Obľúbené zemiakové lokše 8-krát inak: Vďaka týmto trikom sa vám podarí to najlepšie cesto!
20. 3. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: Michal Burza, Nový Čas
Zvládne to úplne každý! Najskôr si treba urobiť základ – cesto, ktoré sa nebude trhať ani lepiť a po upečení bude vláčne a ohybné. Poradíme vám, ako na to.
Lokše, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov:
Cesto 1:
Uvarte si 1 kg starých zemiakov v šupke a nechajte ich vychladnúť. Ošúpte a prelisujte alebo nastrúhajte najemno. Pridajte soľ a hladkú múku tak, aby sa cesto dobre vaľkalo (na 1 kg zemiakov asi 300 – 350 g).
Zdroj: Shutterstock
Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť
Vypracované cesto rozdeľte na menšie bochníky, tie postupne rozvaľkajte. Ja pečiem lokše na suchej platni, ale je z toho veľa neporiadku. Pokojne ich môžete piecť aj na liatinovej panvici – len tak bez oleja, sú tiež výborné. Hneď po opečení z oboch strán lokše natrite masťou alebo maslom.
Zdroj: Shutterstock
Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť
Cesto 2:
Uvarte 700 g starých zemiakov a 300 g mrkvy. Ďalší postup je ako pri ceste č. 1. Mrkva dodá cestu väčšiu jemnosť a lahodnú chuť. Mňam!
Náš tip: Zemiaky pokojne uvarte aj oškriabané a nakrájané, nechajte vychladnúť, postrúhajte alebo rozomeľte ako pri varených v šupe. Takže si lokše môžete urobiť aj zo zvyškov – a pridať do nich aj zeleninu z polievky, ktorá vám zostala.
Zdroj: Shutterstock
Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť
Chutné plnky:
Upečené a omastené lokše môžete plniť slanými aj sladkými plnkami.
Bryndzová: 250 g bryndze zmiešajte s 150 g kyslej smotany, pridajte čierne korenie, soľ a rozmiešajte.
Syrová: Tavený syr zmiešajte s maslom a kyslou smotanou, pridajte mladú nakrájanú cibuľku alebo medvedí cesnak, biele korenie a trochu horčice. Premiešajte.
Pečeňová: Pečeňovú paštétu zmiešajte s nátierkovým maslom alebo čerstvým syrom, pridajte trochu čierneho korenia a je to.
Stredomorská: Do kyslej smotany a nátierkového syra nakrájajte nadrobno olivy a sušené paradajky.
Maková: Lokšu natrite slivkovým lekvárom a posypte mletým makom a trochou cukru.
Orechová: Lokšu natrite marhuľovým lekvárom a posypte strúhanými orechmi a trochou cukru.