Polievka ako hlavné jedlo?! A prečo nie? V týchto našich stojí lyžica a chutia famózne, mňam
29. 1. 2025, 13:10 (aktualizované: 30. 1. 2025, 9:12)

Zdroj: Canva NCpZ
Krémová hubová polievka
4 až 5 porcií
za hrsť sušených húb ● 4 šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● za 4 hrste zmesi očistených húb● 150 ml bieleho vína ● 500 g zemiakov ● vývar alebo voda ● 1 bobkový list ● stonky kôpru ● 1/2 ČL celého korenia ● 2 guľôčky nového korenia● ocot ● cukor ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo maslo
Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme zmäknúť. Na tuku orestujeme nakrájanú šalotku, pridáme prelisované cesnaky a po chvíli aj nakrájané huby a scedené huby (tekutinu odložíme). Huby restujeme, kým nezačnú karamelizovať, zalejeme ich vínom a necháme ho takmer celé odpariť. Pridáme očistené zemiaky nakrájané na kocky, všetko zalejeme vývarom alebo vodou a tekutinou zo sušených húb. Pridáme bobkový list, stonky kôpru, soľ, celé a nové korenie. Privedieme do varu a varíme do zmäknutia zemiakov. Stonky kôpru a bobkový list vyberieme. Časť húb a zemiakov rozmixujeme na zahustenie polievky. Polievku dochutíme octom, kôprom, cukrom alebo soľou a podávame s posúchom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
krémová hubová polievka s posúchom
Bohatá fazuľová polievka
6 porcií
150 g veľkej červenej fazule● 2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku● 1 PL mletej sladkej červenej papriky ● 1/2 ČL mletého čili(nemusí byť) ● 3 mrkvy ● 2 petržleny ● 2 bobkové listy● 600 g údeného mäsa ● vývar alebo voda ● 3 klobásy● petržlenová vňať ● kyslá smotana ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA HALUŠKY: 1 vajce ● 100 g hladkej múky ● soľ ● voda
Fazuľu deň vopred namočíme do osolenej studenej vody. Nakrájané cibule orestujeme na oleji dosklovita, pridáme pretlačené cesnaky a po chvíli zasypeme mletou paprikou, a ak chceme, aj mletým čili. Chvíľu restujeme, pridáme nakrájanú zeleninu a pokračujeme v restovaní ďalších pár minút. K zelenine pridáme scedenú fazuľu, bobkové listy, údené mäso nakrájané na veľké kusy a všetko zalejeme neosoleným vývarom. Hrniec prikryjeme a varíme na slabom plameni do uvarenia fazule a údeného mäsa. Ku koncu pridáme celé klobásy a necháme ešte zľahka variť asi 5 minút. Polievku odstavíme, necháme aspoň sčasti vychladnúť napríklad v studenom vodnom kúpeli. Údené mäso a klobásy vyberieme a nakrájame na menšie kúsky. Časť zeleniny a fazule rozmixujeme na zahustenie polievky alebo použijeme tradičnú zápražku z tuku a múky. Mäso a klobásy vrátime do polievky, ak treba, dochutíme ju pretlačeným cesnakom, čili, soľou a mletým čiernym korením. Medzitým pripravíme halušky. Rozmiešame spolu vajce s hladkou múkou, pridáme trochu soli a studenej vody na zriedenie. Cesto necháme chvíľu oddýchnuť a cez haluškovač prepasírujeme halušky do vriacej osolenej vody. Počkáme, kým vyplávajú, a varíme ich ešte ďalšie 3 minúty. Halušky scedíme a prepláchneme studenou vodou. Polievku podávame s haluškami, čerstvým čili, petržlenovou vňaťou a kyslou smotanou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 90 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
bohatá fazuľová polievka