Pizzové taštičky s kečupom a mletým mäskom

10 kúskov

1 balenie lístkového cesta ● 1/2 ČL korenia karí ● 500 g miešaného mletého mäsa ● 250 g  kečup sladký ● 120 g strúhaného parmezánu ● štipka soli ● 1 cibuľa ● 1 žĺtok ● mak a sezam na posypanie

Najprv opekáme mleté mäso na suchej panvici, kým sa dobre neopečie. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Spolu s kečupom, so soľou a s korením karí zapracujeme do tepelne spracovaného mletého mäsa. Nakoniec vmiešame nastrúhaný parmezán. Necháme vychladnúť. Cesto vyvaľkáme na tenký a široký plát. Jednu polovicu potrieme mäsovou zmesou a zrolujeme. Nakrájame asi na 10 kúskov a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom a makom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť a až potom podávame.

 

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút

Pizzové taštičky s kečupom a mletým mäskom
Zdroj: shutterstock

Párky v pizzovom cestíčku

12 kúskov

300 g hladkej múky ● 1/2 balíčka sušeného droždia ● 2 PL jogurtu● 125 ml vlažnej vody ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL soli

OKREM TOHO: 12 malých párkov ● 3 PL horčica plnotučná ● 300 ml horúcej vody ● 1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 1 žĺtok● 1 PL mlieka ● soľ ● sezam

Droždie dáme do vlažnej vody, rozmiešame a necháme 10 minút pracovať. Dáme do misy a pridáme múku, jogurt, olej a soľ a dobre premiešame. Miesime asi 7 minút a potom preložíme do misy vytretej trochou oleja. Olejom potrieme aj cesto. Prikryjeme a necháme 40 minút kysnúť, kým sa jeho objem zdvojnásobí. Cesto vyvaľkáme, potrieme horčicou a nakrájame na 12 pásov hrubých asi 1 cm. Tie omotáme okolo párkov. Horúcu vodu zmiešame s práškom do pečiva, pozor, bude to peniť. Potom do nej namočíme všetky párky obalené v ceste. Vyberieme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Žĺtok vymiešame s trochou mlieka a natrieme na povrch cesta. Posypeme trochou soli a sezamu. Pečieme pri teplote 225 °C asi 10 minút, kým získajú pekný zlatý odtieň. Podávame s miskou plnotučnej horčice.

 

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 40 minút
Čas pečenia: 10 minút

Párky v pizzovom cestíčku
Zdroj: shutterstock