● 250 g cestovín● 100 g údenej slaniny● 1 cibuľa a hladká múka na ozdobenie

1. Zemiaky v šupke uvaríme domäkka, zlejeme, necháme vychladnúť a ošúpeme. Cibuľu ošúpeme, najemno nasekáme a opečieme na troche oleja.
2. Pridáme papriku, premiešame a do základu dáme zemiaky. Zamiešame a chvíľu opekáme.
3. Cestovinu uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Hotovú zlejeme, necháme odkvapkať a pridáme k opečeným zemiakom. Dobre premiešame.
4. Cibuľu na ozdobenie ošúpeme, nakrájame na kolieska, obalíme v múke a krátko opečieme na rozohriatom oleji.
5. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme dosklovita. Zemiaky rozdelíme na porcie a posypeme ich opečenou slaninou a cibuľou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút

Zemiaky s cestovinou
Zemiaky s cestovinou
Zdroj: archív NMH