Máte to radi CHRUMKAVÉ? Tieto lahodné koláče plné chutných ORECHOV rozhodne stoja za hriech!
10. 10. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:21)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Vlašské, lieskové či pekanové – chrumkavé oriešky majú teraz svoju sezónu. Čerstvo vylúpnuté zo škrupinky chutia najlepšie. Tak neváhajte a niečo dobré si z nich upečte.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCPZ
Koláč s korením
10 kúskov
NA KOLÁČ: 80 ml silného espresa ● 200 g hladkej múky ● 80 g múky z lieskových orieškov ● 2 až 3 ČL korenia chai ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 115 g masla izbovej teploty ● 60 ml slnečnicového alebo repkového oleja ● 10 ml vanilkového extraktu ● 200 g svetlého trstinového cukru ● 4 vajcia veľkosti L izbovej teploty ● 80 ml mlieka izbovej teploty ● figy na ozdobu
NA MEDOVÚ ŠĽAHAČKU: 250 ml smotany na šľahanie ● 2 až 3 PL kvalitného medu ● 1 ČL vanilkového extraktu
Uvaríme espreso a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C, dno formy s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie. V mise zmiešame obe múky, korenie chai, prášok do pečiva aj soľ. V druhej mise pomocou mixéra vyšľaháme maslo s olejom a vanilkovým extraktom do hladkej konzistencie. Znížime rýchlosť a postupne zašľaháme cukor. Potom rýchlosť zvýšime a šľaháme, aby sa vytvorila ľahká a nadýchaná pena. Po jednom zapracujeme vajcia. Do hmoty striedavo vsypeme suché suroviny a mlieko zmiešané s espresom. Cesto nalejeme do pripravenej formy, povrch jemne uhladíme a vložíme do rúry. Pečieme 40 minút. Urobíme test špajdľou. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť. V mise vyšľaháme smotanu spolu s medom a vanilkou. Šľahačku pred podávaním naložíme pomocou lyžice na koláč, ozdobíme figami a jemne pokvapkáme medom.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Koláč s korením
Panforte
14 kúskov
125 g celých blanšírovaných mandlí ● 100 g vlašských orechov ● 75 g pistácií ● 100 g kandizovanej citrónovej kôry ● 100 g sušených fíg ● 100 g vykôstkovaných datlí ● 50 g sušených marhúľ ● 75 g hladkej múky ● 1 PL kakaa holandského typu ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého zázvoru ● 200 g tekutého medu ● 200 g zlatého kryštálového cukru ● 2 PL vína marsala alebo stredne sladkého sherry ● práškový cukor na posypanie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu s priemerom 20 cm vymastíme trochou oleja a dno vyložíme papierom na pečenie. Na plech vysypeme mandle a pečieme 5 až 8 minút, aby získali svetlohnedú farbu. Počas pečenia ich miešame. Necháme vychladnúť. Mandle, vlašské orechy a pistácie nasekáme nahrubo a vsypeme do misy. Pridáme kandizovanú kôru nakrájanú na menšie kúsky, figy, datle, marhule, múku, kakao, škoricu a zázvor. Dobre premiešame. Med, cukor a víno zohrejeme v hrnci, kým sa cukor neroztopí. Necháme 3 minúty bublať. Opatrne nalejeme na ovocno-‑orechovú zmes a premiešame. Zmes premiestnime do formy a mokrou lyžicou utlačíme do tvaru plochého koláča. Pečieme približne hodinu pri teplote 150 °C. Povrch má byť mäkký, ale nie lepkavý na dotyk. Panforte necháme vo forme chladnúť 10 minút a potom nožom prejdeme po obvode formy, aby sa koláč uvoľnil. Vyberieme ho z formy, odstránime papier na pečenie a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Panforte
Orieškové kocky
16 kúskov
NA CESTO: 170 g masla izbovej teploty ● 120 g hnedého cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 210 g hladkej múky ● 1 ČL jemnej soliNA ORIEŠKY: 300 g šúpaných pražených lieskových orechov ● 100 g hnedého cukru ● 170 g javorového sirupu ● 1 PL masla ● 2 PL umu ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 vajcia L izbovej teploty ● 170 g tmavej čokolády 54 %
Polovicu lieskových orieškov nasekáme nahrubo a druhú polovicu necháme v celku. Formu s rozmerom 24 x 24 cm vyložíme papierom na pečenie. Vyšľaháme maslo s cukrom na svetlú a nadýchanú penu. Pridáme vanilkový extrakt, múku zmiešanú so soľou a dobre premiešame. Cesto rovnomerne vtlačíme do pripravenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme 22 až 24 minút, kým okraje nie sú zlatohnedé a vrch pevný na dotyk. Necháme vychladnúť. Na orieškovú vrstvu zmiešame hnedý cukor a javorový sirup v hrnci s hrubším dnom a za občasného miešania zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme z tepla, pridáme maslo, um a vanilku. Necháme vychladnúť, potom pridáme vajcia a šľaháme dohladka. (Vajcia nepridávame, kým je sirup horúci, pretože by sa začali variť.) Čokoládu nasekáme na menšie kúsky a navrstvíme na upečené a vychladnuté cesto. Na čokoládu rovnomerne nasypeme celé aj nasekané oriešky a potom ich prelejeme vajíčkovou zmesou. Pečieme 18 až 20 minút, kým plnka nestuhne. Necháme úplne vychladnúť a odležať aspoň 1 až 2 hodiny, aby koláč spevnel. Potom nakrájame na štvorčeky.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Orieškové kocky
Banánový koláč s orechmi
20 kúskov
NA CESTO: 375 g hladkej múky ● 1 a 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1/4 ČL soli ● 1/2 ČL mletej škorice ● 140 g masla izbovej teploty ● 180 g svetlého trstinového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 3 veľké vajcia ● 300 g roztlačených banánov (približne 4 stredne veľké banány) ● 220 g kyslej smotany ● 125 ml plnotučného mlieka ● 100 g nasekaných vlašských orechov + na ozdobu
NA KRÉM: 230 g smotanového syra izbovej teploty ● 113 g masla izbovej teploty ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 120 g práškového cukru
Rúru zohrejeme na 175 °C. Plech s rozmerom 22 x 33 cm vymažeme maslom a na dno položíme papier na pečenie. Do misy preosejeme múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a premiešame. Do druhej misy dáme maslo, cukor a vyšľaháme na svetlú penu. Pridáme vanilku a po jednom zapracujeme vajcia. Do hmoty nasypeme polovicu z pripravenej múkovej zmesi a zamiešame. Pridáme roztlačené banány, kyslú smotanu, mlieko a jemne zapracujeme. Nakoniec vsypeme druhú polovicu múkovej zmesi a nasekané vlašské orechy. Premiešané cesto vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 35 minút. Urobíme test špajľou. Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanový syr s maslom a vanilkovým extraktom dohladka. Potom po lyžiciach pridávame preosiaty cukor a šľaháme na svetlú penu. Krém rozotrieme po koláči, posypeme nasekanými orechmi a vložíme na hodinu do chladničky, aby krém stuhol. Potom nakrájame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Banánový koláč s orechmi