Na prípravu 16 kúskov potrebujeme:

600 g mrkvy ● 7 vajec ● 75 g + 15 g masla ● 140 g + 140 g kryštálového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 350 g mletých mandlí ● 1 ČL mletej škorice ● soľ ● 125 g hladkej múky ● 1 citrón ● 1 ČL prášku do pečiva ● 300 g horkej čokolády ● 12 marcipánových vajíčok na ozdobu ● tuk na vymastenie a strúhanka vysypanie formy

1 Všetky suroviny dôkladne odvážime a pripravíme. Okrúhlu formu na veniec s priemerom 26 cm vymastíme tukom a vysypeme strúhankou.

Krok 1
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

2 Mrkvy olúpeme, umyjeme a najemno nastrúhame. Na miernom ohni rozpustíme 75 g masla a necháme ho úplne vychladnúť. Citrón umyjeme,
kôru nastrúhame a z citróna odšťavíme 6 PL šťavy.

Krok 2
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

3 Vajcia rozklepneme a oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme so 140 g cukru a s vanilínovým cukrom dopenista. Po
5 minútach pridáme tekuté maslo. Bielky vyšľaháme dotuha, postupne pridáme zvyšný cukor.

Krok 3
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

4 Do vaječnej zmesi zapracujeme mrkvu, mandle, škoricu, citrónovú kôru a šťavu. V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Múku zapracujeme so snehom do mrkvovej zmesi.

Krok 4
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

5 Cesto preložíme do formy a pečieme 50 až 60 minút pri teplote 175 °C. Vyberieme, necháme 10 minút vo forme chladnúť, pomocou noža uvoľníme okraje a koláč vyklopíme.

Krok 5
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

6 Polevu nasekáme a s 15 g masla rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Veniec polejeme čokoládou a necháme stuhnúť. Tesne pred servírovaním ho ozdobíme marcipánovými vajíčkami.

Krok 6
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 60 minút

Dobrú chuť!
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK