Prichystajte pre šibačov tieto dobroty do ruky: Nikto od vás neodíde hladný! Mňam
5. 4. 2025, 10:00

Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Keď vás na Veľkonočný pondelok príde obliať rodina či susedia, iste sa potešia niečomu malému, čo si môžu vziať so sebou. Tieto koláče sú na to ako stvorené.
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto veľkonočné recepty:
- Zajačikový koláč s tvarohom
- Veľkonočné hniezda
- Mrkvičky s bylinkovou nátierkou
- Maslové keksíky s marhuľovým džemom
Anketa
Pečiete na Veľkú noc?
- Áno, každý rok niekoľko druhov.62%
- Áno, každý rok jeden koláč.27%
- Nie, koláče si kupujem.3%
- Nie.6%
Hlasovanie bolo ukončené
Zajačikový koláč s tvarohom
20 kúskov
NA ZAJAČIKY: 250 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1 až 2 PL kakaa ● 60 g zmäknutého masla ● 125 g práškového cukru ● 2 vajcia ● 250 ml smotany na šľahanie
NA TVAROHOVÝ ZÁKLAD: 150 g zmäknutého masla ● 180 g krupicového cukru ● 3 vajcia ● 500 g tvarohu vo vaničke ● kôra z citróna ● šťava z 1/2 citróna ● 200 g hrubej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● práškový cukor na posypanie
Začneme deň vopred tmavou vrstvou, bude sa nám ľahšie vykrajovať. Múku, prášok do pečiva a kakao zmiešame v miske. Vyšľaháme maslo s cukrom na nadýchanú penu, postupne primiešame vajcia a nakoniec striedavo múku a smotanu. Na menší plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme cesto a pečieme na 180 °C približne 30 až 40 minút. Korpus necháme vychladnúť a vykrojíme tvary podľa vlastného výberu. Zajačiky sú tematicky ideálne. Pripravíme si základ na koláč. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom na penu. Žĺtky oddelíme od bielkov a postupne zašľaháme do zmesi. Pridáme tvaroh, citrónovú kôru aj šťavu, nakoniec vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta. Nalejeme do formy veľkosti 20 x 40 cm vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej maslom a vysypanej múkou. Na cesto uložíme vykrojené tvary a jemne ich doň vtlačíme. Pečieme na 180 °C približne 45 minút, kým koláč nemá zlatohnedú farbu. Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a môžeme podávať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 45 + 40 minút
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
ZAJAČIKOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM
Veľkonočné hniezda
6 kúskov
25 g čerstvého droždia ● 100 g cukru + 1 PL na kvások ● 250 ml mlieka ● 50 g hrozienok ● trocha umu ● 500 g hladkej múky ● kôra z 1/2 citróna ● štipka soli ● 2 žĺtky ● 1 vajce + na potretie ● 150 g masla ● 50 g mandľových plátkov ● práškový cukor
Pripravíme si kvások. Do misy rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru, zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások, trvá to asi 10 minút. Zatiaľ namočíme hrozienka do umu. Medzitým v miske zmiešame múku, cukor, citrónovú kôru a soľ, pridáme žĺtky, vajce a rozpustené, trochu vychladnuté maslo. Potom prilejeme kvások a vypracujeme hladké cesto. Nakoniec vmiešame scedené hrozienka a necháme na teplom mieste ešte hodinu kysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí a potom každú na ďalšie 3 časti. Tieto vyvaľkáme na 30 cm dlhé valčeky a zapletieme do vrkoča. Konce zviažeme a pevne spojíme pritlačením koncov. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pokračujeme s ostatnými hniezdami. Necháme ďalších 15 minút podkysnúť. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 30 až 40 minút. Po upečení poprášime cukrom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Veľkonočné HNIEZDA
Mrkvičky s bylinkovou nátierkou
6 až 12 kúskov
maslo na vymastenie formičiek ● 1 vyvaľkané lístkové cesto ● vajce na potretie
NA NÁTIERKU: 250 g tučného tvarohu ● 2 PL smotany na šľahanie ● 1 strúčik cesnaku ● 1 nastrúhaná mrkva ● soľ ● za hrsť žeruchy, pažítky alebo zmes jarných byliniek
Formičky na kornútky vymastíme maslom. Lístkové cesto nakrájame na tenké pásiky a obtočíme ich okolo formičky. Potrieme ich rozšľahaným vajcom. Ak chceme realistickejšiu farbu, pridáme doň oranžové farbivo. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 40 minút, kým nebude povrch zlatohnedý. Hotovú mrkvičku necháme vychladnúť. Tvaroh dohladka vyšľaháme so smotanou, pridáme roztlačený cesnak, mrkvu nastrúhanú najemno, nasekané bylinky a soľ podľa chuti. Nátierka by mala byť trochu hustejšia, aby sa cesto nerozmočilo. Mrkvičky naplníme a ihneď podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
MRKVIČKY S BYLINKOVOU NÁTIERKOU
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Maslové keksíky s marhuľovým džemom
30 kúskov
250 g zmäknutého masla ● 250 g krupicového cukru ● 2 vajcia ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 500 g polohrubej múky ● práškový cukor na posypanie ● marhuľový alebo pomarančový džem
Pripravíme si sušienkové cesto deň vopred. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom, postupne zašľaháme vajcia a vanilkový extrakt. Nakoniec vmiešame múku. Dávame pozor, aby sme cesto nepremiešali. Zabalíme ho do potravinovej fólie a na noc dáme do chladničky. Na druhý deň postupne odrezávame kúsky cesta – s jedným pracujeme, zvyšok cesta odložíme do chladničky, aby príliš nezmäklo. Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme tvary vajíčok. Polovici z nich ešte okrúhlym vykrajovačom vykrojíme stred. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech dáme ešte aspoň na 20 minút do chladničky, aby sušienky stuhli a neroztopili sa pri pečení. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C približne 10 až 15 minút. Keksíky sú hotové, keď sú na dotyk suché, ale zhora ešte nie sú viditeľne zlatisté. Necháme ich vychladnúť. Kúsky v tvare celých vajec potrieme džemom, kúsky s vykrojenými stredmi necháme na plechu a jemne poprášime cukrom. Potom ich zlepíme a môžeme ponúkať.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
MASLOVÉ KEKSÍKY S MARHUĽOVÝM DŽEMOM