Vyrážame na HUBY! Ak sa ani vy nemôžete dočkať, isto si z nich potom pripravte tieto DELIKATESY
7. 10. 2024, 7:00

Ak ste aj vy vášnivé hubárky, isto máte o tohtoročnú nádielku lesných húb postarané. A ak vám zopár zvýši, skúste si z nich pripraviť tieto dobroty.
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto hubové recepty:
- Maďarská hubová polievka
- Knedličky s hubovou omáčkou
- Hubový burger so zemiakovou slamou
- Petržlenový krém s opečenými hríbikmi
- Restované kuriatka so pšenovým pyré
Maďarská hubová polievka
4 porcie
3 PL masla ● 1 cibuľa ● 750 g zmesi čerstvých húb ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 2 šálky zeleninového vývaru ● 1/2 šálky mlieka ● 2 PL hladkej múky ● 1 PL citrónovej šťavy ● čerstvý kôpor ● soľ ● petržlenová vňať ● mleté čierne korenie
Do hrnca dáme roztopiť maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme dosklovita. Vsypeme očistené a nakrájané huby a za stáleho miešania restujeme 5 minút. Pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku a restujeme ešte minútu. Zalejeme vývarom a všetko dobre premiešame, aby sa z dna uvoľnili osmažené kúsky cibule a húb. Varíme 10 minút, aby huby trošku zmäkli. V miske zmiešame mlieko s múkou a cez sitko prelejeme do polievky. Dobre premiešame a varíme ešte 8 až 10 minút. Polievku odstavíme, zamiešame nasekaný kôpor, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžeme podávať s kôpkou kyslej smotany a chlebom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
maďarská hubová polievka
Knedličky s hubovou omáčkou
4 porcie
800 g zemiakov ● 1 kg čerstvých lesných húb ● 2 cibule ● 2 PL masti ● 1 ČL drvenej rasce ● 100 ml smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● hladkolistá petržlenová vňať na posypanie
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Necháme krátko odstáť v miske a zlejeme z nich tekutinu do hrnčeka. Počkáme, kým sa na dne hrnčeka usadí biela vrstva škrobu, a potom opatrne zlejeme vodu zvrchu. Usadený škrob vrátime do misy k strúhaným zemiakom. Poslúži nám na ich zahustenie. Zemiakovú hmotu zmiešame s lyžičkou soli a dobre premiešame. Vytvarujeme malé guľaté knedličky veľkosti pingpongovej loptičky. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, osolíme ju a do vriacej vložíme knedličky. Varíme asi 15 minút. Huby nakrájame na menšie kúsky, cibuľu nadrobno. V panvici rozpustíme masť a na nej necháme cibuľu restovať dosklovita. Pridáme huby a za občasného miešania opekáme 3 až 5 minút. Ochutíme rascou, osolíme, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka. Nakoniec prilejeme smotanu, osolíme a okoreníme. Omáčku podávame s knedličkami posypanými vňaťou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Knedličky s hubovou omáčkou
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Hubový burger so zemiakovou slamou
4 porcie
NA BURGERY: 500 g čerstvých lesných húb ● 1 cibuľa ● 2 PL masti ● 100 g ovsených vločiek ● 3 vajcia ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● pár lístkov ligurčeka ● 1 ČL plnotučnej horčice ● 2 PL škrobu ● 2 ČL drvenej rasce ● soľ ● 4 burgerové žemle ● za hrsť rukoly
NA CIBUĽOVÚ MARMELÁDU: 4 červené cibule ● 2 PL masla ● 3 PL trstinového cukru ● 250 ml červeného vína ● 80 ml sherry octu ● 2 vetvičky tymianu ● 1 ČL soli ● 1/2 ČL čierneho korenia ● 1/2 ČL drvenej borievky
NA ZEMIAKY: 2 zemiaky ● rastlinný olej na opekanie
Cibuľu na burgery nasekáme nadrobno a opečieme na masti. Pridáme nakrájané huby a dusíme aspoň 15 minút. Ak treba, pridáme trocha vody. Ku koncu tepelnej úpravy by sa však mali skôr opekať, nie dusiť. Rozmixujeme vločky na múku a vňať nakrájame. K hubám pridáme vajcia, vločky, bylinky, horčicu, rascu, soľ a korenie. Necháme 15 minút odstáť. Podľa potreby zmes zahustíme škrobom a vytvarujeme z nej placky. Opečieme z oboch strán na rozohriatej masti. Na cibuľovú marmeládu nakrájame cibuľu na kolieska a opekáme na masle asi 20 minút. Posypeme cukrom a karamelizujeme ďalších 10 minút. Podlejeme octom a vínom, pridáme tymian a varíme, kým sa tekutina neodparí. Ochutíme soľou, borievkou a korením. Na zemiakovú slamu zemiaky nastrúhame nahrubo a na oleji prudko opečieme dochrumkava. Opečené žemle naplníme rukolou, hubovýmiplackami, marmeládou a zemiakovou slamou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Hubový burger so zemiakovou slamou
Petržlenový krém s opečenými hríbikmi
4 porcie
500 g petržlenu ● 3 stopky zeleru ● 1/2 fenikla ● 300 g dubákov ● 1 menšia šalotka ● 1 lístok šalvie ● 1 strúčik cesnaku ● 750 ml zeleninového vývaru ● 150 ml suchého bieleho vína ● 125 ml smotany na varenie ● menšia viazanička pažítky ● 1 PL olivového oleja ● 1 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie
Huby očistíme a nakrájame na plátky. Nožičky z väčších kúskov môžeme pridať do polievky. Huby prudko opečieme na masle a odložíme bokom. Nakrájame petržlen, zeler, fenikel a šalotku. Opečieme v hrnci spolu so šalviou na zohriatom oleji. Potom na slabšom ohni restujeme asi 15 minút. Pridáme cesnak. Zeleninu podlejeme vínom a necháme prejsť varom. Prilejeme vývar a varíme 20 minút domäkka. Rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém, prilejeme smotanu a krátko povaríme. Dochutíme soľou a korením. Polievku podávame s odloženými opečenými hubami a nakrájanou pažítkou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Petržlenový krém s opečenými hríbikmi
Restované kuriatka so pšenovým pyré
4 porcie
600 g čerstvých kuriatok ● 1 šalotka ● 1 PL masla ● 1 ČL drvenej rasce ● za dve hrste baby špenátu ● 6 plátkov prerastenej slaniny ● soľ
NA PYRÉ: 1 hrnček pšena ● 1 menší karfiol ● 1 PL masla ● 1 hlávka cesnaku ● olivový olej ● soľ
Dáme piecť cesnak na pyré. Odrežeme vrch hlávky, potrieme olejom a zabalíme do alobalu. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme zhruba 30 minút. Vybalíme z alobalu a necháme vychladnúť. Potom strúčiky vytlačíme zo šupiek. Huby očistíme, väčšie kusy nakrájame. Šalotku nakrájame na kocky a orestujeme na masle dosklovita. Pridáme huby, posypeme rascou, podlejeme 2 lyžicami vody a prikryté dusíme domäkka. Vmiešame špenát a necháme ho krátko zvädnúť. Nakoniec dochutíme soľou. Pripravíme pyré. Pšeno uvaríme podľa návodu na obale. Karfiol nakrájame alebo rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Oboje scedíme a vložíme spolu do hrnca. Pridáme upečený cesnak, lyžicu masla a rozmixujeme na pyré. Podľa potreby dochutíme soľou. V panvici môžeme opiecť plátky slaniny, ktoré budeme podávať s hubami a pyré.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Restované kuriatka so pšenovým pyré

Zdroj: Canva NCPZ