Tie NAJLEPŠIE JARNÉ NÁTIERKY len pre vás: Vyskúšajte mrkvovú, cibuľkovú či lososovú? MŇAM!
28. 5. 2024, 7:00

Zdroj: Canva NCpZ
Čo môže byť lepšie ako pomalé ráno s vôňou čerstvého chlebíka a k tomu chutná nátierka plná sviežej jarnej zeleninky, no nie?
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto lahodné nátierky:
- S pečeným baklažánom
- Mrkvová s parmezánom
- Tvarohová s jarnou cibuľkou
- S lososom a so smotanovým syrom
S pečeným baklažánom
6 porcii
NA NÁTIERKU: 2 väčšie baklažány ● 2 strúčiky cesnaku ● 4 PL tahini pasty ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL soli ● petržlenová vňať a za‘atar korenie na ozdobenie (zmes korenín zo Stredného východu)
Na nátierku rozkrojíme baklažány pozdĺžne na polovicu. Rezy potrieme olivovým olejom a položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C a pečieme približne 30 až 45 minút, aby baklažány boli úplne mäkké. Dužinu vydlabeme rovno do sitka a necháme ju 10 minút odkvapkávať. Následne ju preložíme a necháme celkom vychladnúť. Roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme. Zmiešame ju s pretlačeným cesnakom, tahini pastou, citrónovou šťavou a so soľou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
chlebové paličky s baklažánovou nátierkou
Mrkvová s parmezánom
5 porcii
NA NÁTIERKU: 2 až 3 mrkvy ● 100 g parmezánu ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL majonézy ● 100 g čerstvého kozieho syra ● 100 g smotanovej nátierky ● soľ ● čierne korenie ● čili
Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Do misy k mrkve pridáme najemno nastrúhaný parmezán, pretlačený cesnak, majonézu, kozí syr, nátierku, soľ, korenie a podľa chuti aj čili. Všetko dobre premiešame a môžeme natrieť na rožky.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
rožky s rascou a mrkvovou nátierkou
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Tvarohová s jarnou cibuľkou
5 porcií
NA NÁTIERKU: 250 g plnotučného hrudkovitého tvarohu ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL worcesterskej omáčky ● soľ ● mleté čierne korenie● 2 až 3 jarné cibuľky ● 1 ČL čerstvého oregana
Tvaroh vložíme do mixéra, pridáme olej, citrónovú šťavu, 1 až 2 lyžičky worcesterskej omáčky, soľ, korenie podľa chuti a rozmixujeme. Jarné cibuľky očistíme, umyjeme a nakrájame nadrobno. Pridáme do tvarohovej zmesi, spolu s nasekanými lístkami oregana a dobre premiešame.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
špaldové žemle s cibuľkovou nátierkou
Čas prípravy: 15 minút
S lososom a so smotanovým syrom
6 porcií
NA NÁTIERKU:150 g čerstvého lososa ● 250 g smotanového syra ● pár kvapiek citrónovej šťavy ● olivový olej ● soľ ● korenie ● pažítka ● červená paprika
Lososa pred pečením jemne osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Necháme vychladnúť. Potom ho rozdelíme na menšie kúsky, pridáme smotanový syr, citrónovú šťavu, soľ, korenie, na- jemno nasekanú pažítku a červenú papriku. Dobre premiešame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
raňajkové bagle s lososovou nátierkou
A sladké nátierky ste už skúšali?
