Reklama

Zažite dokonalé osvieženie s DOMÁCIMI OVOCNÝMI SIRUPMI: Ten melónový musíte vyskúšať! MŇAM

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak máte rady ovocné limonády, určite si toto leto uvarte domáci sirup z plodov, ktoré vám rastú v záhradke. Tie naše nielen skvelo chutia, ale okrem limonád ich môžete využiť ako polevu na palacinky alebo kašu.

Pripravili sme pre vás tieto recepty:

  • Tradičný ríbezľový
  • Černicový s citrónovou šťavou
  • Osviežujúci melónový
  • Malinovo-vanilkový
  • Marhuľový s fazuľkou tonka
  • Čerešňovo-limetový

Tradičný ríbezľový

5 fliaš (4,5 l)

2 a 1/2 kg ríbezlí ● 1 a 1/2 l vody ● 50 g kyseliny citrónovej ● 2 kg kryštálového cukru

Z ríbezlí pomocou vidličky odstránime stopku, nasypeme do hrnca a pomocou vidličky roztlačíme. Zalejeme vodou, zamiešame kyselinu citrónovú, prikryjeme čistou utierkou a necháme cez noc odstáť na chladnom mieste. Následne rozmixujeme tyčovým mixérom a ak nemáme rady jadierka, prepasírujeme cez sitko. Pridáme cukor a privedieme do varu. Varíme asi 5 minút a následne sirup ihneď prelejeme do sterilizovaných fľašiek a dobre uzavrieme.

Čas prípravy: 25 minút

Čas odležania: 8 hodín

Čas varenia: 5 minút

Zdroj: shutterstock

Tradičný ríbezľový sirup

Černicový s citrónovou šťavou

1 fľaša (700 ml)

1 kg černíc ● 600 ml vody ● 400 g kryštálového cukru ● 3 PL citrónovej šťavy

Černice očistíme a opláchneme. Dáme spolu s vodou do hrnca a na strednom ohni varíme asi 30 minút. Následne hrniec stiahneme a ovocie roztlačíme. Necháme vychladnúť a potom prelejeme cez gázu. Odvážime precedenú šťavu a podľa toho pridávame cukor. Na 100 ml šťavy ide 50 g cukru. Černicovú šťavu dáme spolu s cukrom a citrónovou šťavou do hrnca a privedieme do varu. Varíme 15 minút a následne ihneď prelejeme do fľaše vypláchnutej horúcou vodou. Uzavrieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 45 minút

Zdroj: shutterstock

Černicový sirup s citrónovou šťavou

Osviežujúci melónový

1 fľaša (1 l)

500 g dužiny z melóna ● 730 g kryštálového cukru ● 2 P  citrónovej šťavy

Dužinu z melóna zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Nasypeme do misy a pridáme cukor. Premiešame a dáme na 8 hodín, prípadne na celú noc, do chladničky odležať. Následne prelejeme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Potom privedieme do varu a varíme asi 30 minút. Hrniec stiahneme z ohňa a obsah prelejeme cez sitko. Vrátime do hrnca a znova privedieme do varu. Ihneď nalejeme do pripravenej sterilizovanej fľaše a uzavrieme. Prevrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 10 minút

Čas odležania: 8 hodín

Čas varenia: 35 minút

Zdroj: shutterstock

Osviežujúci melónový sirup

Malinovo-vanilkový

1 fľaša (600 ml)

500 g malín ● 400 g trstinového cukru ● 1 PL vanilkového cukru ● 150 ml vody ● šťava z 1 citróna

Maliny očistíme, prepláchneme a rozmixujeme. Pridáme trstinový aj vanilkový cukor, vodu a citrónovú šťavu a varíme asi 22 minút. Následne prepasírujeme cez sitko a ihneď nalejeme do fľaše vypláchnutej horúcou vodou. Necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 22 minút

Zdroj: shutterstock

Malinovo-vanilkový sirup

Marhuľový s fazuľkou tonka

1 fľaša (1 l)

350 g kryštálového cukru ● 600 ml marhuľovej šťavy ● 5 marhúľ ● 1 citrón ● 1/4 fazuľky tonka

Cukor nasypeme do hrnca a na miernej teplote ohrievame, kým neskaramelizuje do svetlohneda. Teplotu znížime a zalejeme marhuľovou šťavou. Marhule rozpolíme, vyberieme jadierka a dáme do hrnca k marhuľovej šťave. Pridáme nastrúhanú fazuľku tonka  a šťavu z citróna. Premiešame a varíme spolu asi 15 minút. Občas premiešame. Následne prepasírujeme cez sitko a nalejeme do pripravenej fľaše. Uzavrieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 25 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Marhuľový sirup s fazuľkou tonka

Čerešňovo-limetový

1 fľaša (1 l)

1 kg čerešní ● 500 g kryštálového cukru ● 1 limeta

Čerešne dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou, odstránime stonky a dáme do hrnca. Zasypeme cukrom a pridáme šťavu z limety. Premiešame a privedieme do varu. Varíme asi 30 minút. Potom prelejeme cez sitko do ďalšieho hrnca. Časť dužiny môžeme prepasírovať, kôstky ostanú v sitku. Znova privedieme do varu a ihneď nalejeme do čistých fliaš a uzavrieme. Necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 30 minút

Zdroj: shutterstock

Čerešňovo-limetový sirup

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.