Vianoce bez KAPUSTNICE akoby ani neboli: Skúšali ste už pôstnu, s haluškami či mangalicou?
22. 12. 2024, 10:00

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Vianočná kapustnica by na štedrovečernom stole rozhodne nemala chýbať. A je jedno, či ju máte rady s údeným mäsom, pôstnu alebo s haluškami, z tých našich si isto vyberiete.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto recepty na Vianočnú kapustnicu:
- Rýchla kapustnica
- Vianočná s údeným tofu
- Pôstna s jablkami
- Kapustnica s údeným mäsom a klobásou
- Kapustnica s haluškami
Rýchla kapustnica
8 porcií
1 kg kvasenej kapusty ● 1 a 1/2 litra hydinového vývaru ● 5 malých zemiakov ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 2 až 3 nožičky domácej klobásy ● 150 g mangalicového cigára ● masť
Kapustu dôkladne vyžmýkame a ak je dlhá, nakrájame ju na kratšie kúsky. Šťavu z nej nevylievame, môžeme ňou neskôr kapustnicu dochutiť. Kapustu opražíme na masti, opekáme však len krátko, aby sa nepripálila. Podlejeme vývarom a necháme zovrieť. Pridáme očistené zemiaky nakrájané na kocky, paradajkový pretlak, celé klobásky a cigáro. Na miernom ohni varíme asi 45 minút. Uvarenú klobásu vyberieme a nakrájame ju na kolieska, cigáro na kratšie kúsky. Vrátime do kapustnice.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 50 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Rýchla kapustnica s klobásou.
Vianočná s údeným tofu
4 porcie
500 g kyslej kapusty ● 50 g sušených húb ● 2 cibule ● 2 ČL mletej červenej papriky ● 3 až 4 zemiaky ● 1 ČL drvenej rasce ● 1 a 1/2 litra zeleninového vývaru ● 5 guľôčok nového korenia ● 1 balenie údeného tofu ● 50 g sušených sliviek ● soľ (ak treba) ● olej
Sušené huby zalejeme vodou. Cibule očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej a cibule na ňom restujeme asi 3 minúty. Pridáme mletú papriku, kyslú kapustu (podľa potreby prepláchnutú), zemiaky nakrájané na kocky a rascu. Zalejeme vývarom, pridáme nové korenie a huby aj s vodou, v ktorej boli namočené. Varíme domäkka asi 40 minút. Pridáme kocky tofu a sušené slivky. Kapustnicu povaríme a dochutíme.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 45 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Kapustnica pre veganov s tofu.
Anketa
Čo vo vašej vianočnej kapustnici nesmie chýbať
- slivky25%
- zemiaky0%
- klobása25%
- huby0%
- údené mäso50%
Hlasovanie bolo ukončené

Zdroj: Karin Grófová
Pôstna s jablkami
4 porcie
500 g kyslej kapusty ● 50 g sušených húb ● 1 PL cukru ● 1 veľká šalotka ● hydinový alebo zeleninový vývar ● sušené jablká ● sušené brusnice ● 4 zemiaky ● 200 ml smotany na šľahanie ● kyslá smotana na servírovanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť alebo olej
Huby prepláchneme v sitku horúcou vodou a potom ich namočíme do vody asi na 15 minút. Rozohrejeme masť alebo olej a skaramelizujeme na ňom cukor. Pridáme očistenú šalotku nakrájanú nadrobno a opekáme ju dosklovita. Potom pridáme scedenú kapustu. Ak je veľmi kyslá, premyjeme ju. Kapustu chvíľu opekáme a miešame. Potom ju zalejeme podľa požadovanej hustoty vývarom alebo vodou. Ku kapuste dáme namočené huby, sušené jablká, sušené brusnice, zemiaky nakrájané na malé kocky, soľ a korenie. Varíme, kým zemiaky nebudú mäkké. Do hotovej kapustnice prilejeme smotanu. Podávame s chlebom a kyslou smotanou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 50 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Pôstna kapustnica s jablkom.
Kapustnica s údeným mäsom a klobásou
10 porcií
NA VÝVAR: 1 kg údených rebier ● 2 bobkové listy ● 8 guľôčok nového korenia ● 10 guľôčok celého čierneho korenia
NA KAPUSTNICU: 1 kg kyslej kapusty ● za hrsť sušených húb ● 2 cibule ● 400 g bravčového pliecka ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 ČL mletej sladkej papriky ● 2 pikantné klobásy ● 2 nožičky jemnej klobásy ● soľ ● masť
NA PODÁVANIE: 200 ml kyslej smotany ● chlieb
Údené rebrá opláchneme a dáme do hrnca s vodou. Pridáme jeden bobkový list, 4 guľôčky nového korenia, 5 guľôčok celého čierneho korenia a povaríme asi 20 minút. Scedíme a odložíme, mäso oberieme od kostí. Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť. Cibule ošúpeme a nakrájame nadrobno, bravčové pliecko opláchneme a nakrájame na menšie kocky. Vo veľkom hrnci rozohrejeme masť a cibule na nej opražíme do svetlohnedej farby. Pridáme bravčové mäso, opečieme ho a zľahka osolíme. Počkáme, až sa vydusí šťava, ktorú pustilo mäso, a pridáme prelisované cesnaky. Hrniec čiastočne stiahneme z ohňa, prisypeme mletú papriku a rýchlo ju zamiešame do základu. Zalejeme vývarom a vrátime na oheň. Scedíme a vytlačíme kyslú kapustu, šťavu si necháme. Kapustu dáme do hrnca, pridáme sušené huby aj s vodou, v ktorej boli namočené, prípadne dolejeme do hrnca ešte trochu vody, aby suroviny boli ponorené. Pridáme bobkový list a zvyšné nové a čierne korenie a pomaly varíme asi 45 minút. Potom dáme do hrnca údené mäso z rebier a celé klobásy. Ochutnáme a kapustnicu dochutíme. Soliť pravdepodobne nebudeme, ale môžeme ju doladiť odloženou šťavou z kapusty. Ďalej pomaly varíme asi 20 minút domäkka. Z kapustnice vyberieme klobásu, nakrájame ju na kolieska, vrátime do hrnca a premiešame. Polievku podávame s krajcom dobrého chleba a kopčekom kyslej smotany.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 1 a 3/4 hodiny
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Kapustnica s údeným mäsom a klobásou.
Kapustnica s haluškami
8 porcií
1 kg kyslej kapusty ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 bobkové listy ● 1 PL mletej sladkej papriky ● za hrsť sušených dubákov ● 100 ml bieleho vína (na namočenie húb) ● 2 nožičky jemnej klobásy ● 800 g údeného mäsa ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť alebo olej
NA HALUŠKY: 1 až 2 vajcia ● hladká múka ● soľ
V hrnci rozohrejeme masť, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, cesnaky nakrájané na plátky a bobkové listy. Dusíme, kým cibuľa zosklovatie. Prisypeme papriku a krátko ju orestujeme. Do hrnca pridáme vopred namočené scedené huby (víno si necháme), kapustu, celé klobásy a údené mäso nakrájané na kocky. Ak je kapusta príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Nalejeme 1 a pol až 2 litre vody, víno, osolíme, okoreníme a varíme asi hodinu, kým kapusta nezmäkne. Na halušky zmiešame v miske vajíčka, hladkú múku a soľ tak, aby vzniklo polotekuté cestíčko. Opatrne tenkým prúdom ho lejeme do vriacej kapustnice, aby vznikli halušky. Krátko povaríme a môžeme podávať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 70 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Vianočná kapustnica s haluškami.