Bábovky sa nám spájajú skôr s chladnejším obdobím: Tieto LETNÉ recepty vás presvedčia o opaku
12. 8. 2024, 7:00
Patria k najobľúbenejším koláčom vôbec. A to nielen pre svoju jednoduchú prípravu, ale aj chuť a ľahké skladovanie. Tie naše sú na leto ako stvorené...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto recepty na letné bábovky:
- Marcipánovo-ricottová
- Mramorovaná s čučoriedkami
- Citrónová so sirupom
- Kokosová s ríbezľami
- Čokoládová s mätou
Marcipánovo-ricottová
16 kúskov
150 g marcipánu ● 75 g zmäknutého masla ● 3 vajcia ● 125 g ricotty izbovej teploty ● kôra z 1/2 pomaranča ● 15 g hladkej múky ● práškový cukor na posypanie a ovocie na ozdobu
Rúru predhrejeme na 210 °C a formičky na bábovky vytrieme maslom a vysypeme múkou. Marcipán vyšľaháme spolu s maslom dopenista. Po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme ricottu a kôru z pomaranča a nakoniec aj múku. Cesto nanesieme do pripravených formičiek. Môžeme si pomôcť cukrárskym vreckom. Dáme piecť na 14 minút a vyberieme. Necháme úplne vychladnúť a až potom vyklopíme. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme ovocím.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 14 minút
Zdroj: shutterstock
Marcipánovo--ricottová bábovka
Mramorovaná s čučoriedkami
16 kúskov
150 g čučoriedok ● 480 g hladkej múky ● 30 g vanilkového cukru ● 250 g zmäknutého masla ● 170 g krupicového cukru ● štipka soli ● 5 vajec ● 4 ČL prášku do pečiva ● 100 ml mlieka ● 2 PL práškového cukru na posypanie
Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ aj mlieko. Vypracujeme hladké cesto. Čučoriedky rozmixujeme spolu s vanilkovým cukrom na pyré. Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme múkou. Vlejeme polovicu cesta. Do druhej polovice cesta zapracujeme čučoriedkové pyré a nanesieme do formy. Jemne premiešame špajdľou, aby sme získali pekné mramorovanie. Pečieme pri teplote 180 °C asi hodinu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Až potom opatrne vyklopíme. Podávame posypané práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: shutterstock
Mramorová bábovka s čučoriedkami
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Citrónová so sirupom
12 kúskov
130 g zmäknutého masla ● 100 g krupicového cukru ● strúhaná kôra z 3 citrónov ● štipka soli ● 2 g vanilkovej esencie ● 2 vajcia ● 140 g hladkej múky ● 3/4 ČL prášku do pečiva ● 30 g mletých mandlí ● 45 ml citrónovej šťavy
NA SIRUP: 70 ml citrónovej šťavy ● 60 g krupicového cukru
Formu na bábovku dobre vytrieme maslom a dáme až do použitia do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C. Do misy dáme maslo, cukor, citrónovú kôru, štipku soli a vanilkovú esenciu a vyšľaháme dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zapracujeme mandle a opatrne premiešame. Ako posledné pridáme citrónovú šťavu a zmiešame. Cesto nanesieme do pripravenej formy, povrch uhladíme a dáme piecť asi na 30 minút. Na sirup privedieme citrónovú šťavu a cukor do varu a varíme, kým sa nerozpustí. Bábovku vyberieme z rúry a popicháme špajdľou. Polejeme pripraveným sirupom a necháme vo forme úplne vychladnúť. Až potom vyklopíme a dáme na tanier. Pred podávaním môžeme posypať strúhanou citrónovou kôrou zmiešanou s práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Citrónová bábovka so sirupom
Kokosová s ríbezľami
16 kúskov
250 g ríbezlí ● 350 g hladkej múky ● 150 g strúhaného kokosu ● 1 balíček prášku do pečiva ● 200 g zmäknutého masla ● 200 g krupicového cukru ● štipka soli ● 5 vajec ● 100 ml kokosového mlieka ● práškový cukor na posypanie
Ríbezle opláchneme, osušíme a odstránime stonky. V mise zmiešame múku, strúhaný kokos a prášok do pečiva. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom a so štipkou soli dokrémova. Trvá to asi 4 minúty. Po jednom zapracujeme vajcia a následne striedavo aj múčnu zmes a kokosové mlieko. Zľahka zapracujeme ríbezle a cesto nalejeme do formy na bábovku vytretej maslom a vysypanej múkou alebo kokosom. Dáme piecť na 45 až 50 minút pri teplote 175 °C. Vyberieme a necháme asi 20 minút chladnúť. Až potom vyklopíme z formy a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: shutterstock
Kokosová bábovka s ríbezľami

Zdroj: canva ncpz
Čokoládová s mätou
12 kúskov
100 g zmäknutého masla ● 80 g krupicového cukru ● pár lístkov mäty ● 2 vajcia ● štipka soli ● 1 zarovnaná ČL prášku do pečiva ● 1 PL kakaa ● 100 g mletých mandlí ● 50 g mliečnej čokolády ● 3 PL mätového likéru ● 125 g hladkej múky ● práškový cukor na posypanie
Rúru predhrejeme na 200 °C a menšiu bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme kakaom. V mise vyšľaháme maslo dopenista. Pridáme cukor zmiešaný s nasekanými mätovými lístkami, vajcia a soľ a zapracujeme. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. Preosejeme k maslovej zmesi a premiešame. Zapracujeme mleté mandle aj nasekanú čokoládu. Ako posledné zamiešame mätový likér. Nanesieme do formy a pečieme asi 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Vyklopíme a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Čokoládová bábovka s mätou