Čaká vás letná oslava? Týmito delikátnymi slávnostnými tortami ohúrite všetkých! A tá chuť...
14. 7. 2024, 7:00

Zdroj: Canva NCPZ
K letu patria aj svadby alebo rodinné oslavy. Ak aj vy nejakú chystáte, torta isto nesmie chýbať. A tie naše sú skutočne luxusné.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto recepty na torty:
- Jahodová torta s vanilkovým krémom
- Torta tiramisu
- Nutellový cheesecake
- Čokoládová dvojposchodová torta
Jahodová torta s vanilkovým krémom
10 kúskov
NA KORPUS: 5 vajec ● 150 g krupicového cukru ● 125 ml oleja ● 80 g hustého jogurtu ● 190 g hladkej múky ● 12 g prášku do pečiva
NA KRÉM: 400 ml mlieka ● 130 g krupicového cukru ● 2 žĺtky ● 60 g kukuričného škrobu ● 150 g masla ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 250 g jemného tvarohu
NA JAHODY: 500 g čerstvých jahôd ● 60 g krupicového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 2 ČL kukuričného škrobu
Do misy dáme žĺtky, cukor a vyšľaháme na svetlú hustú penu. Za stáleho šľahania pridáme olej, potom jogurt. Zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec na dvakrát už len ručne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Vylejeme do formy s priemerom 20 cm, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 35 až 40 minút. Korpus necháme vychladnúť. Na krém vlejeme dve tretiny mlieka do hrnca a zohrejeme pod bod varu. V mise zmiešame zvyšné mlieko, žĺtky, škrob a mletú vanilku. Do tejto zmesi za stáleho miešania postupne prilievame zohriate mlieko. Keď je všetko dobre premiešané, vlejeme zmes späť do hrnca a uvaríme hladký puding. Za občasného premiešania ho necháme vychladnúť. Potom zašľaháme maslo izbovej teploty. Pridáme tvaroh a zašľaháme ho. Na jahodovú náplň dáme do hrnca na menšie kusy nakrájané jahody, pridáme cukor, citrónovú šťavu a necháme prejsť varom. V dvoch lyžiciach vody rozmiešame škrob a vlejeme k jahodám. Necháme prevrieť, odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus dvakrát prekrojíme. Na podnos položíme prvý korpus, natrieme krémom a na to rozprestrieme dve až tri lyžice jahodovej náplne. Prikryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Nakoniec priložíme posledný korpus, jemne pritlačíme a tortu vložíme do chladničky na hodinu stuhnúť. Potom vyberieme a potrieme zvyšným krémom po bokoch aj na vrchu. Krém pekne uhladíme pomocou dlhého, rovného noža. Odrežeme okraj torty, položíme na bok a krémom potrieme aj zadnú stranu torty. Vložíme do chladničky aspoň na tri hodiny, aby dobre stuhla. Môžeme ozdobiť jedlými kvietkami.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Laura Witteková
OVOCNÁ TORTA S VANILKOVÝM KRÉMOM A JAHODAMI
Torta tiramisu
10 kúskov
NA KORPUS: 4 vajcia ● 160 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 165 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 60 ml mlieka ● 100 g nasekaných lieskových orieškov
NA MASCARPONE KRÉM: 5 g želatíny ● 25 ml vody ● 250 g mascarpone ● 110 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 300 ml smotany na šľahanie NA KÁVOVÝ SIRUP: 80 ml silného espresa ● cukor podľa chuti ● 20 ml kávového likéru amareto
NA KAKAOVÝ KRÉM: 100 g mascarpone ● 1 PL kakaa holandského typu ● 1 PL práškového cukru
Žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme na svetlú penu. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a polovicu pridáme k žĺtkovej pene spolu s polovicou mlieka. Zapracujeme a pridáme druhú polovicu múky a mlieka. Jemne zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu vylejeme na veľký plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 minút. Urobíme test špajdľou. Po upečení necháme vychladnúť. Na krém dáme namočiť želatínu do studenej vody. Do misy dáme mascarpone, vanilku, cukor a prešľaháme. Napučanú želatínu zahrejeme v 3 lyžiciach smotany, kým sa nerozpustí (nesmie zovrieť). K želatíne pridáme 2 lyžice krému mascarpone a premiešame. Zmes vlejeme k zvyšnému krému a dobre zapracujeme. Zvyšnú smotanu vyšľaháme na pevné špičky a jemne zamiešame do krému. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka. Pomocou formy s priemerom 17 cm vyrežeme z vychladnutého korpusu 3 kruhy. Prvý korpus položíme na dno formy s priemerom 18 cm, ktorej dno je vyložené papierom na pečenie. Boky formy vyložíme cukrárskou fóliou. Torta sa tak bude lepšie vyberať. Korpus dobre pokropíme kávovým sirupom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme krém na celý korpus aj do vzniknutej medzery medzi korpusom a formou. Na krém položíme druhý korpus a opäť dobre navlhčíme kávou. Pridáme krém a posledný korpus navlhčený kávou. Nastriekame poslednú časť krému a uhladíme. Tortu vložíme do chladničky aspoň na 5 hodín, ideálne však na noc. Na kakaový krém vyšľaháme mascarpone s kakaom a cukrom. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Tortu vyberieme z formy, boky posypeme nasekanými lieskovými orieškami a ozdobíme čokoládovým krémom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 5 hodín
Zdroj: Laura Witteková
TORTA TIRAMISU
Nutellový cheesecake
10 kúskov
NA ZÁKLAD: 230 g kakaových sušienok ● 110 g masla
NA PLNKU: 10 g želatíny v plátkoch ● 400 g orieškovo-čokoládovej nátierky (nutella) ● 300 g smotanového syra alebo jemného tučného tvarohu ● 25 ml smotany na šľahanie
NA OZDOBU: 200 g kryštálového cukru ● 15 nasucho opražených lieskových orieškov
Dno formy s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie. Sušienky rozmixujeme a zmiešame s roztopeným maslom. Zmes vysypeme do formy a pomocou lyžice dobre utlačíme na dno. Formu so základom vložíme na 30 minút do chladničky. Želatínové plátky namočíme do studenej vody a necháme 10 minút napučať. Do misy dáme orieškovú nátierku, smotanový syr a dobre spolu vyšľaháme. Napučanú želatínu vyžmýkame a vložíme do hrnca spolu s 25 ml smotany na šľahanie. Zohrievame, kým sa želatína nerozpustí. Necháme 5 minút chladnúť a potom do želatíny zapracujeme 2 lyžice smotanovej zmesi. Dobre premiešame a zapracujeme k zvyšnej náplni. Zmes nalejeme na sušienkový základ, rovnomerne rozotrieme, uhladíme a vložíme do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne cez noc. Na karamelové ozdoby do každého orieška zapichneme dlhú špajdľu. Nachystáme si ťažkú dosku na krájanie, ktorou po namočení budeme môcť špajdle zachytiť. Potom do hrnca vsypeme cukor a zahrievame ho, kým nevznikne lesklý karamel. Karamel odstavíme a necháme 5 minút chladnúť. Vezmeme oriešok a ponoríme ho do karamelu. Necháme stiecť prvú veľkú kvapku a hneď zasunieme špajdľu vodorovne pod ťažkú dosku na koniec pracovnej dosky. Na zem uložíme veľký list papiera na pečenie, aby prípadné kvapky karamelu neskončili na podlahe. Takto pokračujeme so všetkými orieškami. Po zatuhnutí karamelu nožnicami zostrihneme pramene karamelu na orieškoch do požadovanej dĺžky. Na podnos vyložíme cheesecake a ozdobíme ho karamelovými orieškami.
Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 6 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Nutellový cheesecake
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Čokoládová dvojposchodová torta
18 až 20 kúskov
NA KORPUSY (20 + 15 cm): 400 hladkej múky ● 80 g mandľovej múky ● 230 g práškového cukru ● 150 g kakaa holandského typu ● 2 ČL sódy bikarbóny ● 2 ČL prášku do pečiva ● 2 ČL soli ● 440 ml oleja ● 480 g kyslej smotany ● 720 ml vody ● 4 PL vínneho octu ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 4 vajcia
NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: 1 l smotany na šľahanie ● 250 g práškového cukru ● 500 g 70-percentnej čokolády ● štipka soli
OKREM TOHO: 600 g kompótových višní ● 100 ml umu
Rúru predhrejeme na 175 °C a pripravíme si tri formy s priemerom 20 cm a dve s priemerom 15 cm. Dná foriem vyložíme papierom na pečenie. Do misy preosejeme obe múky, cukor, kakao, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ. Pridáme olej, kyslú smotanu a vyšľaháme dohladka. Postupne zamiešame vodu. Keď je voda zapracovaná, pridáme ocot a vanilku. Po jednom zamiešame vajcia. Cesto rovnomerne rozdelíme do foriem a dáme piecť na 30 až 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Na krém dáme zohriať smotanu spolu s cukrom pod bod varu. Do misy nasypeme nasekanú čokoládu, soľ a zalejeme ju teplou smotanou. Necháme minútu povoliť a následne rozmiešame dohladka. Misu vložíme do chladničky a necháme aspoň 3 hodiny chladnúť, ideálne cez noc. Potom krém vyberieme a vyšľaháme. Višne scedíme, nasypeme do misy a zalejeme umom. Necháme macerovať aspoň hodinu. Následne znova scedíme, ale scedený um si necháme. Spodný korpus s priemerom 20 cm navlhčíme scedeným umom, natrieme čokoládovým krémom a do stredu rovnomerne rozložíme višne. Položíme druhý korpus a postup opakujeme. Nakoniec položíme posledný korpus a krémom potrieme vrch aj boky torty a vložíme do chladničky. Korpusy s priemerom 15 cm rozrežeme pozdĺžne na dva pláty a postupujeme rovnako ako pri plnení spodného dielu torty. Dáme do chladničky aspoň na 5 hodín, ideálne cez noc. Spodný diel torty položíme na podnos, naň položíme vrchné poschodie. Zvyšným krémom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou. Pomocou špičky nastriekame na vrchný diel torty zvislý rad pusiniek, ktoré následne pomocou stierky vodorovne rozotrieme dostratena. Opäť vložíme do chladničky zachladiť aspoň na hodinu. Nakoniec tortu ozdobíme veľkým kvetom.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 35 minút
Čas chladenia: 6 hodín
Zdroj: Laura Witteková
ČOKOLÁDOVÁ DVOJPOSCHODOVÁ TORTA
Mohlo by vás zaujímať:
