Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Letné koláče s ríbezľami: Kysnuté, jogurtové aj tvarohové recepty pre maškrtné jazýčky

Makový koláč s ríbezľami

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nechajte sa zviesť kombináciou chutí a vôní v našich osvedčených ríbezľových receptoch, ktoré potešia každého labužníka.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami LUXUSNÉ brownies s ovocím a KOZÍM SYROM! Je to BOMBA!

    Vybrali sme pre vás tieto šťavnaté recepty s ríbezľami:

    • Jogurtové mafiny s čiernymi ríbezľami
    • Mandľový koláč s ríbezľami
    • Makový koláč s ríbezľami
    • Tvarohový nákyp s ríbezľami
    • Kysnuté slimáčiky s pudingom a ríbezľami

    Newsletter Nového Času pre ženy

    Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?


    Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Odoberajte tu!

    Jogurtové mafiny s čiernymi ríbezľami

    12 kúskov

    200 g hladkej múky ● 50 g mletých lieskovcov ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● 130 g krupicového cukru ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 2 vajcia ● 90 ml slnečnicového oleja ● 200 g gréckeho bieleho jogurtu ● 200 g čiernych ríbezlí

    Ríbezle opláchneme a pomocou vidličky stiahneme bobule zo stopky. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Do jednej misy nasypeme suché ingrediencie a premiešame. Do druhej misy pridáme všetky „mokré“ ingrediencie a rovnako premiešame. Následne obe zmesi spojíme a ako posledné zapracujeme dve tretiny ríbezlí. Pečieme 22 až 25 minút dozlatista. Podávame posypané zvyšným ovocím.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Jogurtové mafiny s čiernymi ríbezľami

    Anketa

    Máte rady čierne ríbezle?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Mandľový koláč

    10 kúskov

    300 g hladkej špaldovej múky ● 100 g mletých mandlí ● 200 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 1 prášok do pečiva ● 250 ml kefíru alebo acidka ● 250 g čiernych a červených ríbezlí ● 1 PL citrónovej šťavy ● štipka soli ● mandľové lupienky na posypanie

    Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na pečenie vytrieme maslom. V mise zmiešame múku s mandľami a práškom do pečiva. V druhej mise vyšľaháme vajcia s cukrom a štipkou soli do penista. Následne pridávame na striedačku kefír alebo acidko a múčnu zmes. Ríbezle opláchneme a oberieme pomocou vidličky zo stoniek. Nasypeme na dno formy a zalejeme cestom. Posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť na asi 35 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Mandľový koláč s ríbezľami

    Počuli ste náš podcast?

    Makový koláč

    14 kúskov

    750 g ríbezlí ● 300 g zmäknutého masla ● 250 g krupicového cukru ● štipka soli ● 6 vajec ● 350 g hladkej múky ● 1 prášok do pečiva ● 3 PL maku ● 150 g mletých mandlí ● 300 ml kyslého mlieka ● práškový cukor na posypanie

    Ríbezle opláchneme a pooberáme zo stopiek. V mise vyšľaháme maslo, cukor a soľ dokrémova. Následne po jedno zapracujeme vajcia s 4 a 5 PL múky. Zvyšok múky zmiešame s práškom do pečiva, makom a mandľami a striedavo spolu s mliekom zapracujeme do maslovej zmesi. Rúru predhrejeme na 150 °C teplovzdušného režimu. Plech (38 x 25 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň cesto. Posypeme ríbezľami a pečieme asi 30 až 40 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Makový koláč s ríbezľami

    Tvarohový nákyp

    4 porcie

    500 g ríbezlí ● 4 vajcia ● 500 g jemného tvarohu ● 50 g škrobovej múčky ● 100 g práškového cukru ● 1 vanilkový cukor ● práškový cukor na posypanie

    Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vymiešame s tvarohom, so škrobovou múčkou, s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom dohladka. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka zapracujeme do tvarohovej zmesi. Ako posledné vmiešame ríbezle a nalejeme do zapekacej formy, ktorú sme vytreli maslom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. Vyberieme a podávame posypané práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: shutterstock

    Tvarohový nákyp s ríbezľami

    Kysnuté slimáčiky s pudingom

    14 kúskov

    NA CESTO: 150 ml mlieka ● 75 g masla ● 500 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 60 g krupicového cukru ● 1 vajce

    NA PLNKU: 1 vanilkový puding v prášku ● 50 g krupicového cukru ● 400 ml mlieka ● 300 g ríbezlí

    NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 1 až 2 PL citrónovej šťavy

    Na cesto ohrejeme mlieko a maslo v hrnčeku a dáme bokom. V mise premiešame múku s rozmrveným droždím. Pridáme cukor, vajce a teplú mliečnu zmes a vypracujeme na hladké cesto. Trvá to asi 5 až 10 minút. Prekryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 minút. Zatiaľ vymiešame pudingový prášok s cukrom a 5 PL mlieka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, vlejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme chladnúť. Formu vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme maslom. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 50 x 40 cm. Potrieme pudingom a posypeme očistenými ríbezľami. Nakrájame na 3 cm široké pásy a zvinieme do slimáčikov. Poukladáme na plech a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Dáme piecť na asi 15 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Potom polejeme polevou, ktorú sme získali vymiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas kysnutia: 45 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Kysnuté slimáčiky s pudingom a ríbezľami

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.