Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

JESENNÉ MENU na pochmúrne dni: Hubová polievka, jablčník a hruškovú nátierku ste už jedli?

Šampiňónová krémová polievka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Keď sa za oknom všetci čerti ženia, je najlepšie rozkúriť kuchyňu a niečo dobre si uvariť.

Zdieľať

Zelerovo-hrušková nátierka

4 porcie

100 g zeleru ● 1 PL olivového oleja ● 1 hruška ● 3 PL zeleninového vývaru ● 2 PL píniových orieškov ● 1 vetvička šalvie ● 1 PL mandľového masla ● soľ ● mleté čierne korenie

Zeler očistíme, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme zeler a opekáme asi 3 minúty. Hrušku umyjeme, rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na malé kocky. Pridáme spolu s vývarom k zeleru a varíme na strednej teplote asi 10 minút. Píniové oriešky opečieme nasucho na panvici. Zeler, hrušku a vývar dáme do misy, pridáme mandľové maslo a lístky zo šalvie a tyčovým mixérom rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením, rozotrieme po pečive a podávame spolu s píniovými orieškami.

Čas prípravy: 25 minút

Zdroj: Shutterstock

Zelerovo-hrušková nátierka

Šampiňónová krémová polievka

2 porcie

5 sušených dubákov ● 300 g hnedých šampiňónov ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 2 vetvičky tymianu ● 1 PL oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 500 ml zeleninového vývaru ● 1 citrón ● 75 ml sójovej smotany

Sušené huby zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 15 minút namáčať. Šampiňóny opatrne očistíme a nakrájame na štvrtiny. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Z tymianu natrháme lístky. V hrnci rozpálime olej, pridáme šampiňóny a sprudka opečieme. Vmiešame cibuľu, cesnak aj tymian a asi minútu spolu opekáme. Namočené huby zlejeme, pričom vodu zachytíme, vytlačíme z nich prebytočnú tekutinu a nasekáme nahrubo. Vodu z húb cez sitko nalejeme na šampiňóny, osolíme a okoreníme. Vmiešame vývar aj nasekané huby a varíme spolu asi 20 minút. Asi polovicu polievky rozmixujeme tyčovým mixérom a znova privedieme do varu. Polievku dochutíme sójovou smotanou a 1 až 2 PL citrónovej šťavy. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 30 minút

Zdroj: Shutterstock

Šampiňónová krémová polievka

Orechovo-kelové špagety

4 porcie

500 g špagiet ● soľ ● 500 g kelu ● 2 strúčiky cesnaku ● 75 g vlašských orechov ● 4 PL olivového oleja ● 1 PL orechového oleja ● trocha citrónovej šťavy ● mleté čierne korenie ● 30 g parmezánu

Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Zlejeme, pričom trocha vody si odložíme bokom. Kel očistíme, vyrežeme hlúbik a zvyšok nakrájame na rezance. Povaríme v osolenej vode asi 4 až 5 minút, kým lístky mierne nezmäknú. Zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Na orechové pesto očistíme cesnak. Orechy nasekáme nahrubo a spolu s cesnakom a oboma druhmi olejov rozmixujeme. Podľa potreby pridáme vodu z cestovín, aby malo pesto správnu konzistenciu. Nakoniec dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Premiešame s cestovinami a kelom a podávame posypané parmezánom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 12 minút

Zdroj: Shutterstock

Orechovo-kelové špagety

Jablkový koláč so smotanou

12 kúskov

250 g hladkej špaldovej múky ● 100 g mletých mandlí ● 200 g masla ● 130 g trstinového cukru ● 2 vajcia ● 3 PL mlieka ● 200 g kyslej smotany ● 100 g mletých lieskovcov ● 10 menších jabĺk

Na cesto vymiesime v mise múku, mleté mandle, maslo a 100 g cukru. Jedno vajce rozbijeme a oddelíme bielok a žĺtok. Žĺtok a mlieko pridáme do cesta a vymiesime dohladka. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút odpočívať. Následne cesto rozvaľkáme medzi dvoma kusmi fólie a prenesieme do formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto utlačíme na dno, pričom vyformujeme aj okraje. Do misy dáme smotanu. Oddelíme od seba žĺtok a bielok z posledného vajca. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom dotuha a spolu so žĺtkom a lieskovcami zamiešame do smotany. Zmes rovnomerne natrieme na cesto. Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké mesiačiky, ktoré poukladáme do kruhov na plnku. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút.

Čas prípravy: 20 minút

Čas odležania: 30 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: Shutterstock

Jablkový koláč so smotanou

Už ste počuli náš podcast?

Vyberáme pre vás niečo PLUS