Máme pre vás superrýchle letné menu plné samých zdravých dobrôt: Tá baklažánová nátierka je TOP
31. 8. 2024, 7:00

Zdroj: shutterstock
Doprajte si zdravé a rýchle menu, ktoré poteší váš jazýček svojimi chuťami po celý deň...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto zdravé recepty:
- Raňajky: Baklažánovo-paradajková nátierka
- Polievka: Cukinovo-paradajková
- Hlavné jedlo: Papriková panvička
- Niečo sladké ako dezert: Pistáciová zmrzlina s avokádom
Baklažánovo-paradajková nátierka
6 porcií
2 baklažány ● 8 cherry paradajok ● 100 g paradajkového pretlaku ● 3 strúčiky cesnaku ● 4 PL ľanových semienok ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 2 PL mletej papriky ● 1 PL miešaných byliniek ● soľ ● mleté čierne korenie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Baklažány umyjeme a popicháme vidličkou zo všetkých strán. Pečieme v celku na plechu asi 45 minút. Paradajky nakrájame nadrobno. Upečené baklažány necháme 5 minút chladnúť, potom zrežeme stopku, ošúpeme a dužinu dáme do misy aj s ostatnými ingredienciami. Popučíme vidličkou alebo rozmixujeme pomocou tyčového mixéra. Dochutíme soľou a korením a podávame s celozrnným pečivom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
Baklažánovo-paradajková nátierka
Cukinovo-paradajková polievka
2 porcie
1 PL olivového oleja ● 80 g cibule ● 1 strúčik cesnaku ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 500 ml zeleninového vývaru ● 300 g cukiny ● 2 vetvičky tymianu ● 200 g paradajok ● 50 ml sójovej smotany ● 3 PL nasekanej bazalky ● 1/4 ČL karí korenia ● štipka kajenského korenia ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL kyslej smotany na podávanie
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Cukinu umyjeme a nakrájame na kocky, rovnako ako paradajky. Tymian natrháme. V hrnci rozpálime 1 PL olivového oleja. Pridáme cibuľu a cesnak a opekáme dosklovita. Zamiešame 1 PL paradajkového pretlaku a podusíme. Zalejeme vývarom a vsypeme cukinu, ako aj tymian. Varíme spolu asi 5 minút. Paradajky zbavíme jadierok a pridáme do polievky a celé rozmixujeme. Zamiešame sójovú smotanu a asi minútu povaríme. Do polievky vmiešame nasekanú bazalku, korenie karí aj kajenské korenie. Dochutíme soľou a korením. Podávame s kyslou smotanou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Cukinovo-paradajková polievka
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Papriková panvička
4 porcie
1 kg paprík ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL repkového oleja ● 3 PL paradajkového pretlaku ● 1 PL mletej papriky ● 250 g celozrnnej ryže alebo pohánky ● 500 ml zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie
Papriky umyjeme, prerežeme, vykrojíme jadrovník a zvyšok nakrájame na menšie kúsky. Cesnak ošúpeme. Na panvici rozpálime olej. Pridáme papriku, prelisovaný cesnak, paradajkový pretlak a mletú papriku. Spolu krátko opečieme. Teplotu znížime a vmiešame ryžu alebo pohánku. Zalejeme vývarom a pod pokrievkou varíme asi 25 až 30 minút domäkka. Dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Papriková panvička
Pistáciová zmrzlina s avokádom
2 porcie
25 g pistácií ● 1 zrelé avokádo ● 200 g mrazeného banánu ● 2 PL kokosového mlieka ● 2 PL agávového sirupu ● 2 ČL limetovej šťavy
Mrazené banány vyberieme z mrazničky a necháme 5 minút pri izbovej teplote. Pistácie ošúpeme, zbavíme šupiek a nasekáme. Avokádo rozpolíme, odstránime jadro a pomocou lyžice vydlabeme dužinu. Do mixéra dáme pistácie, banány, avokádo, kokosové mlieko, agávový sirup a limetovú šťavu a rozmixujeme dokrémova. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Pistáciová zmrzlina s avokádom