Reklama

Prichystajte pre šibačov tieto dobroty do ruky: Nikto od vás neodíde hladný! Mňam

ZAJAČIKOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM

Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

Reklama

Keď vás na Veľkonočný pondelok príde obliať rodina či susedia, iste sa potešia niečomu malému, čo si môžu vziať so sebou. Tieto koláče sú na to ako stvorené.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:19
Remaining Time 0:19
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Banánové rezy s vaječným likérom a šľahačkou sa stanú HITOM vášho veľkonočného občerstvenia
    Zdroj: CanvaNCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto veľkonočné recepty:

    Anketa

    Pečiete na Veľkú noc?

    • Áno, každý rok niekoľko druhov.62%
    • Áno, každý rok jeden koláč.27%
    • Nie, koláče si kupujem.3%
    • Nie.6%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zajačikový koláč s tvarohom

    20 kúskov

    NA ZAJAČIKY: 250 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1 až 2 PL kakaa ● 60 g zmäknutého masla ● 125 g práškového cukru ● 2 vajcia ● 250 ml smotany na šľahanie

    NA TVAROHOVÝ ZÁKLAD: 150 g zmäk­nutého masla ● 180 g krupicového cukru ● 3 vajcia ● 500 g tvarohu vo vaničke ● kôra z citróna ● šťava z 1/2 citróna ● 200 g hrubej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● práškový cukor na posypanie

    Začneme deň vopred tmavou vrstvou, bude sa nám ľahšie vykrajovať. Múku, prášok do pečiva a kakao zmiešame v miske. Vyšľaháme maslo s cukrom na nadýchanú penu, postupne primiešame vajcia a nakoniec striedavo múku a smotanu. Na menší plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme cesto a pečieme na 180 °C približne 30 až 40 minút. Korpus necháme vychladnúť a vykrojíme tvary podľa vlastného výberu. Zajačiky sú tematicky ideálne. Pripravíme si základ na koláč. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom na penu. Žĺtky oddelíme od bielkov a postupne zašľaháme do zmesi. Pridáme tvaroh, citrónovú kôru aj šťavu, nakoniec vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta. Nalejeme do formy veľkosti 20 x 40 cm vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej maslom a vysypanej múkou. Na cesto uložíme vykrojené tvary a jemne ich doň vtlačíme. Pečieme na 180 °C približne 45 minút, kým koláč nemá zlatohnedú farbu. Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 45 + 40 minút

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    ZAJAČIKOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM

    Veľkonočné hniezda

    6 kúskov

    25 g čerstvého droždia ● 100 g cukru + 1 PL na kvások ● 250 ml mlieka ● 50 g hrozienok ● trocha umu ● 500 g hladkej múky ● kôra z 1/2 citróna ● štipka soli ● 2 žĺtky ● 1 vajce + na potretie ● 150 g masla ● 50 g mandľových plátkov ● práškový cukor

    Pripravíme si kvások. Do misy rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru, zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások, trvá to asi 10 minút. Zatiaľ namočíme hrozienka do umu. Medzitým v miske zmiešame múku, cukor, citrónovú kôru a soľ, pridáme žĺtky, vajce a rozpustené, trochu vychladnuté maslo. Potom prilejeme kvások a vypracujeme hladké cesto. Nakoniec vmiešame scedené hrozienka a necháme na teplom mieste ešte hodinu kysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí a potom každú na ďalšie 3 časti. Tieto vyvaľkáme na 30 cm dlhé valčeky a zapletieme do vrkoča. Konce zviažeme a pevne spojíme pritlačením koncov. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pokračujeme s ostatnými hniezdami. Necháme ďalších 15 minút podkysnúť. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 30 až 40 minút. Po upečení poprášime cukrom.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    Veľkonočné HNIEZDA

    Mrkvičky s bylinkovou nátierkou

    6 až 12 kúskov

    maslo na vymastenie formičiek ● 1 vyvaľkané lístkové cesto ● vajce na potretie

    NA NÁTIERKU: 250 g tučného tvarohu ● 2 PL smotany na šľahanie ● 1 strúčik cesnaku ● 1 nastrúhaná mrkva ● soľ ● za hrsť žeruchy, pažítky alebo zmes jarných byliniek

    Formičky na kornútky vymastíme maslom. Lístkové cesto nakrájame na tenké pásiky a obtočíme ich okolo formičky. Potrieme ich rozšľahaným vajcom. Ak chceme realistickejšiu farbu, pridáme doň oranžové farbivo. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 40 minút, kým nebude povrch zlatohnedý. Hotovú mrkvičku necháme vychladnúť. Tvaroh dohladka vyšľaháme so smotanou, pridáme roztlačený cesnak, mrkvu nastrúhanú najemno, nasekané bylinky a soľ podľa chuti. Nátierka by mala byť trochu hustejšia, aby sa cesto nerozmočilo. Mrkvičky naplníme a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    MRKVIČKY S BYLINKOVOU NÁTIERKOU

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Maslové keksíky s marhuľovým džemom

    30 kúskov

    250 g zmäknutého masla ● 250 g krupicového cukru ● 2 vajcia ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 500 g polo­hrubej múky ● práškový cukor na posypanie ● marhuľový alebo pomarančový džem

    Pripravíme si sušienkové cesto deň vopred. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom, postupne zašľaháme vajcia a vanilkový extrakt. Nakoniec vmiešame múku. Dávame pozor, aby sme cesto nepremiešali. Zabalíme ho do potravinovej fólie a na noc dáme do chladničky. Na druhý deň postupne odrezávame kúsky cesta – s jedným pracujeme, zvyšok cesta odložíme do chladničky, aby príliš nezmäklo. Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme tvary vajíčok. Polovici z nich ešte okrúhlym vykrajovačom vykrojíme stred. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech dáme ešte aspoň na 20 minút do chladničky, aby sušienky stuhli a neroztopili sa pri pečení. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C približne 10 až 15 minút. Keksíky sú hotové, keď sú na dotyk suché, ale zhora ešte nie sú viditeľne zlatisté. Necháme ich vychladnúť. Kúsky v tvare celých vajec potrieme džemom, kúsky s vykrojenými stredmi necháme na plechu a jemne poprášime cukrom. Potom ich zlepíme a môžeme ponúkať.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    MASLOVÉ KEKSÍKY S MARHUĽOVÝM DŽEMOM

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.