Pondelok: Zapečené mleté mäso so zemiakovou kašou
4 porcie
● 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)● 1 kg zemiakov● 1 vajce● 250 ml mlieka● 100 g masla● 1 cibuľa● 50 g strúhaného tvrdého syra● soľ ● mleté čierne korenie
1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Zo zemiakov zlejeme vodu, pridáme polovicu masla a roztlačíme na pyré. Postupne vmiešame aj teplé mlieko.
2. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na zvyšnom masle. Potom pridáme mleté mäso, podlejeme trochou vody a za stáleho miešania uvaríme domäkka. Ochutíme soľou a korením.
3. Preložíme do väčšej misy. Keď mäso trochu vychladne, vmiešame doň vajce. Formu na pečenie dobre vymastíme maslom a na dno navrstvíme mäsovú zmes. Navrch navrstvíme zemiakové pyré.
4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 °C asi 15 minút. Potom formu vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 5 až 10 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Utorok: Banánová omeleta
2 porcie
● 2 vajcia● 1 balíček vanilínového cukru● 2 PL kryštálového cukru● 3 PL kukuričného škrobu● 2 zrelé banány● maslo● škoricový cukor
1. V miske ručným šľahačom vyšľaháme žĺtky s kryštálovým a vanilínovým cukrom.
2. Do žĺtkovej zmesi primiešame škrob, jeden roztlačený banán a vyšľahaný sneh z bielkov.
3. Zmes vylejeme na panvicu s rozohriatym maslom. Posypeme druhým banánom nakrájaným na kolieska a opekáme pod pokrievkou dozlatista.
4. Podávame posypané škoricovým cukrom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas opekania: 7 minút
Streda: Syrová polievka s mletým mäsom
4 porcie
● 400 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa● 1 mrkva● 1 pór● olej● 1 ČL vegety● 400 g topeného syra● soľ● mleté čierne korenie● štipka muškátového orieška● pažítka● kyslá smotana
1.Na oleji opečieme mleté mäso, pridáme pokrájaný pór, mrkvu a cibuľu nasekanú nadrobno. Premiešame a opekáme asi 5 minút.
2. Pridáme liter vody alebo vývaru, vegetu, topený syr a dôkladne rozmiešame.
3. Osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Varíme aspoň 20 minút.
4. Polievku podávame posypanú nasekanou pažítkou a ozdobenú kyslou smotanou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Bleskový tip
Namiesto čerstvej zeleniny môžete použiť mrazenú polievkovú zmes. Rýchlejšie sa uvarí.
Štvrtok: Maďarské lečo
4 porcie
● 7 zelených paprík● 5 paradajok● 150 g čabajskej klobásy● 100 g slaniny● 1 cibuľa● olej● 4 vajíčka● 1 ČL sladkej mletej papriky● soľ● mleté čierne korenie
1. Zeleninu a slaninu nakrájame na pásiky, klobásu na kolieska a cibuľu nasekáme najemno.
2. Na horúcom oleji speníme cibuľu, odstavíme z ohňa a zaprášime mletou paprikou.
3. Premiešame, vrátime na mierny plameň a pridáme ostatné prísady. Dusíme domäkka. Nakoniec pridáme vajcia a necháme stuhnúť. Dochutíme.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Bleskový tip
Klobásu pridajte na začiatku k cibuli a opražte. Bude aromatickejšia.
Piatok: Špagetový eintopf s cuketou a hubami
4 porcie
● 150 g šampiňónov● 2 cukety● 150 g hrášku● 2 vetvičky tymianu● 500 ml zeleninového vývaru● 500 g špagiet● soľ● mleté čierne korenie● 125 ml smotany na šľahanie● parmezán
1. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Cukety umyjeme a nakrájame aj so šupkou na mesiačiky.
2. Vložíme do hrnca spolu s hráškom a vetvičkou tymianu. Zalejeme vývarom. Privedieme do varu a nasypeme špagety. Osolíme a okoreníme.
3. Za občasného miešania uvaríme domäkka. Ak ostalo v hrnci veľa tekutiny, zlejeme ju a pridáme smotanu. Premiešame. Necháme prehriať a odstavíme. Podávame posypané strúhaným parmezánom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút