Reklama

Letné hody: Využite nádielku letných plodov na prípravu slaných džemov, čatní či omáčok

Burger s rumunskou zakuskou

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama

Potešia vás aj v čase, keď na čerstvé paradajky a papriky budete len spomínať. K akým pokrmom sa fantasticky hodia?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáca nanuková torta je TOP! Na horúce leto ako stvorená...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Pripravili sme si pre vás tieto delikátne recepty:

    • Panenka so slivkovou omáčkou
    • Crostini s fetou a baklažánovým džemom
    • Burger s rumunskou zakuskou
    • Zapečený kozí syr s mrkvovým čatní

    Panenka so slivkovou omáčkou

    4 porcie

    700 g bravčovej panenky ● 800 g zemiakov ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného zázvoru ● 4 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie

    SLIVKOVÁ OMÁČKA (500 ml): 1 a 1/2 kg sliviek alebo ringlôt ● 5 strúčikov cesnaku ● 2 cm čerstvého zázvoru ● 60 ml jablčného octu ● 120 g trstinového cukru ● 2 ČL korenia piatich vôní ● 1 citrón ● soľ ● korenie

    Ovocie vykôstkujeme, nakrájame na kúsky a dáme do hrnca s dvojitým dnom. Pridáme cukor, korenie, nasekaný cesnak, zázvor, ocot, osolíme a okoreníme. Pomaly privedieme do varu, potom teplotu stiahneme na minimum a necháme 45 minút bublať. Ovocie by malo pustiť dostatok šťavy, prípadne podlejeme trochou vody. Stiahneme z ohňa a necháme trocha vychladnúť. Potom scedíme a vyžmýkame cez sitko. Výsledkom by mala byť tekutina bez dužiny. Vrátime ju do hrnca a varíme 15 minút, aby zľahka zhustla. Ku koncu pridáme šťavu z citróna. Následne prelejeme do čistých pohárov a sterilizujeme pri teplote 80 °C. Na panenku zmiešame v miske olej, pretlačený cesnak, zázvor, soľ a korenie. Panenku očistíme a naložíme do oleja. Zemiaky vyčistíme kefkou a v celku uvaríme v osolenej vode. Scedíme, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 30 až 40 minút. Panenku opečieme na rozpálenej panvici dozlatista, potom pridáme k zemiakom a pečieme 8 až 10 minút. Vyberieme a necháme aspoň 5 minút odležať. Podávame so slivkovou omáčkou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas varenia: 1 hodina

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Panenka so slivkovou omáčkou

    Crostini s fetou a baklažánovým džemom

    4 porcie

    1 staršia bageta ● olivový olej na potretie ● za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate ● 1 PL nasekaných mandlí

    ŠĽAHANÁ FETA: 200 g syra feta ● 60 g smotanového syra ● 60 ml olivového oleja ● 1 strúčik cesnaku ● šťava a kôra z 1/2 citróna ● soľ ● korenie

    BAKLAŽÁNOVÝ DŽEM (500 ml) 2 baklažány ● 1 červená paprika ● 2 paradajky ● 2 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 ČL mletej papriky ● 1 ČL drvenej rímskej rasce● 1 nové korenie ● 1/4 ČL mletého čili ● šťava z 1/2 citróna ● 4 PL olivového oleja ● 2 PL vínneho bieleho octu ● 1 PL medu ● soľ ● korenie

    Baklažány nakrájame na kocky, osolíme a dáme vypotiť na 30 minút do sitka. Paradajky a papriky nakrájame na kocky, cesnak na plátky a cibuľu na štvrtiny. V hrnci so zdvojeným dnom rozpálime polovicu oleja a opečieme na ňom baklažán dozlatista. Potom vyberieme a v hrnci orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme korenie, necháme ho minútu prevoňať a do hrnca vrátime aj baklažán. Pridáme papriku aj paradajky a premiešame. Podlejeme trochou vody, pridáme med, ocot, citrónovú šťavu, osolíme, okoreníme a varíme asi 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Potom zavaríme v sterilizovaných pohároch pri teplote 80 °C. Pripravíme fetu. Do mixéra dáme fetu, krémový syr, olej, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, kôru a rozmixujeme dohladka. Podľa potreby dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Bagetu nakrájame na plátky, potrieme ich olivovým olejom a pečieme pri teplote 220 °C asi 10 minút. Mandle zmiešame s nasekanou vňaťou a vmiešame do baklažánového džemu. Na crostini nanesieme fetu a na ňu baklažánový džem.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 10 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Crostini s fetoua baklažánovým džemom

    Burger s rumunskou zakuskou

    4 porcie

    500 g mletého hovädzieho mäsa ● 500 g mletého jahňacieho mäsa ● 2 cibule ● 1/2 čili papričky ● soľ ● korenie ● šalát ● žemle a cibuľa na podávanie

    RUMUNSKÁ ZAKUSKA (1 l): 3 baklažány ● 4 červené papriky ● 500 g paradajok ● 1 cibuľa ● 1 čili paprička ● 2 bobkové listy ● olivový olej ● 120 ml slnečnicového oleja ● 1 PL medu ● 1 ČL soli ● korenie

    Zeleninu umyjeme, baklažány popicháme vidličkou, dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Papriky rozpolíme, vyrežeme jadrovník, paradajky nakrojíme do kríža a pridáme k baklažánu. Pečieme ďalších 25 minút. V hrnci rozpálime 2 PL slnečnicového oleja, pridáme očistenú nakrájanú cibuľu a čili papričku a restujeme asi 5 minút. Pečené papriky a paradajky nakrájame na menšie kúsky, baklažány pozdĺžne rozrežeme a dužinu vyškrabeme lyžicou. Všetku zeleninu dáme do hrnca, osolíme, okoreníme, pridáme med, bobkové listy a pomaly varíme asi 60 až 90 minút. Potom prepasírujeme cez jemné sitko. Prelejeme do sterilizovaných pohárov a sterilizujeme pri 80 °C asi 20 minút.

    Na burgery nakrájame cibuľu a čili papričku nadrobno a zmiešame s oboma mletými mäsami. Osolíme, okoreníme a dobre prepracujeme. Potom dáme na niekoľko hodín, ale najlepšie na celú noc, do chladničky odležať. Na druhý deň zo zmesi vytvarujeme placky veľké ako dlaň a sprudka ich opečieme na grile alebo panvici. Žemle rozrežeme, reznú stranu opečieme a obložíme šalátom, mäsom a kolieskami cibule. Potrieme zakuskou a priklopíme. Ihneď podávame.

    Čas prípravy: 50 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Čas varenia: 1 hodina

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Burger s rumunskou zakuskou

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Zapečený kozí syr s mrkvovým čatní

    4 porcie

    200 g kozieho syra s plesňou ● 2 PL olivového oleja ● 1/2 ČL drveného ružového korenia

    NA MRKVOVÉ ČATNÍ (500 ml): 300 g mrkvy ● 1 jablko ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 čili paprička ● 3 cm čerstvého zázvoru ● 150 ml bieleho vínneho octu ● 100 g trstinového cukru ● 1 kardamóm ● 1/2 ČL korenia garam masálá ● 1 ČL horčičných semienok ● 1/2 ČL drvenej rímskej rasce ● 2 PL rastlinného oleja ● soľ● korenie

    Mrkvu nastrúhame nahrubo, jablko nakrájame na kocky, cibuľu na mesiačiky a cesnak na plátky. Papričku nasekáme, zázvor nastrúhame najemno. V hrnci rozpálime olej a minútu na ňom opekáme horčičné semienka, kardamóm a rímsku rascu. Pridáme cibuľu, cesnak, čili, zázvor a krátko opečieme. Potom vsypeme mrkvu, jablko, garam masálá, cukor, osolíme, okoreníme, podlejeme octom, trochou vody a na miernom ohni varíme asi 45 minút, aby mrkva zmäkla a čatní zhustlo. Zmes nanesieme do pohárov a zavaríme. Kozí syr nakrájame na kúsky a vsypeme do menšej zapekacej misky. Pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút dozlatista. Potom vyberieme, pokvapkáme olejom a posypeme drveným korením. Podávame s mrkvovým čatní.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Zapečený kozí syr s mrkvovým čatní