Bez sladkého BARANČEKA akoby Veľká noc ani nebola: A tento mandľový sa stane miláčikom rodiny!
27. 3. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:27)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Chutný baranček na sviatočnom stole jednoducho nemôže chýbať...

Zdroj: Canva NCpZ
Mandľový baranček
1 kus
50 g mletých mandlí ● 220 g hladkej múky ● 210 g masla ● 160 g krupicového cukru ● 3 vajcia ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL citrónovej kôry ● štipka soli
Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, pričom ku koncu zapracujeme aj polovicu cukru. Zvyšný cukor vyšľaháme spolu so žĺtkami dokrémova. K napeneným žĺtkom pridáme zmäknuté maslo a strúhanú citrónovú kôru. Postupne začneme zapracovávať mleté mandle a múku zmiešanú so štipkou soli a s práškom do pečiva. Cesto bude spočiatku drobivé, ale postupne sa spojí. Nakoniec vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Formu na barančeka dôkladne vytrieme maslom a naplníme cestom. Povrch uhladíme a pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút dozlatista. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Mandľový baranček
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

Zdroj: Nikoleta Šimonová