Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vyskúšajte tie najlepšie koláče zo ŠKANDINÁVIE: Ten čokoládový koláč je BOMBA! Mňam...

čokoládový koláč

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Aj vás vždy fascinovalo sladké umenie severských cukrárov? S nami si ich tradičné koláčiky pripravíte ľahko aj doma.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dostali ste chuť na OVOCNÝ koláč? Tieto šťavnaté rezy S VÍNOM potešia vaše chuťové poháriky
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto sladké pochúťky zo Škandinávie:

    Kvæfjordkake– koláč so snehovou pusinkou

    12 až 15 kúskov

    NA KORPUS: 112 g masla izbovej teploty ● 125 g krupicového cukru ● 4 žĺtky ● 4 PL mlieka ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 150 g hladkej múky ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva

    NA SNEHOVÚ PUSINKU:4 bielky ● 200 g krupicového cukru ● 50 g mandľových plátkov

    NA PUDING: 55 g krupicového cukru ● 2 PL kukuričného škrobu ● 2 žĺtky ● 500 ml mlieka ● 1/2 vanilkového struku ● 300 ml smotany na šľahanie 40-percentnej

    Maslo s cukrom vyšľaháme na svetlú penu. Za stáleho miešania pridáme po jednom žĺtky. Vlejeme mlieko, vanilkový extrakt a zapracujeme. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a premiešame. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech s rozmerom 30 x 40 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme na ľahkú penu. Teraz začneme pridávať cukor a šľaháme. Vznikne hladký lesklý sneh. Sneh rovnomerne rozotrieme na pripravené cesto, pomocou lyžice môžeme vytvoriť aj malé vlnky. Posypeme plátkami mandlí. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 165 °C a pečieme približne 30 minút. Necháme vychladnúť. Kým sa koláč pečie, pripravíme si vanilkový puding. V miske vymiešame cukor so žĺtkami a škrobom. Mlieko spolu s vanilkovou dreňou dáme zohriať pod bod varu. Za stáleho miešania vlejeme mlieko k žĺtkovej zmesi a následne prelejeme späť do hrnca. Uvaríme hladký puding. Puding preložíme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme na pevné špičky a zľahka zapracujeme do vychladnutého pudingu. Vychladnutý koláč prekrojíme na polovicu. Prvú polovicu potrieme vanilkovým krémom a zakryjeme druhou polovicou korpusu, tak aby snehová časť bola navrchu. Podávame dobre vychladené.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    koláč so snehovou pusinkou

    Anketa

    Radi skúšate nové recepty pri pečení?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Fyrstekake – mandľový koláč

    10 až 12 kúskov

    NA CESTO: 200 g hladkej múky ● 50 g práškového cukru + na posypanie ● 100 g masla izbovej teploty ● 1 vajce

    NA PLNKU: 160 g mletých mandlí ● 120 g práškového cukru ● 15 g masla izbovej teploty ● 1 vajce + na potretie ● 1 PL mlieka ● 1/2 PL umu ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého kardamómu

    Múku a cukor preosejeme do misy alebo do misky kuchynského robota, pridáme maslo a spracujeme do konzistencie mrveničky. Pridáme vajíčko a vypracujeme hladké cesto. Jemne z neho vypracujeme guľu, zabalíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Z cesta odoberieme dve tretiny a rozvaľkáme na hrúbku približne 3 až 4 mm. Cesto preložíme do maslom vymazanej formy s priemerom 20 cm. Jemne popritláčame na dno aj boky formy a necháme pretŕčať cez formu. Na náplň zmiešame mleté mandle s cukrom a maslom. Potom pridáme vajce, mlieko, um, škoricu, kardamóm a dobre premiešame. Touto zmesou naplníme pripravené cesto vo forme. Zvyšné cesto rozvaľkáme, nakrájame na pásiky s hrúbkou približne 2 cm a uložíme ho do tvaru mriežky na vrch náplne. Okraje cesta popritláčame a pretŕčajúce cesto orežeme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 20 až 25 minút, tak aby koláč získal zlatistú farbu. Pred krájaním necháme koláč aspoň 30 minút vychladnúť. Nakoniec môžeme posypať práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    mandlový koláč

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.