Reklama

Ak ste rebarboru doteraz zďaleka obchádzali, chyba! Tieto recepty sú TOP, určite vyskúšajte!

Reklama

Šťavnaté a osviežujúce, presne také sú totiž tieto koláče z jarnej rebarbory. Mňam...

Pripravili sme pre vás tieto rebarborové koláče:

  • Marcipánové kocky
  • Penový zákusok
  • Koláč s vanilkovým krémom
  • Štrúdľa s tvarohom

Marcipánové kocky

9 kúskov

400 g rebarbory ● 4 PL trstinového cukru ● 1 vanilkový struk ● 400 g lístkového cesta ● 200 g marcipánu ● 70 g mletých mandlí ● 30 g masla ● pistácie na posypanie

Rúru predhrejeme na 200 °C. Lístkové cesto nakrájame na kocky. Rebarboru očistíme a nakrájame na polovice. Zmiešame s cukrom a dreňou z vanilkového struku. Marcipán nastrúhame. Pláty cesta poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme marcipánom, mandľami a obložíme rebarborou. Ozdobíme pistáciami. Maslo nastrúhame a posypeme ním povrch koláčikov. Pečieme asi 15 až 20 minút dozlatista.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Marcipánovo-rebarborové kocky

Penový zákusok

12 kúskov

NA CESTO: 150 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 125 g zmäknutého masla ● 125 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 1 vajce ● 3 žĺtky ● 2 PL mlieka

NA PENU: 750 g rebarbory ● 3 bielky ● štipka soli ● 150 g práškového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy

Rebarboru očistíme a nakrájame na kocky. Formu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Na cesto zmiešame v mise múku, škrob a prášok do pečiva. Maslo, cukor, vanilkový cukor a soľ vyšľaháme na svetlú penu. Postupne zapracujeme vajce, žĺtky a následne aj múčnu zmes striedavo s mliekom. Cesto natrieme na plech a posypeme rebarborou. Pečieme asi 30 až 35 minút. Na penu vyšľaháme bielky so soľou dotuha. Postupne zašľaháme aj cukor, až kým nezískame pevný sneh. Zamiešame citrónovú šťavu. Koláč vyberieme z rúry a potrieme snehovou penou. Dáme znova piecť na 25 až 35 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 70 minút

Zdroj: shutterstock

Penový zákusok s rebarborou

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Koláč s vanilkovým krémom

6 porcií

NA CESTO: 100 g masla ● 80 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 vajcia ● 75 g kyslej smotany ● 180 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva

NA KRÉM: 1 balíček vanilkového pudingu v prášku ● 40 g krupicového cukru ● 375 ml mlieka ● 125 g kyslej smotany

OKREM TOHO: 800 g rebarbory

Rebarboru ošúpeme a nakrájame na dlhšie pásy, posypeme cukrom a necháme 30 minút odležať. Potom precedíme cez sitko a necháme dobre odkvapkať. Na cesto dáme všetky prísady do misy a vymiesime na hladkú zmes. Nanesieme do vymastenej tortovej formy, pričom vytvoríme aj okraje. Dáme do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút predpiecť. Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme puding a necháme trocha vychladnúť. Zapracujeme kyslú smotanu. Nanesieme na cesto a obložíme rebarborou. Pečieme pri teplote 180 °C ďalších 30 až 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: shutterstock

Rebarborový koláč s vanilkovým krémom

Štrúdľa s tvarohom

6 porcií

150 g hladkej múky ● štipka soli ● 2 PL rastlinného oleja ● 80 ml vody ● 3 PL rozpusteného masla ● 3 stonky rebarbory ● 250 g tvarohu ● 3 PL vanilkového pudingu v prášku ● 75 g cukru ● 1/2 PL kukuričného škrobu ● 1 žĺtok ● strúhanka na posypanie

Do misy nasypeme múku, do stredu spravíme jamku, pridáme soľ a olej a rukami premiešame. Postupne pridávame vodu, aby sme získali hladké cesto. To ďalej miesime na pomúčenej doske, až nebude elastické a gumovité. Trvá to aj 10 minút. Potom potrieme olejom a necháme asi 30 minút odpočívať. Rúru predhrejeme na 200 °C. Rebarboru očistíme a nakrájame na kocky. Posypeme polovicou cukru a dáme bokom. Tvaroh vymiešame so zvyškom cukru, s vanilkovým pudingom, so škrobom a žĺtkom dohladka. Stôl pokryjeme obrusom a poprášime múkou. Vyvaľkáme na ňom cesto na štvorec a následne naťahujeme po celom povrchu stola, aby bolo úplne tenké až priesvitné. Pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme strúhankou. Na spodnú polovicu nanesieme tvaroh a posypeme rebarborou. Zvinieme do rolády a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom a pečieme asi 30 minút. Podávame posypané cukrom, prípadne preliate sirupom.

Čas prípravy: 25 minút

Čas odležania: 30 minút

Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: shutterstock

Rebarborová štrúdľa s tvarohom