Reklama

Láska ide cez žalúdok a keď mu pripravíte tieto MÄSOVÉ dobroty, nepohne sa od vás ani na krok

Bravčové koleno so ciderom

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama

Omotajte si toho vášho okolo prsta. A na to neexistuje lepší spôsob, ako mu pripraviť tieto mäsové špeciality. Uvidíte, po takejto večeri vás bude na rukách nosiť.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tip na VALENTÍNSKY DEZERT: Nepečené čokoládové kolieska s karamelom sú až HRIEŠNE dobré!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto mäsové recepty:

    • Bravčové koleno so ciderom
    • Bravčový tomahavk so slivkovou omáčkou
    • Bravčová pluma s grilovanou čakankou

    Bravčové koleno so ciderom

    4 porcie

    2 bravčové kolená ● 250 ml cideru ● 600 g batatov ● 4 mrkvy ● 500 g červenej repy ● za hrsť šalvie ● 2 ČL drvenej rasce ● soľ ● mleté čierne korenie

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Bravčové kolená osušíme papierovou utierkou a vmasírujeme do nich soľ a rascu. Zeleninu – bataty, mrkvu a červenú repu – očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Rozložíme ich do veľkého hrubého pekáča, zalejeme ciderom, posypeme natrhanými lístkami šalvie, osolíme a okoreníme. Na pekáč položíme mriežkovaný rošt a naň dáme kolená tak, aby vypečený tuk kvapkal rovno do nádoby so zeleninou. Pečieme 2 hodiny a 30 minút. Počas pečenia polievame kolená ciderovým výpekom. Upečené koleno podávame s pečenou zeleninou a farmárskym chlebom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 2 hodiny a 30 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Bravčové koleno so ciderom

    Bravčový tomahavk so slivkovou omáčkou

    4 porcie

    4 ks tomahavku (steak)

    NA OMÁČKU: 200 g slivkového lekváru ● soľ ● cukor podľa chuti ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 1/2 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého klinčeka ● 1/2 ČL mletého badiánu ● 2 PL koňaku

    Mäso vyberieme s dostatočným predstihom z chladničky, aby získalo izbovú teplotu. Ak je zabalené v plastovom obale, odstránime ho a necháme mäso odpočívať. Na omáčku rozmiešame slivkový lekvár v 100 až 200 ml vody, podľa požadovanej konzistencie. Vmiešame koňak a koreniny a výslednú chuť doladíme cukrom a soľou. Steak okoreníme a osolíme, prípadne vmasírujeme koreniacu zmes. Na panvici rozpálime olej a opekáme postupne z oboch strán. Každej strane venujeme asi 5 minút podľa hrúbky mäsa. Bravčové mäso nesmie byť uprostred surové. Zo začiatku pracujeme na vyššej teplote, po chvíli ju však znížime, aby sa mäso nepripálilo. Hotový tomahavk dáme stranou a necháme 5 minút odpočívať. Podávame so zapečenými zemiakmi a s omáčkou.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas opekania: 10 minút/1 kus

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Bravčový tomahavk so slivkovou omáčkou

    Anketa

    Ako často do týždňa pripravujete mäso?

    • Tak 3-krát.38%
    • Najviac 4-krát.15%
    • Menej ako 2-krát.15%
    • Nejeme mäso.7%
    • Každý deň.23%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Bravčová pluma s grilovanou čakankou

    4 porcie

    700 g bravčovej plumy ● 2 ks červenej čakanky ● 3 PL olivového oleja ● 2 PL hrozienok ● 2 PL petržlenovej vňate ● kôra z 1 pomaranča ● šťava z 1/2 citróna ● 40 g nasekaných lieskovcov ● 2 PL bieleho vínneho octu ● soľ ● drvené čierne korenie

    V malej miske namočíme hrozienka do pomarančovej šťavy a necháme nasiaknuť. V druhej miske zmiešame na dresing olivový olej s petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou a kôrou z pomaranča. Dochutíme soľou a korením. Rúru predhrejeme na 200 °C. Čakanku pokvapkáme octom a rozložíme na veľký plech. Osolíme a dáme piecť pod gril na 10 minút. Potom posypeme hrozienkami a opekáme ďalších 8 až 10 minút. Po upečení pokvapkáme pripraveným dresingom a posypeme orieškami. Teplotu v rúre znížime na 180 °C. Bravčovú plumu očistíme, potrieme olejom a posypeme čerstvo drveným korením a soľou. Na suchej rozpálenej panvici ju sprudka opečieme zo všetkých strán, zhruba minútu z každej strany. Cieľom je, aby sa mäso zatiahlo a ozlatlo zo všetkých strán. Potom ho aj s panvicou vložíme do rúry a pečieme 10 až 15 minút. Po upečení prikryjeme mäso na 10 minút alobalom a necháme odpočívať. Potom ho nakrájame na plátky a podávame s opečenou čakankou.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Bravčová pluma s grilovanou čakankou

    Viac mäsovej inšpirácie nájdete v galérii priamo TU:

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.