Polievka ako hlavné jedlo?! A prečo nie? V týchto našich stojí lyžica a chutia famózne, mňam
29. 1. 2025, 13:10 (aktualizované: 30. 1. 2025, 9:12)
Šošovicová polievka so slaninou
5 porcií
300 g hnedej alebo zelenej šošovice ● 120 g údenej oravskej slaniny s kožou ● 2 stredne veľké cibule ● za 2 hrste očistenej a nakrájanej koreňovej zeleniny ● 4 strúčiky cesnaku ● 5 stredne veľkých zemiakov ● 1 ČL sušeného tymianu ● kôpor ● 1 väčší bobkový list ● zeleninový vývar alebo voda ● 5 frankfurtských alebo iných párkov ● ocot● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Šošovicu cez noc namočíme do studenej osolenej vody. Na druhý deň ju scedíme a prepláchneme. V hrnci bez tuku vytopíme kúsky slaniny na strednom plameni, ku koncu necháme slaninu skaramelizovať. Slaninu vyberieme, tuk ponecháme. Ak treba, pridáme olej. Očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a nakrájanú koreňovú zeleninu orestujeme na tuku. Pridáme pretlačený cesnak, nakrájané zemiaky a po pár minútach restovania aj sušený tymian, stonky kôpru, kožu zo slaniny a bobkový list. Všetko premiešame, do hrnca vysypeme scedenú šošovicu a zalejeme vývarom alebo vodou. Ak treba, tekutinu osolíme a okoreníme. Varíme prikryté na miernom plameni, prípadne prilejeme tekutinu. Medzitým na panvici s trochou tuku sprudka a krátko orestujeme párky nakrájané na kolieska.
Pridáme ich spolu s výpekom z panvice a restovanou slaninou do uvarenej polievky. Tú ešte minútu povaríme a odstavíme. Polievku môžeme zahustiť rozmixovaním časti uvarenej šošovice. Dochutíme ju podľa potreby soľou, mletým korením, pretlačeným cesnakom, čerstvým kôprom a octom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
šošovicová polievka so slaninou