Reklama

Máme pre vás superrýchle letné menu plné samých zdravých dobrôt: Tá baklažánová nátierka je TOP

Baklažánovo-paradajková nátierka

Zdroj: shutterstock

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Doprajte si zdravé a rýchle menu, ktoré poteší váš jazýček svojimi chuťami po celý deň...

Pripravili sme pre vás tieto zdravé recepty:

  • Raňajky: Baklažánovo-paradajková nátierka
  • Polievka: Cukinovo-paradajková
  • Hlavné jedlo: Papriková panvička
  • Niečo sladké ako dezert: Pistáciová zmrzlina s avokádom

Baklažánovo-paradajková nátierka

6 porcií

2 baklažány ● 8 cherry paradajok ● 100 g paradajkového pretlaku ● 3 strúčiky cesnaku ● 4 PL ľanových semienok ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 2 PL mletej papriky ● 1 PL miešaných byliniek ● soľ ● mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na 180 °C. Baklažány umyjeme a popicháme vidličkou zo všetkých strán. Pečieme v celku na plechu asi 45 minút. Paradajky nakrájame nadrobno. Upečené baklažány necháme 5 minút chladnúť, potom zrežeme stopku, ošúpeme a dužinu dáme do misy aj s ostatnými ingredienciami. Popučíme vidličkou alebo rozmixujeme pomocou tyčového mixéra. Dochutíme soľou a korením a podávame s celozrnným pečivom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: shutterstock

Baklažánovo-paradajková nátierka

Cukinovo-paradajková polievka

2 porcie

1 PL olivového oleja ● 80 g cibule ● 1 strúčik cesnaku ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 500 ml zeleninového vývaru ● 300 g cukiny ● 2 vetvičky tymianu ● 200 g paradajok ● 50 ml sójovej smotany ● 3 PL nasekanej bazalky ● 1/4 ČL karí korenia ● štipka kajenského korenia ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL kyslej smotany na podávanie

Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Cukinu umyjeme a nakrájame na kocky, rovnako ako paradajky. Tymian natrháme. V hrnci rozpálime 1 PL olivového oleja. Pridáme cibuľu a cesnak a opekáme dosklovita. Zamiešame 1 PL paradajkového pretlaku a podusíme. Zalejeme vývarom a vsypeme cukinu, ako aj tymian. Varíme spolu asi 5 minút. Paradajky zbavíme jadierok a pridáme do polievky a celé rozmixujeme. Zamiešame sójovú smotanu a asi minútu povaríme. Do polievky vmiešame nasekanú bazalku, korenie karí aj kajenské korenie. Dochutíme soľou a korením. Podávame s kyslou smotanou.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 15 minút

Zdroj: shutterstock

Cukinovo-paradajková polievka

Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

Papriková panvička

4 porcie

1 kg paprík ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL repkového oleja ● 3 PL paradajkového pretlaku ● 1 PL mletej papriky ● 250 g celozrnnej ryže alebo pohánky ● 500 ml zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie

Papriky umyjeme, prerežeme, vykrojíme jadrovník a zvyšok nakrájame na menšie kúsky. Cesnak ošúpeme. Na panvici rozpálime olej. Pridáme papriku, prelisovaný cesnak, paradajkový pretlak a mletú papriku. Spolu krátko opečieme. Teplotu znížime a vmiešame ryžu alebo pohánku. Zalejeme vývarom a pod pokrievkou varíme asi 25 až 30 minút domäkka. Dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 35 minút

Zdroj: shutterstock

Papriková panvička

Pistáciová zmrzlina s avokádom

2 porcie

25 g pistácií ● 1 zrelé avokádo ● 200 g mrazeného banánu ● 2 PL kokosového mlieka ● 2 PL agávového sirupu ● 2 ČL limetovej šťavy

Mrazené banány vyberieme z mrazničky a necháme 5 minút pri izbovej teplote. Pistácie ošúpeme, zbavíme šupiek a nasekáme. Avokádo rozpolíme, odstránime jadro a pomocou lyžice vydlabeme dužinu. Do mixéra dáme pistácie, banány, avokádo, kokosové mlieko, agávový sirup a limetovú šťavu a rozmixujeme dokrémova. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút

Zdroj: shutterstock

Pistáciová zmrzlina s avokádom

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.