Dajte AVOKÁDU šancu: Tieto recepty sú famózne, krémovú omáčku na špagety isto vyskúšajte!
3. 6. 2024, 7:00

Zdroj: Canva NCpZ
Nenápadné ovocie sa považuje za superpotravinu hlavne kvôli obsahu zdravých tukov. Vo svete sa teší veľkej obľube a ak sa tak doteraz nestalo, vďaka týmto receptom si ho zamilujete aj vy.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto avokádové recepty
- Wonton taštičky plnené avokádom
- Quesadillas s čiernymi fazuľami
- Avokádový šalát s čučoriedkami
- Špagety s krémovou omáčkou
- Sendvič s avokádovo- vajíčkovým šalátom
Wonton taštičky plnené avokádom
4 porcie
230 g čerstvého syra ● 80 g syra čedar ● 80 g syra mozzarella ● 1 avokádo ● 1/2 ČL sušeného cesnaku ● 1/2 ČL sušenej cibule ● soľ ● 3 jalapeños papričky ● 1 ČL nasekaného koriandra + na podávanie ● 1 balenie wonton cesta (kúpite v predajniach s orientálnymi potravinami) ● olej na vysmážanie ● med
V miske zmiešame smotanový syr, nastrúhaný čedar, mozzarellu, roztlačené avokádo, cesnakový prášok, sušenú cibuľu, soľ, koriander a pálivú papričku nasekanú nadrobno. Na čistý pracovný povrch položíme 10 až 12 štvorčekov wonton cesta. Na stred každého cesta dáme poriadnu lyžičku náplne. Okraje cesta navlhčíme vodou a štvorček preložíme tak, aby vznikol trojuholník. Začneme ho jemne zatláčať tesne okolo náplne smerom k okrajom tak, aby vnútri trojuholníka neostal prebytočný vzduch. Takto uzatvoríme všetky štvorčeky. V hrnci s hrubším dnom zohrejeme olej na vysmážanie. Vložíme naraz 3 až 4 taš- tičky a vysmažíme dozlatista. Poukladáme na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Taštičky posypeme koriandrom, zvyšnými nakrájanými papričkami a pokvapkáme medom, ktorý sme jemne zahriali.
Čas prípravy: 25 minút
Čas smaženia: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Wonton taštičky plnené avokádom
Quesadillas s čiernymi fazuľami
4 porcie
NA QUESADILLAS: 4 celozrnné tortily ● 4 avokáda ● 2 strúčiky cesnaku ● šťava z 1/2 limety ● soľ ● korenie ● za veľkú hrsť čerstvého koriandra ● 1 šálka uvarených čiernych fazúľ ● 1/2 šálky kukurice ● 1 väčšia červená cibuľa ● čili papričky
NA ŠALÁT: 8 až 10 reďkoviek ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL limetovej šťavy ● soľ ● korenie
Najprv pripravíme reďkovkový šalát, je dobré, ak si chvíľu odpočinie. Reďkovky nakrájame na tenké plátky, zalejeme olivovým olejom, limetovou šťavou, osolíme a okoreníme podľa chuti. Dobre premiešame. V malej miske vidličkou roztlačíme očistené avokáda. Pridáme pretlačený cesnak, limetovú šťavu, soľ, korenie a premiešame. Vsypeme nasekaný koriander, uvarenú čiernu fazuľu, kukuricu a cibuľu nakrájanú nadrobno. Všetko dobre premiešame. Plochú panvicu položíme na stredne veľký zdroj tepla. Vložíme tortilu a naplníme ju do polovice avokádovou zmesou, druhou polovicou ju zakryjeme a opatrne opečieme z oboch strán. Postup opakujeme aj s ostatnými tortilami. Chrumkavú tortilu položíme na dosku, rozkrojíme na polovicu a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Quesadillas s čiernymi fazuľami
Avokádový šalát s čučoriedkami
4 porcie
NA ŠALÁT: 1/2 balenia rukoly ● 1 avokádo ● 1 uhorka ● 1 šálka tmavého hrozna ● 1 šálka čučoriedok ● 100 g syra feta ● za hrsť nasekaných mandlí NA ZÁLIEVKU: 4 PL olivového oleja ● 2 PL limetovej šťavy ● 1 PL javorového sirupu ● 2 PL nasekaných mätových lístkov ● soľ ● korenie
V miske zmiešame všetky suroviny na vinaigrette (zálievka). Ochutnáme a prípadne osolíme a okoreníme podľa chuti. Pripravíme veľký plochý tanier a postupne naň poukladáme suroviny na šalát. Rozložíme umytú rukolu, pridáme nakrájanú uhorku a plátky avokáda. Posypeme hroznom, čučoriedkami, mandľami nasekanými nahrubo a rozdrobeným syrom feta. Nakoniec pokvapkáme zálievkou vinaigrette. Šalát si môžeme vychutnať samotný alebo k nemu pripravíme dobrý steak.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Avokádový šalát s čučoriedkami
Špagety s krémovou omáčkou
4 porcie
350 g špagiet alebo fettuccine ● 1 strúčik cesnaku ● 1 avokádo ● 30 g špenátu ● za hrsť bazalky ● 25 g parmezánu ● 1 PL citrónovej šťavy ● soľ ● korenie
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Odložíme si šálku vody z varenia cestovín. Do mixéra vložíme cesnak nasekaný nahrubo, očistené avokádo, špenátové listy, bazalku, nastrúhaný parmezán, pol šálky vody z varenia cestovín a rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie, premiešame a ochutnáme. Ak je omáčka ešte stále veľmi hustá, pridáme vodu. Cestoviny premiešame s omáčkou a ihneď podávame. Môžeme ešte posypať parmezánom a ozdobiť bazalkovými lístkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Špagety s krémovou omáčkou
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Sendvič s avokádovo-vajíčkovým šalátom
4 porcie
NA VAJÍČKOVÝ ŠALÁT: 2 avokáda ● 1 PL citrónovej šťavy ● 2 PL hustého jogurtu ● 2 PL pažítky ● 1 ČL horčice ● 3 natvrdo uvarené vajíčka ● soľ ● korenie
NA SENDVIČ: 2 plátky chleba na každú porciu ● bazalkové listy ● 2 syry mozzarella ● 1 veľká paradajka ● 1 jarná cibuľka ● listy šalátu ● reďkovkové klíčky
Avokádo očistíme, dáme do misy a roztlačíme vidličkou. Pridáme citrónovú šťavu, jogurt, horčicu, pažítku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame. Vajcia uvarené natvrdo ošúpeme, nakrájame nadrobno a vmiešame do avokádovej zmesi. Ochutnáme a ak je potrebné, pridáme ešte soľ a korenie. Plátky chleba opečieme z oboch strán, natrieme hrubou vrstvou avokádovo-vajíčkového šalátu. Položíme plátky mozzarelly, paradajky, cibuľku nakrájanú na tenké kolieska, listy šalátu a klíčky. Prikryjeme druhým plátkom chleba a jemne zatlačíme. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 8 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Sendvič s avokádovo-vajíčkovým šalátom
Na ďalšej strane sa dočítate prečo je dobré avokádo jesť...
Prečo do svojho jedálničku zaradiť avokádo:
… je bohaté nenasýtené tuky, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a znižujú riziko chronických chorôb.
… je zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a uľahčuje chudnutie.
… je zdrojom vitamínov C, E, K, B6, draslíka a horčíka.
Vyskúšajte aj tento recept:

Zdroj: Canva NCpZ