Chcete zapôsobiť na SVOKRU? Upečte jej jarný POSÚCH! Príprava je jednoduchá, no ten výsledok...
10. 5. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:28)

Zdroj: Canva, Karin Grófová
Oslávte jar takýmto nádherným slaným koláčom. Krásne sa bude vynímať na každom stole, až vám ho bude ľúto zjesť...
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Galéria k článku
Rozkvitnutý posúch
6 až 8 porcií
NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 10 g (2 ČL) soli ● 2 ČL cukru alebo medu ● droždie (7 g vrecko alebo 21 g čerstvého) ● 4 PL olivového oleja ● 320 ml až 340 ml vlažného mlieka
NA OBLOHU: 200 ml kyslej smotany ● čerstvá, sterilizovaná alebo restovaná zelenina na dekoráciu ● olivový olej na podávanie ● 2 ČL vločkovej soli na posypanie
1. Múku premiešame spolu so soľou, s cukrom alebo medom, pridáme droždie, olivový olej a postupným miešaním pridávame vlažné mlieko (celý proces nám uľahčí kuchynský robot s hákom).
2. Miesením vypracujeme mäkké a jemne lepivé cesto. Cesto na posúch je mäkšie (vyšší obsah vody) ako bežné chlebové. Ak treba, pridáme podľa konzistencie ešte múku alebo mlieko.
3. Cesto vložíme do naolejovanej misky, prikryjeme fóliou alebo vlhkou utierkou a necháme prvýkrát nakysnúť (svoj objem zväčší dvojnásobne).
4. Cesto vyberieme, za pomoci valčeka alebo rukami ho roztiahneme na potrebnú veľkosť a preložíme do naolejovanej formy (rozmery asi 25 x 35 cm). Necháme podkysnúť asi 15 minút.
5. Vrch posúcha rovnomerne potrieme kyslou smotanou. Tú vopred rozmiešame metličkou, aby bola pekne krémová a netvorila hrudky.
6. Ozdobíme rôznou zeleninou, aby nám vytvorila ilúziu lúky. Posypeme vločkovou soľou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 až 25 minút. Po upečení posúch potrieme olivovým olejom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
rozkvitnutý posúch, postup