Tie NAJLEPŠIE JABLKOVÉ RECEPTY iba pre vás: Jabĺčkovú polievku s tekvicou ste už jedli? Je TOP
2. 10. 2024, 7:00

Zdroj: Canva NCpZ
To, že sa toto ovocie výborne hodí do koláčov, vieme veľmi dobre. No sladkokyslá chuť jabĺk dokáže príjemne prekvapiť aj v slaných receptoch.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto jablkové recepty:
- Kurací šalát s čerešňami
- Morčacie stehno na jablkových zemiakoch
- Tekvicová polievka
- Voňavé šošovicové karí
- Kuracie stehná na jablkách
Kurací šalát s čerešňami
4 porcie
2 kuracie prsia ● 1 citrón ● 400 ml kuracieho vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● 3 zelerové stopky ● 2 jablká ● 3 PL créme fraîche ● 1 PL olivového oleja ● 2 PL petržlenovej vňate ● 2 PL sušených čerešní (môžu byť aj brusnice) ● 3 jarné cibuľky
Kuracie prsia osušíme papierovou utierkou. Vývar privedieme do varu, vložíme kuracie prsia a varíme pod pokrievkou asi 15 minút. Mäso vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame. Zeler očistíme a nakrájame. Cibuľku ošúpeme a nakrájame na kolieska. Jablká očistíme, rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na menšie kocky. Créme fraîche vymiešame spolu so šťavou a s kôrou z citróna, s olivovým olejom a dochutíme soľou a korením. Nalejeme na nakrájané mäso spolu s 2 PL vývaru a premiešame. Pridáme jablká, zeler, ovocie, cibuľku aj nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a necháme pri izbovej teplote odstáť aspoň hodinu, aby sa chute prepojili. Potom podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas odležania: 1 hodina
Zdroj: shutterstock
Kurací šalát s čerešňami
Morčacie stehno na jablkových zemiakoch
4 porcie
3 až 4 vetvičky šalvie ● 1 červená čili paprička ● 1 morčacie stehno ● soľ ● mleté čierne korenie ● 375 g cibule ● 400 g zemiakov so šupkou ● 20 g masla ● 250 g kuracieho vývaru ● 300 ml jablčného vína ● 800 g jabĺk ● 30 g medu ● 6 PL oleja
Šalviu natrháme, čili prepolíme, jadierka vyškrabeme a dužinu nasekáme. Morčacie stehno položíme na dosku kožou nadol a mäsovú časť potrieme soľou, korením, polovicou nasekanej čili papričky a 7 až 8 lístkami šalvie. Môžeme stiahnuť kuchynskou niťou. Na panvici rozpálime maslo a stehno na ňom zo všetkých strán sprudka opečieme. Do pekáča dáme olej, nakrájané jablká a zemiaky. Posypeme cibuľou a navrch položíme stehno. Podlejeme vývarom a vínom a posypeme zvyšnou šalviou. Osolíme, okoreníme a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na hodinu a pol až hodinu a trištvrte. Počas pečenia občas stehno polejeme výpekom. Med a zvyšok čili zmiešame a 15 až 20 minút pred koncom pečenia natrieme na stehno.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 90 minút
Zdroj: shutterstock
Morčacie stehno na jablkových zemiakoch
Tekvicová polievka
4 porcie
1 a 1/4 muškátovej tekvice alebo tekvice hokaido ● 1 cibuľa ● 3 kyslejšie jablká ● 1 PL masla ● 1 l zeleninového vývaru ● 4 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● medové orechy s ovsenými vločkami na posypanie
Tekvicu očistíme, podľa potreby ošúpeme, vyberieme jadierka a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a dužinu nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime maslo, pridáme cibuľu a opražíme. Zamiešame tekvicu, krátko opečieme a potom zalejeme vývarom. Privedieme do varu a vsypeme jablká. Varíme spolu pod pokrievkou asi 20 minút. Dochutíme soľou a korením a rozmixujeme. Podávame s opečenými plátkami jabĺk, tymianom a medovými orechmi s ovsenými vločkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Tekvicová polievka
Voňavé šošovicové karí
4 porcie
2 menšie cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 jablko ● 1 kapia ● 300 g šošovice ● 3 PL oleja ● 1 PL karí korenia ● soľ● 1 ČL rímskej rasce ● 1 ČL koriandra ● 125 ml smotany na šľahanie ● čili korenie podľa chuti ● pšeničné placky na podávanie
Šošovicu namočíme do studenej vody a necháme cez noc odležať. Korenie dáme do mažiara a rozdrvíme. Cibuľu, cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Jablko ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a cesnak a krátko opražíme. Zamiešame jablko a nakrájanú kapiu a opekáme dosklovita. Následne pridáme šošovicu aj s tekutinou a vmiešame koreniny. Varíme na miernom ohni tak dlho, kým sa všetka tekutina skoro nevyparí. Následne vmiešame smotanu a varíme do krémovej konzistencie. Dochutíme soľou, prípadne čili korením a podávame so pšeničnými plackami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Voňavé šošovicové karí
Kuracie stehná na jablkách
4 porcie
4 kuracie stehná vrchné ● 2 jablká ● 1 cibuľa ● 1 PL oleja ● 4 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL mletej papriky ● 1 hlavička cesnaku ● 100 ml kuracieho vývaru ● 600 g červeného hrozna ● 4 vetvičky petržlenovej vňate
Rúru predhrejeme na 200 °C. Jablká nakrájame na mesiačiky, pričom vykrojíme jadrovník. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Do zapekacej formy dáme trocha oleja, pridáme nakrájané jablká, cibuľu, prepolený cesnak, natrhané hrozno a kuracie stehná. Posypeme soľou, korením a mletou paprikou, natrhanými bylinkami, zalejeme vývarom a dáme piecť pod pokrievkou asi na 60 minút. Asi 10 minút pred koncom pečenia dáme pokrievku dole. Podávame so zemiakmi alebo s ryžou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: shutterstock
Kuracie stehná na jablkách