Letné koláče s ríbezľami: Kysnuté, jogurtové aj tvarohové recepty pre maškrtné jazýčky
25. 6. 2025, 7:00

Zdroj: shutterstock
Nechajte sa zviesť kombináciou chutí a vôní v našich osvedčených ríbezľových receptoch, ktoré potešia každého labužníka.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto šťavnaté recepty s ríbezľami:
- Jogurtové mafiny s čiernymi ríbezľami
- Mandľový koláč s ríbezľami
- Makový koláč s ríbezľami
- Tvarohový nákyp s ríbezľami
- Kysnuté slimáčiky s pudingom a ríbezľami
Newsletter Nového Času pre ženy
Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?
Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Odoberajte tu!
Jogurtové mafiny s čiernymi ríbezľami
12 kúskov
200 g hladkej múky ● 50 g mletých lieskovcov ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● 130 g krupicového cukru ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 2 vajcia ● 90 ml slnečnicového oleja ● 200 g gréckeho bieleho jogurtu ● 200 g čiernych ríbezlí
Ríbezle opláchneme a pomocou vidličky stiahneme bobule zo stopky. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Do jednej misy nasypeme suché ingrediencie a premiešame. Do druhej misy pridáme všetky „mokré“ ingrediencie a rovnako premiešame. Následne obe zmesi spojíme a ako posledné zapracujeme dve tretiny ríbezlí. Pečieme 22 až 25 minút dozlatista. Podávame posypané zvyšným ovocím.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Jogurtové mafiny s čiernymi ríbezľami
Anketa
Máte rady čierne ríbezle?
Hlasovanie bolo ukončené
Mandľový koláč
10 kúskov
300 g hladkej špaldovej múky ● 100 g mletých mandlí ● 200 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 1 prášok do pečiva ● 250 ml kefíru alebo acidka ● 250 g čiernych a červených ríbezlí ● 1 PL citrónovej šťavy ● štipka soli ● mandľové lupienky na posypanie
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na pečenie vytrieme maslom. V mise zmiešame múku s mandľami a práškom do pečiva. V druhej mise vyšľaháme vajcia s cukrom a štipkou soli do penista. Následne pridávame na striedačku kefír alebo acidko a múčnu zmes. Ríbezle opláchneme a oberieme pomocou vidličky zo stoniek. Nasypeme na dno formy a zalejeme cestom. Posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť na asi 35 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Mandľový koláč s ríbezľami
Počuli ste náš podcast?
Makový koláč
14 kúskov
750 g ríbezlí ● 300 g zmäknutého masla ● 250 g krupicového cukru ● štipka soli ● 6 vajec ● 350 g hladkej múky ● 1 prášok do pečiva ● 3 PL maku ● 150 g mletých mandlí ● 300 ml kyslého mlieka ● práškový cukor na posypanie
Ríbezle opláchneme a pooberáme zo stopiek. V mise vyšľaháme maslo, cukor a soľ dokrémova. Následne po jedno zapracujeme vajcia s 4 a 5 PL múky. Zvyšok múky zmiešame s práškom do pečiva, makom a mandľami a striedavo spolu s mliekom zapracujeme do maslovej zmesi. Rúru predhrejeme na 150 °C teplovzdušného režimu. Plech (38 x 25 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň cesto. Posypeme ríbezľami a pečieme asi 30 až 40 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Makový koláč s ríbezľami
Tvarohový nákyp
4 porcie
500 g ríbezlí ● 4 vajcia ● 500 g jemného tvarohu ● 50 g škrobovej múčky ● 100 g práškového cukru ● 1 vanilkový cukor ● práškový cukor na posypanie
Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vymiešame s tvarohom, so škrobovou múčkou, s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom dohladka. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka zapracujeme do tvarohovej zmesi. Ako posledné vmiešame ríbezle a nalejeme do zapekacej formy, ktorú sme vytreli maslom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. Vyberieme a podávame posypané práškovým cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
Tvarohový nákyp s ríbezľami
Kysnuté slimáčiky s pudingom
14 kúskov
NA CESTO: 150 ml mlieka ● 75 g masla ● 500 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 60 g krupicového cukru ● 1 vajce
NA PLNKU: 1 vanilkový puding v prášku ● 50 g krupicového cukru ● 400 ml mlieka ● 300 g ríbezlí
NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 1 až 2 PL citrónovej šťavy
Na cesto ohrejeme mlieko a maslo v hrnčeku a dáme bokom. V mise premiešame múku s rozmrveným droždím. Pridáme cukor, vajce a teplú mliečnu zmes a vypracujeme na hladké cesto. Trvá to asi 5 až 10 minút. Prekryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 minút. Zatiaľ vymiešame pudingový prášok s cukrom a 5 PL mlieka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, vlejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme chladnúť. Formu vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme maslom. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 50 x 40 cm. Potrieme pudingom a posypeme očistenými ríbezľami. Nakrájame na 3 cm široké pásy a zvinieme do slimáčikov. Poukladáme na plech a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Dáme piecť na asi 15 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Potom polejeme polevou, ktorú sme získali vymiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Kysnuté slimáčiky s pudingom a ríbezľami