Jahodových receptov je neúrekom, no skúsili ste ich už pripraviť s aromatickými bylinkami?
26. 5. 2024, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:29)
Máte doma nazbierané jahody a na okne zasa kvetináče z bylinkami. V tom prípade máte vyhrané... MŇAM!
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto jahodové dezerty:
- Tvarohová šarlota s mätou
- Jahodový cobbler s rozmarínom
- Krehký koláč s bazalkou
- Parfait s rebarborou a tymianom
Tvarohová šarlota s mätou
6 až 8 kúskov
50 ks cukrárskych piškót ● 400 g jahôd ● 1 zväzok čerstvej mäty ● 500 ml krémového tvarohu ● 400 ml smotany na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● 100 g krupicového cukru ● 1 plátok želatíny
Polovicu smotany dáme do hrnčeka, pridáme polovicu mäty a zahrejeme tesne pod bod varu. Necháme odležať (infuzovať) 1 hodinu, potom smotanu scedíme a dáme vychladiť do chladničky. Na šarlotu vystrihneme z papiera na pečenie kruh o trocha väčší, ako bude jej priemer, a umiestnime ho na servírovací podnos. Naň položíme tortovú obruč a po obvode obložíme piškótami, aby držali. Súčasne môžeme ukladať piškóty aj na dno. Želatínu namočíme do 50 ml vody a necháme 10 minút napučať. Natrháme lístky zo zvyšnej mäty a dáme ich do hrnčeka. Pridáme 100 g cukru a 200 ml vody a pomaly privedieme do varu. Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil. Varíme asi 5 minút, potom stiahneme z ohňa, necháme minútku postáť a následne rozmixujeme dohladka. Vmiešame vyžmýkanú želatínu a celú zmes prelejeme v tenkej vrstvičke cez piškóty. Vychladnutú smotanu zmiešame so zvyšnou smotanou a potom ju spolu s práškovým cukrom vyšľaháme dotuha. Nakoniec zľahka vmiešame tvaroh. Na piškóty poukladáme vrstvu nakrájaných jahôd, prekryjeme polovicou tvarohového krému a postup ešte raz zopakujeme. Ozdobíme zvyšnými jahodami a lístkami mäty a dáme aspoň na 2 hodiny, ale najlepšie na celú noc do chladničky.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Tvarohová šarlota s mätou
Jahodový cobbler s rozmarínom
4 až 6 porcií
400 g jahôd ● 4 vetvičky čerstvého rozmarínu ● 180 g hladkej múky ● 110 g masla ● 160 g kefíru ● 80 ml krupicového cukru + na posypanie ● 30 g kukuričného škrobu ● 2 ČL prášku do pečiva ● za 2 hrste mandľových lupienkov
Do misy vsypeme múku, pridáme prášok do pečiva a studené maslo nakrájané na kocky. Prstami vypracujeme mrveničku. Pridáme kefír a vypracujeme mäkké cesto. Nakoniec zapracujeme polovicu mandlí. Jahody nakrájame na menšie kúsky. V mise zmiešame cukor so škrobom, pridáme jahody a poriadne premiešame, aby sa jahody zmesou obalili. Nasypeme ich do zapekacej formy a pridáme nasekaný rozmarín. Pomocou lyžice naberáme menšie bochníčky cesta a nanášame ich na ovocie. Zľahka posypeme cukrom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Potom cobbler posypeme zvyšnými mandľami a ešte zapekáme asi 15 minút, aby sa jahody prehriali a cesto zozlatlo. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Jahodový cobbler s rozmarínom
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Krehký koláč s bazalkou
6 kúskov
500 g jahôd ● 250 g mascarpone ● 1 zväzok čerstvej bazalky ● 250 ml smotany na šľahanie ● 2 ČL práškového cukru ● kôra z 1 citróna
NA JAHODOVÉ ŽELÉ: 250 g jahôd ● 150 g krupicového cukru ● šťava z 1 citróna ● 20 g práškovej želatíny
NA CESTO: 230 g hladkej múky ● 75 g studeného masla ● 75 g studeného sadla ● 1/2 PL krupicového cukru ● 40 až 60 ml studenej vody
Smotanu na krém vlejeme do hrnčeka, pridáme polovicu bazalky a zahrejeme pod bod varu. Necháme hodinu odležať, potom scedíme, dôkladne vyžmýkame bazalku a dáme do chladničky. Na cesto zmiešame múku s cukrom a pridáme na kocky nakrájané maslo a sadlo. Prstami vypracujeme mrveničku. Postupne prilievame studenú vodu, kým nezískame hladké cesto. To zabalíme do potravinovej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme do koláčovej formy, pričom vytvoríme aj okraje. Dno popicháme vidličkou, prekryjeme papierom na pečenie a posypeme strukovinou. Takto predpečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút. Potom papier a strukovinu odstránime a korpus dopekáme ešte 15 až 20 minút. Necháme úplne vychladnúť. Na želé namočíme želatínu do 100 ml studenej vody. Jahody nakrájame, zopár odložíme bokom a zvyšok rozmixujeme. Pyré dáme do hrnca, pridáme odložené jahody, cukor, citrónovú šťavu a pomaly privedieme do varu. Varíme asi 10 minút, kým sa cukor nerozpustí a jahody sa krátko nepovaria. Stiahneme z ohňa, necháme minútku odstáť a vmiešame želatínu. Zmes nalejeme do korpusu a necháme stuhnúť. Zvyšok lístkov bazalky natrháme a nesekáme nadrobno. Smotanu vyšľaháme s cukrom dotuha a ručne vmiešame mascarpone, citrónovú kôru aj pripravenú bazalku. Krém nanesieme na stuhnutú jahodovú vrstvu a obložíme nakrájanými jahodami. Pokvapkáme medom alebo posypeme cukrom a podávame.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Krehký koláč s bazalkou
Parfait s rebarborou a tymianom
4 porcie
250 g čerstvých jahôd ● 1 stonka rebarbory ● 150 ml bieleho vína ● 200 g ricotty ● 2 PL krupicového cukru ● šťava z 1/2 limety ● 3 vetvičky čerstvého estragónu ● 1 vetvička čerstvého tymianu ● med na pokvapkanie ● lieskové orechy na posypanie
Jahody nakrájame na štvrtinky, menšie stačí na polovicu. Rebarboru nakrájame škrabkou na tenké hoblinky. Do panvice so zdvojeným dnom vysypeme cukor a necháme ho zľahka skaramelizovať. Potom zalejeme vínom a pridáme bylinky v celku. Varíme na strednom plameni niekoľko minút, potom pridáme rebarboru. Varíme, kým nezmäkne a víno sa skoro celé nevyparí. Potom pridáme jahody, pokvapkáme limetovou šťavou a krátko podusíme. Mali by sa obaliť vínnym sirupom a pustiť trocha šťavy. Bylinky vyberieme. Orechy nasekáme a nasucho opečieme na panvici. Na taniere alebo do misiek rozdelíme ricottu, obložíme jahodovou zmesou a podľa chuti pokvapkáme limetovou šťavou a medom. Posypeme orechmi a ihneď podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Parfait s rebarborou a tymianom
Vyskúšajte aj tento JAHODOVÝ recept:

Zdroj: Canva NCpZ