Reklama

Tie NAJLEPŠIE JABLKOVÉ RECEPTY iba pre vás: Jabĺčkovú polievku s tekvicou ste už jedli? Je TOP

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Túto JABLKOVÚ BÁBOVKU si zamilujete! Hotová je raz-dva a chutí FAMÓZNE, mňam...
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama
    Petra Mitringová

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    To, že sa toto ovocie výborne hodí do koláčov, vieme veľmi dobre. No sladkokyslá chuť jabĺk dokáže príjemne prekvapiť aj v slaných receptoch.

    Vybrali sme pre vás tieto jablkové recepty:

    Kurací šalát s čerešňami

    4 porcie

    2 kuracie prsia ● 1 citrón ● 400 ml kuracieho vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● 3 zelerové stopky ● 2 jablká ● 3 PL créme fraîche ● 1 PL olivového oleja ● 2 PL petržlenovej vňate ● 2 PL sušených čerešní (môžu byť aj brusnice) ● 3 jarné cibuľky

    Kuracie prsia osušíme papierovou utierkou. Vývar privedieme do varu, vložíme kuracie prsia a varíme pod pokrievkou asi 15 minút. Mäso vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame. Zeler očistíme a nakrájame. Cibuľku ošúpeme a nakrájame na kolieska. Jablká očistíme, rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na menšie kocky. Créme fraîche vymiešame spolu so šťavou a s kôrou z citróna, s olivovým olejom a dochutíme soľou a korením. Nalejeme na nakrájané mäso spolu s 2 PL vývaru a premiešame. Pridáme jablká, zeler, ovocie, cibuľku aj nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a necháme pri izbovej teplote odstáť aspoň hodinu, aby sa chute prepojili. Potom podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Čas odležania: 1 hodina

    Zdroj: shutterstock

    Kurací šalát s čerešňami

    Morčacie stehno na jablkových zemiakoch

    4 porcie

    3 až 4 vetvičky šalvie ● 1 červená čili paprička ● 1 morčacie stehno ● soľ ● mleté čierne korenie ● 375 g cibule ● 400 g zemiakov so šupkou ● 20 g masla ● 250 g kuracieho vývaru ● 300 ml jablčného vína ● 800 g jabĺk ● 30 g medu ● 6 PL oleja

    Šalviu natrháme, čili prepolíme, jadierka vyškrabeme a dužinu nasekáme. Morčacie stehno položíme na dosku kožou nadol a mäsovú časť potrieme soľou, korením, polovicou nasekanej čili papričky a 7 až 8 lístkami šalvie. Môžeme stiahnuť kuchynskou niťou. Na panvici rozpálime maslo a stehno na ňom zo všetkých strán sprudka opečieme. Do pekáča dáme olej, nakrájané jablká a zemiaky. Posypeme cibuľou a navrch položíme stehno. Podlejeme vývarom a vínom a posypeme zvyšnou šalviou. Osolíme, okoreníme a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na hodinu a pol až hodinu a trištvrte. Počas pečenia občas stehno polejeme výpekom. Med a zvyšok čili zmiešame a 15 až 20 minút pred koncom pečenia natrieme na stehno.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 90 minút

    Zdroj: shutterstock

    Morčacie stehno na jablkových zemiakoch

    Tekvicová polievka

    4 porcie

    1 a 1/4 muškátovej tekvice alebo tekvice hokaido ● 1 cibuľa ● 3 kyslejšie jablká ● 1 PL masla ● 1 l zeleninového vývaru ● 4 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● medové orechy s ovsenými vločkami na posypanie

    Tekvicu očistíme, podľa potreby ošúpeme, vyberieme jadierka a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a dužinu nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime maslo, pridáme cibuľu a opražíme. Zamiešame tekvicu, krátko opečieme a potom zalejeme vývarom. Privedieme do varu a vsypeme jablká. Varíme spolu pod pokrievkou asi 20 minút. Dochutíme soľou a korením a rozmixujeme. Podávame s opečenými plátkami jabĺk, tymianom a medovými orechmi s ovsenými vločkami.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Tekvicová polievka

    Voňavé šošovicové karí

    4 porcie

    2 menšie cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 jablko ● 1 kapia ● 300 g šošovice ● 3 PL oleja ● 1 PL karí korenia ● soľ● 1 ČL rímskej rasce ● 1 ČL koriandra ● 125 ml smotany na šľahanie ● čili korenie podľa chuti ● pšeničné placky na podávanie

    Šošovicu namočíme do studenej vody a necháme cez noc odležať. Korenie dáme do mažiara a rozdrvíme. Cibuľu, cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Jablko ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a cesnak a krátko opražíme. Zamiešame jablko a nakrájanú kapiu a opekáme dosklovita. Následne pridáme šošovicu aj s tekutinou a vmiešame koreniny. Varíme na miernom ohni tak dlho, kým sa všetka tekutina skoro nevyparí. Následne vmiešame smotanu a varíme do krémovej konzistencie. Dochutíme soľou, prípadne čili korením a podávame so pšeničnými plackami.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Voňavé šošovicové karí

    Kuracie stehná na jablkách

    4 porcie

    4 kuracie stehná vrchné ● 2 jablká ● 1 cibuľa ● 1 PL oleja ● 4 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL mletej papriky ● 1 hlavička cesnaku ● 100 ml kuracieho vývaru ● 600 g červeného hrozna ● 4 vetvičky petržlenovej vňate

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Jablká nakrájame na mesiačiky, pričom vykrojíme jadrovník. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Do zapekacej formy dáme trocha oleja, pridáme nakrájané jablká, cibuľu, prepolený cesnak, natrhané hrozno a kuracie stehná. Posypeme soľou, korením a mletou paprikou, natrhanými bylinkami, zalejeme vývarom a dáme piecť pod pokrievkou asi na 60 minút. Asi 10 minút pred koncom pečenia dáme pokrievku dole. Podávame so zemiakmi alebo s ryžou.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: shutterstock

    Kuracie stehná na jablkách

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.