Reklama

Bábovky sa nám spájajú skôr s chladnejším obdobím: Tieto LETNÉ recepty vás presvedčia o opaku

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Patria k najobľúbenejším koláčom vôbec. A to nielen pre svoju jednoduchú prípravu, ale aj chuť a ľahké skladovanie. Tie naše sú na leto ako stvorené...

Pripravili sme pre vás tieto recepty na letné bábovky:

Marcipánovo-ricottová

16 kúskov

150 g marcipánu ● 75 g zmäknutého masla ● 3 vajcia ● 125 g ricotty izbovej teploty ● kôra z 1/2 pomaranča ● 15 g hladkej múky ● práškový cukor na posypanie a ovocie na ozdobu

Rúru predhrejeme na 210 °C a formičky na bábovky vytrieme maslom a vysypeme múkou. Marcipán vyšľaháme spolu s maslom dopenista. Po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme ricottu a kôru z pomaranča a nakoniec aj múku. Cesto nanesieme do pripravených formičiek. Môžeme si pomôcť cukrárskym vreckom. Dáme piecť na 14 minút a vyberieme. Necháme úplne vychladnúť a až potom vyklopíme. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme ovocím.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 14 minút

Zdroj: shutterstock

Marcipánovo--ricottová bábovka

Mramorovaná s čučoriedkami

16 kúskov

150 g čučoriedok ● 480 g hladkej múky ● 30 g vanilkového cukru ● 250 g zmäknutého masla ● 170 g krupicového cukru ● štipka soli ● 5 vajec ● 4 ČL prášku do pečiva ● 100 ml mlieka ● 2 PL práškového cukru na posypanie

Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ aj mlieko. Vypracujeme hladké cesto. Čučoriedky rozmixujeme spolu s vanilkovým cukrom na pyré. Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme múkou. Vlejeme polovicu cesta. Do druhej polovice cesta zapracujeme čučoriedkové pyré a nanesieme do formy. Jemne premiešame špajdľou, aby sme získali pekné mramorovanie. Pečieme pri teplote 180 °C asi hodinu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Až potom opatrne vyklopíme. Podávame posypané práškovým cukrom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút

Zdroj: shutterstock

Mramorová bábovka s čučoriedkami

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Citrónová so sirupom

12 kúskov

130 g zmäknutého masla ● 100 g krupicového cukru ● strúhaná kôra z 3 citrónov ● štipka soli ● 2 g vanilkovej esencie ● 2 vajcia ● 140 g hladkej múky ● 3/4 ČL prášku do pečiva ● 30 g mletých mandlí ● 45 ml citrónovej šťavy

NA SIRUP: 70 ml citrónovej šťavy ● 60 g krupicového cukru

Formu na bábovku dobre vytrieme maslom a dáme až do použitia do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C. Do misy dáme maslo, cukor, citrónovú kôru, štipku soli a vanilkovú esenciu a vyšľaháme dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zapracujeme mandle a opatrne premiešame. Ako posledné pridáme citrónovú šťavu a zmiešame. Cesto nanesieme do pripravenej formy, povrch uhladíme a dáme piecť asi na 30 minút. Na sirup privedieme citrónovú šťavu a cukor do varu a varíme, kým sa nerozpustí. Bábovku vyberieme z rúry a popicháme špajdľou. Polejeme pripraveným sirupom a necháme vo forme úplne vychladnúť. Až potom vyklopíme a dáme na tanier. Pred podávaním môžeme posypať strúhanou citrónovou kôrou zmiešanou s práškovým cukrom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: shutterstock

Citrónová bábovka so sirupom

Kokosová s ríbezľami

16 kúskov

250 g ríbezlí ● 350 g hladkej múky ● 150 g strúhaného kokosu ● 1 balíček prášku do pečiva ● 200 g zmäknutého masla ● 200 g krupicového cukru ● štipka soli ● 5 vajec ● 100 ml kokosového mlieka ● práškový cukor na posypanie

Ríbezle opláchneme, osušíme a odstránime stonky. V mise zmiešame múku, strúhaný kokos a prášok do pečiva. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom a so štipkou soli dokrémova. Trvá to asi 4 minúty. Po jednom zapracujeme vajcia a následne striedavo aj múčnu zmes a kokosové mlieko. Zľahka zapracujeme ríbezle a cesto nalejeme do formy na bábovku vytretej maslom a vysypanej múkou alebo kokosom. Dáme piecť na 45 až 50 minút pri teplote 175 °C. Vyberieme a necháme asi 20 minút chladnúť. Až potom vyklopíme z formy a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: shutterstock

Kokosová bábovka s ríbezľami

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dostali ste chuť na čokoládu? Tento krémový cheesecake s praclíkovou posýpkou je TOPKA!
    Zdroj: canva ncpz

    Čokoládová s mätou

    12 kúskov

    100 g zmäknutého masla ● 80 g krupicového cukru ● pár lístkov mäty ● 2 vajcia ● štipka soli ● 1 zarovnaná ČL prášku do pečiva ● 1 PL kakaa ● 100 g mletých mandlí ● 50 g mliečnej čokolády ● 3 PL mätového likéru ● 125 g hladkej múky ● práškový cukor na posypanie

    Rúru predhrejeme na 200 °C a menšiu bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme kakaom. V mise vyšľaháme maslo dopenista. Pridáme cukor zmiešaný s nasekanými mätovými lístkami, vajcia a soľ a zapracujeme. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. Preosejeme k maslovej zmesi a premiešame. Zapracujeme mleté mandle aj nasekanú čokoládu. Ako posledné zamiešame mätový likér. Nanesieme do formy a pečieme asi 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Vyklopíme a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Čokoládová bábovka s mätou

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.