Reklama

Mikuláš, Mikuláš, čo mi dáš? Pripravte tento rok svojim najmilším do čižmičky domáce dobroty

Aj keď Mikuláša sa nevedia dočkať hlavne deti, malej sladkej drobnosti sa potešia aj dospelý.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Chystáte do čižmičiek od Mikuláša sladkú nádielku, no rady by ste svojich milovaných potešili niečím vlastnoručne vyrobeným? Žiadny problém!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Neviete sa dočkať VIANOC? Upečte si s nami tieto GAŠTANOVÉ REZY! Sú dokonalé...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na sladkosti:

    Čokoládový likér

    približne 6 x 125 ml

    6 vajec ● 200 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie ● 200 g horkej čokolády ● 1 ČL instantnej kávy ● 700 ml brandy ● škorica ● mleté klinčeky ● perníkové korenie

    Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom na penu. Smotanu rozohrejeme spolu s čokoládou a instantnou kávou a varíme, kým nezískame krémovú konzistenciu. Zamiešame do vajcovej zmesi a zriedime brandy. Dochutíme škoricou, klinčekmi, ako aj perníkovým korením, premiešame a nalejeme do pripravených fliaš. Necháme pár dní odstáť a až potom podarujeme.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Čokoládový likér

    Čokoládové karamelky

    60 kúskov

    150 g horkej čokolády ● 15 g masla ● 400 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 80 g orechov (lieskovce, vlašské orechy, pistácie) ● 200 g arašidového masla

    Menšiu a hlbšiu formu vystelieme papierom na pečenie. Čokoládu nasekáme a spolu s polovicou kondenzovaného mlieka a maslom na miernej teplote rozpustíme. Orechy nasekáme. Arašidové maslo spolu so zvyškom kondenzovaného mlieka ohrievame na miernej teplote, kým sa zmes nespojí. Zapracujeme nasekané orechy a vmiešame do čokoládovej zmesi. Zmes nalejeme do pripravenej formy, povrch uhladíme a dáme na 6 hodín do chladničky. Potom nakrájame na kocky.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas chladenia: 6 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Čokoládové karamelky

    Vianočná granola s pomarančmi

    2 fľaše

    200 g ovsených vločiek ● 50 g vlašských orechov ● 50 g lieskovcov ● 50 g mandľových lupienkov ● 50 g drvených ľanových semiačok ● 75 g kokosového oleja ● 60 g medu ● 1 PL škorice ● 1/2 ČL kardamómu ● šťava z 2 pomarančov ● kôra z 1 bio pomaranča ● 50 g čokoládových dukátikov

    Orechy nasekáme nahrubo, pridáme ovsené vločky a koreniny a dobre premiešame. Zapracujeme pomarančovú šťavu a kôru. Kokosový olej rozpustíme a zmiešame s medom. Zapracujeme do zmesi. Nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote160 °C na funkcii teplého vzduchu asi 15 minút. Občas premiešame. Vyberieme a necháme vychladnúť. Zmiešame s čokoládou a ľanovým semiačkami a nasypeme do pripravených fliaš.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Vianočná granola s pomarančmi

    Anketa

    Dávate deťom do čižmičky aj doma vyrobené sladkosti?

    • Áno, rada ich prekvapím.0%
    • Nie, všetko kupujem.100%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Domáce perníkové korenie

    1 pohár

    35 g mletej škorice ● 8 g mletých klinčekov ● 1 ČL bieleho korenia ● 2 ČL muškátového orieška ● 2 ČL kardamómu ● 1/2 ČL mletého zázvoru ● 1 ČL anízu

    Všetky koreniny spolu dobre premiešame a nasypeme do pripravenej nádoby. Skladujeme v suchu a tme, aby aróma vydržala čo najdlhšie.

    Čas prípravy: 5 minút

    Zdroj: shutterstock

    Domáce perníkové korenie

    Čokoládové lízanky

    6 kúskov

    200 g perníkov ● 1 PL smotanového syra ● 1 PL práškového cukru ● 1 ČL kakaa ● 70 g horkej čokolády ● 1 ČL masla ● cukrová posýpka

    Perníčky rozmrvíme úplne na-jemno, pridáme smotanový syr, práškový cukor a kakao a rukami vypracujeme na mrveničku. Zo zmesi následne formujeme guľky, ktoré napichneme na špajdľu a dáme na 45 minút do chladničky. Čokoládu spolu s maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a lízanky do nej namočíme. Posypeme cukrovou posýpkou a dáme do chladničky stuhnúť.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: shutterstock

    Čokoládové lízanky

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.