Tvaroh sa vyrába z tepelne ošetreného kravského mlieka. Podstatou výroby tvarohu je zrážanie mlieka kyselinou mliečnou, ktorá vzniká z mliečneho cukru (laktózy) pôsobením kultúr kyslomliečnych baktérií. Vzniknutá tvarohová zrazenina sa ďalej spracováva krájaním a prípadne ohrievaním, kým sa neoddelí srvátka.

Podľa spôsobu spracovania tvarohoviny má tvaroh rôznu konzistenciu a teda aj rôzne použitie v domácnosti. Preto na obale tvarohu musí byť uvedená informácia o konzistencii tvarohu, napríklad hrudkovitý (vhodný na posýpanie) alebo roztierateľný (na pečenie koláčov, na prípravu nátierok).

Tvaroh obsahuje určité množstvo kyslomliečnych baktérií preto je potrebné tvaroh skladovať pri teplote najviac 8 °C.

Rozdelenie

Podľa obsahu tuku:

- mäkký vyrábaný z odtučneného mlieka

- jemný

- tučný

- ostatné tvarohy (vysokotučný, plnotučný, polotučný, nízkotučný, odtučnený)

Podľa konzistencie:

- hrudkový

- roztierateľný

Niet nad domáci

Na výrobu domáceho tvarohu je najvhodnejšie čerstvé plnotučné mlieko. Homogenizované mlieko v prirodzených podmienkach skysne za podstatne dlhší čas a tvaroh z neho nie je chuťovo lahodný.

Čerstvé mlieko by sme pred kysnutím mali pasterizovať pri teplote 65 ˚C, keďže by mohlo obsahovať rôzne škodlivé baktérie. Potom necháme na teplom mieste skysnúť, čo môže trvať jeden až dva dni. Ak však nechceme čakať, kým mlieko skysne, môžeme ho „zaočkovať“ trochou kúpeného tvarohu alebo tvrdou chlebovou kôrkou. Tvaroh či kôrku stačí vložiť do mlieka s teplotou do 25 ˚C, zamiešať a prikryť.

Skysnuté mlieko prelejeme do hrnca, ktorý veľmi pomaly a mierne ohrievame. Zmes nesmie vrieť, inak by sa tvaroh nevyzrážal, ale rozvaril. Potom zoberieme zo sporáka a necháme ešte chvíľu stáť a usadiť. Zmes nalejeme do plátaného vrecka, srvátku necháme odtiecť a vrecko zaťažíme, aby tvaroh dobre odkvapkal. Kilo tvarohu získame z 10 l kyslého mlieka.

Rýchlo z mikrovlnky

Zo skysnutého mlieka je možné vyrobiť tvaroh aj v mikrovlnej rúre. Mlieko treba naliať do porcelánovej misy a približne 5 minút ho zohrievať na 350 stupňov a rozmiešať. V prípade, že tvaroh nezačne zrážať, treba zohrievať ďalšie 2 minúty a opakovať opatrne dovtedy, pokiaľ sa nevytvoria hrudky. Nakoniec nechať postáť a scediť