Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dostali chuť na sladké? Tieto jednoduché recepty z lístkového cesta sú hotové raz-dva a tá chuť

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TVAROHOVÉ SLIMÁČIKY so SLIVKAMI! Recept, ktorý musíte vyskúšať...
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama
    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Každá gazdinka vie, že keď máte doma lístkové cesto, máte vyhraté. A tieto recepty rozhodne vyskúšajte, sú dokonalé...

    Vybrali sme pre vás tieto recepty z lístkového cesta:

    Pistáciovo-medové slimáčiky

    16 kúskov

    500 g lístkového cesta(2 x 250 g) ● 100 g lúpaných pražených pistácií ● 50 g krupicového cukru ● 1/2 ČL mletej škorice ● 80 g masla izbovej teploty ● 30 ml medu ● 1 vajce na potretie

    NA MEDOVÝ SIRUP: 60 ml vody ● 60 ml medu ● 15 ml citrónovej šťavy

    Rúru zohrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Do mixéra vsypeme pistácie, cukor a rozmixujeme. Pridáme maslo, škoricu a ešte raz krátko premixujeme, aby vznikla pasta. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm do tvaru obdĺžnika a rozdelíme na polovice. Prvú polovicu potrieme pistáciovou pastou tak, aby okraje na oboch stranách so šírkou 1 cm ostali voľné. Podľa chuti pokvapkáme medom, prikryjeme druhou polovicou cesta a jemne pritlačíme cesto na pastu a okraje. Potom nakrájame na pásy široké 2 cm, ktoré najskôr skrútime do špirály a následne zatočíme do tvaru slimáka. Takto pripravené koláčiky položíme na plech. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme 20 až 25 minút, aby získali zlatú farbu. Na sirup dáme vodu s medom do malého hrnčeka, privedieme do varu a zredukujeme o tretinu. Nakoniec do sirupu vlejeme citrónovú šťavu, dobre premiešame a touto zmesou potrieme ešte teplé slimáky aspoň dva- až trikrát. Necháme ich vychladnúť a podávame s dobrou kávou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    pistáciovo - medové slimáčiky

    Čokoládové rožteky

    12 kúskov

    250 g lístkového cesta ● 1 vajce na potretie

    NA PLNKU: 200 g opražených lieskových orieškov ● 30 g práškového cukru ● štipka soli ● 100 g kvalitnej 54-percentnej čokolády ● 25 g masla

    Do misy robota vsypeme lieskové oriešky, cukor, soľ a rozmixujeme. Pridáme nasekanú čokoládu s maslom a znovu premixujeme. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme pripravenou pastou a pomocou noža alebo radielka rozkrájame na trojuholníky. Tie zvinieme do tvaru rožteka a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Rožteky potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme 20 až 25 minút. Upečené rožteky necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    čokoládové rožteky

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Vanilkové pampúšiky

    20 kúskov

    250 g lístkového cesta ● 2 PL mlieka

    NA KRÉM: 250 g mlieka ● 1 vanilkový struk ● 3 žĺtky ● 75 g krupicového cukru ● 20 g kukuričného škrobu ● 200 ml smotany na šľahanie

    Najprv pripravíme krém. Dve tretiny mlieka spolu s dreňou z vanilkového struku privedieme do varu. V mise zmiešame zvyšné mlieko so žĺtkami, s cukrom a so škrobom. Horúce mlieko za stáleho miešania postupne pridávame k žĺtkovej zmesi. Následne všetko vylejeme späť do hrnca a uvaríme hustejší vanilkový krém. Preložíme ho do misky, prikryjeme fóliou, aby sa dotýkala povrchu krému, a necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm do tvaru obdĺžnika. Pomocou noža alebo radielka rozrežeme približne na rovnaké štvorčeky. Uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Každý potrieme mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečieme 10 minút. Vzniknú krásne nafúknuté pampúšiky. Necháme ich vychladnúť. Následne ich rozrežeme pozdĺžne na polovice. Vyšľaháme smotanu a po lyžiciach pridávame vanilkový krém izbovej teploty. Preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame ho na spodnú časť koláčika. Krém prikryjeme vrchnou vrstvou a nakoniec jemne posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    vanilkové pampúšiky

    Hruškový tart

    8 až 10 kúskov

    250 g lístkového cesta● 3 až 4 pevnejšie hrušky ● vanilková zmrzlina na podávanie

    NA POTRETIE: 2 PL roztopeného masla ● 1 PL trstinového cukru + na posypanie ● 1 PL nastrúhaného zázvoru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1/2 ČL mletej škorice

    Rúru zapneme na 200 °Ca necháme zohriať. Cesto položíme na papier na pečenie a rovno ho na ňom rozvaľkáme na tvar obdĺžnika s rozmerom30 x 20 cm. Cesto preložíme na plech a nožom urobíme jemný rez 2 cm od okraja, aby sme vytvorili rámik. Stred cesta jemne popicháme vidličkou. Zmiešame rozpustené maslo, cukor, zázvor, vanilkový extrakt a škoricu. Touto zmesou potrieme povrch cesta, časť odložíme. Hrušky umyjeme, očistíme od jadierok a rozkrájame na tenké plátky. Poukladáme striedavo na natreté cesto. Aj povrch hrušiek potrieme maslovo-škoricovou zmesou a okraje cesta posypeme trstinovým cukrom. Pečieme 15 až 18 minút. Povrch koláča získa zlatú farbu a okraje budú chrumkavé. Tart podávame teplý s vanilkovou zmrzlinou.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 18 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    hruškový tart

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.