Ak ste rebarboru doteraz zďaleka obchádzali, chyba! Tieto recepty sú TOP, určite vyskúšajte!
29. 5. 2024, 6:00

Zdroj: Canva NCpZ
Šťavnaté a osviežujúce, presne také sú totiž tieto koláče z jarnej rebarbory. Mňam...
Zdroj: Kolpakova Svetlana
Zdroj: rom_olik
Zdroj: VICUSCHKA
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto rebarborové koláče:
- Marcipánové kocky
- Penový zákusok
- Koláč s vanilkovým krémom
- Štrúdľa s tvarohom
Marcipánové kocky
9 kúskov
400 g rebarbory ● 4 PL trstinového cukru ● 1 vanilkový struk ● 400 g lístkového cesta ● 200 g marcipánu ● 70 g mletých mandlí ● 30 g masla ● pistácie na posypanie
Rúru predhrejeme na 200 °C. Lístkové cesto nakrájame na kocky. Rebarboru očistíme a nakrájame na polovice. Zmiešame s cukrom a dreňou z vanilkového struku. Marcipán nastrúhame. Pláty cesta poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme marcipánom, mandľami a obložíme rebarborou. Ozdobíme pistáciami. Maslo nastrúhame a posypeme ním povrch koláčikov. Pečieme asi 15 až 20 minút dozlatista.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Marcipánovo-rebarborové kocky
Penový zákusok
12 kúskov
NA CESTO: 150 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 125 g zmäknutého masla ● 125 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 1 vajce ● 3 žĺtky ● 2 PL mlieka
NA PENU: 750 g rebarbory ● 3 bielky ● štipka soli ● 150 g práškového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy
Rebarboru očistíme a nakrájame na kocky. Formu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Na cesto zmiešame v mise múku, škrob a prášok do pečiva. Maslo, cukor, vanilkový cukor a soľ vyšľaháme na svetlú penu. Postupne zapracujeme vajce, žĺtky a následne aj múčnu zmes striedavo s mliekom. Cesto natrieme na plech a posypeme rebarborou. Pečieme asi 30 až 35 minút. Na penu vyšľaháme bielky so soľou dotuha. Postupne zašľaháme aj cukor, až kým nezískame pevný sneh. Zamiešame citrónovú šťavu. Koláč vyberieme z rúry a potrieme snehovou penou. Dáme znova piecť na 25 až 35 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 70 minút
Zdroj: shutterstock
Penový zákusok s rebarborou
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Koláč s vanilkovým krémom
6 porcií
NA CESTO: 100 g masla ● 80 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 vajcia ● 75 g kyslej smotany ● 180 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva
NA KRÉM: 1 balíček vanilkového pudingu v prášku ● 40 g krupicového cukru ● 375 ml mlieka ● 125 g kyslej smotany
OKREM TOHO: 800 g rebarbory
Rebarboru ošúpeme a nakrájame na dlhšie pásy, posypeme cukrom a necháme 30 minút odležať. Potom precedíme cez sitko a necháme dobre odkvapkať. Na cesto dáme všetky prísady do misy a vymiesime na hladkú zmes. Nanesieme do vymastenej tortovej formy, pričom vytvoríme aj okraje. Dáme do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút predpiecť. Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme puding a necháme trocha vychladnúť. Zapracujeme kyslú smotanu. Nanesieme na cesto a obložíme rebarborou. Pečieme pri teplote 180 °C ďalších 30 až 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
Rebarborový koláč s vanilkovým krémom
Štrúdľa s tvarohom
6 porcií
150 g hladkej múky ● štipka soli ● 2 PL rastlinného oleja ● 80 ml vody ● 3 PL rozpusteného masla ● 3 stonky rebarbory ● 250 g tvarohu ● 3 PL vanilkového pudingu v prášku ● 75 g cukru ● 1/2 PL kukuričného škrobu ● 1 žĺtok ● strúhanka na posypanie
Do misy nasypeme múku, do stredu spravíme jamku, pridáme soľ a olej a rukami premiešame. Postupne pridávame vodu, aby sme získali hladké cesto. To ďalej miesime na pomúčenej doske, až nebude elastické a gumovité. Trvá to aj 10 minút. Potom potrieme olejom a necháme asi 30 minút odpočívať. Rúru predhrejeme na 200 °C. Rebarboru očistíme a nakrájame na kocky. Posypeme polovicou cukru a dáme bokom. Tvaroh vymiešame so zvyškom cukru, s vanilkovým pudingom, so škrobom a žĺtkom dohladka. Stôl pokryjeme obrusom a poprášime múkou. Vyvaľkáme na ňom cesto na štvorec a následne naťahujeme po celom povrchu stola, aby bolo úplne tenké až priesvitné. Pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme strúhankou. Na spodnú polovicu nanesieme tvaroh a posypeme rebarborou. Zvinieme do rolády a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom a pečieme asi 30 minút. Podávame posypané cukrom, prípadne preliate sirupom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Rebarborová štrúdľa s tvarohom