Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vyrážame na HUBY! Ak sa ani vy nemôžete dočkať, isto si z nich potom pripravte tieto DELIKATESY

Zdieľať

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Ak ste aj vy vášnivé hubárky, isto máte o tohtoročnú nádielku lesných húb postarané. A ak vám zopár zvýši, skúste si z nich pripraviť tieto dobroty.

Vybrali sme pre vás tieto hubové recepty:

Maďarská hubová polievka

4 porcie

3 PL masla ● 1 cibuľa ● 750 g zmesi čerstvých húb ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 2 šálky zeleninového vývaru ● 1/2 šálky mlieka ● 2 PL hladkej múky ● 1 PL citrónovej šťavy ● čerstvý kôpor ● soľ ● petržlenová vňať ● mleté čierne korenie

Do hrnca dáme roztopiť maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme dosklovita. Vsypeme očistené a nakrájané huby a za stáleho miešania restujeme 5 minút. Pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku a restujeme ešte minútu. Zalejeme vývarom a všetko dobre premiešame, aby sa z dna uvoľnili osmažené kúsky cibule a húb. Varíme 10 minút, aby huby trošku zmäkli. V miske zmiešame mlieko s múkou a cez sitko prelejeme do polievky. Dobre premiešame a varíme ešte 8 až 10 minút. Polievku odstavíme, zamiešame nasekaný kôpor, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžeme podávať s kôpkou kyslej smotany a chlebom.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 30 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

maďarská hubová polievka

Knedličky s hubovou omáčkou

4 porcie

800 g zemiakov ● 1 kg čerstvých lesných húb ● 2 cibule ● 2 PL masti ● 1 ČL drvenej rasce ● 100 ml smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● hladkolistá petržlenová vňať na posypanie

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Necháme krátko odstáť v miske a zlejeme z nich tekutinu do hrnčeka. Počkáme, kým sa na dne hrnčeka usadí biela vrstva škrobu, a potom opatrne zlejeme vodu zvrchu. Usadený škrob vrátime do misy k strúhaným zemiakom. Poslúži nám na ich zahustenie. Zemiakovú hmotu zmiešame s lyžičkou soli a dobre premiešame. Vytvarujeme malé guľaté knedličky veľkosti pingpongovej loptičky. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, osolíme ju a do vriacej vložíme knedličky. Varíme asi 15 minút. Huby nakrájame na menšie kúsky, cibuľu nadrobno. V panvici rozpustíme masť a na nej necháme cibuľu restovať dosklovita. Pridáme huby a za občasného miešania opekáme 3 až 5 minút. Ochutíme rascou, osolíme, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka. Nakoniec prilejeme smotanu, osolíme a okoreníme. Omáčku podávame s knedličkami posypanými vňaťou.

Čas prípravy: 25 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet

Knedličky s hubovou omáčkou

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Hubový burger so zemiakovou slamou

4 porcie

NA BURGERY: 500 g čerstvých lesných húb ● 1 cibuľa ● 2 PL masti ● 100 g ovsených vločiek ● 3 vajcia ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● pár lístkov ligurčeka ● 1 ČL plnotučnej horčice ● 2 PL škrobu ● 2 ČL drvenej rasce ● soľ ● 4 burgerové žemle ● za hrsť rukoly

NA CIBUĽOVÚ MARMELÁDU: 4 červené cibule ● 2 PL masla ● 3 PL trstinového cukru ● 250 ml červeného vína ● 80 ml sherry octu ● 2 vetvičky tymianu ● 1 ČL soli ● 1/2 ČL čierneho korenia ● 1/2 ČL drvenej borievky

NA ZEMIAKY: 2 zemiaky ● rastlinný olej na opekanie

Cibuľu na burgery nasekáme nadrobno a opečieme na masti. Pridáme nakrájané huby a dusíme aspoň 15 minút. Ak treba, pridáme trocha vody. Ku koncu tepelnej úpravy by sa však mali skôr opekať, nie dusiť. Rozmixujeme vločky na múku a vňať nakrájame. K hubám pridáme vajcia, vločky, bylinky, horčicu, rascu, soľ a korenie. Necháme 15 minút odstáť. Podľa potreby zmes zahustíme škrobom a vytvarujeme z nej placky. Opečieme z oboch strán na rozohriatej masti. Na cibuľovú marmeládu nakrájame cibuľu na kolieska a opekáme na masle asi 20 minút. Posypeme cukrom a karamelizujeme ďalších 10 minút. Podlejeme octom a vínom, pridáme tymian a varíme, kým sa tekutina neodparí. Ochutíme soľou, borievkou a korením. Na zemiakovú slamu zemiaky nastrúhame nahrubo a na oleji prudko opečieme dochrumkava. Opečené žemle naplníme rukolou, hubovýmiplackami, marmeládou a zemiakovou slamou.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 60 minút

Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet

Hubový burger so zemiakovou slamou

Petržlenový krém s opečenými hríbikmi

4 porcie

500 g petržlenu ● 3 stopky zeleru ● 1/2 fenikla ● 300 g dubákov ● 1 menšia šalotka ● 1 lístok šalvie ● 1 strúčik cesnaku ● 750 ml zeleninového vývaru ● 150 ml suchého bieleho vína ● 125 ml smotany na varenie ● menšia viazanička pažítky ● 1 PL olivového oleja ● 1 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie

Huby očistíme a nakrájame na plátky. Nožičky z väčších kúskov môžeme pridať do polievky. Huby prudko opečieme na masle a odložíme bokom. Nakrájame petržlen, zeler, fenikel a šalotku. Opečieme v hrnci spolu so šalviou na zohriatom oleji. Potom na slabšom ohni restujeme asi 15 minút. Pridáme cesnak. Zeleninu podlejeme vínom a necháme prejsť varom. Prilejeme vývar a varíme 20 minút domäkka. Rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém, prilejeme smotanu a krátko povaríme. Dochutíme soľou a korením. Polievku podávame s odloženými opečenými hubami a nakrájanou pažítkou.

Čas prípravy: 25 minút

Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet

Petržlenový krém s opečenými hríbikmi

Restované kuriatka so pšenovým pyré

4 porcie

600 g čerstvých kuriatok ● 1 šalotka ● 1 PL masla ● 1 ČL drvenej rasce ● za dve hrste baby špenátu ● 6 plátkov prerastenej slaniny ● soľ

NA PYRÉ: 1 hrnček pšena ● 1 menší karfiol ● 1 PL masla ● 1 hlávka cesnaku ● olivový olej ● soľ

Dáme piecť cesnak na pyré. Odrežeme vrch hlávky, potrieme olejom a zabalíme do alobalu. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme zhruba 30 minút. Vybalíme z alobalu a necháme vychladnúť. Potom strúčiky vytlačíme zo šupiek. Huby očistíme, väčšie kusy nakrájame. Šalotku nakrájame na kocky a orestujeme na masle dosklovita. Pridáme huby, posypeme rascou, podlejeme 2 lyžicami vody a prikryté dusíme domäkka. Vmiešame špenát a necháme ho krátko zvädnúť. Nakoniec dochutíme soľou. Pripravíme pyré. Pšeno uvaríme podľa návodu na obale. Karfiol nakrájame alebo rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Oboje scedíme a vložíme spolu do hrnca. Pridáme upečený cesnak, lyžicu masla a rozmixujeme na pyré. Podľa potreby dochutíme soľou. V panvici môžeme opiecť plátky slaniny, ktoré budeme podávať s hubami a pyré.

Čas prípravy: 40 minút

Čas varenia: 35 minút

Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet

Restované kuriatka so pšenovým pyré

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nekysnuté slimáčiky z tvarohové cesta si zamilujete! So šípkovým lekvárom a mascarpone sú TOP
    Zdroj: Canva NCPZ

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.