Reklama

Vianoce bez KAPUSTNICE akoby ani neboli: Skúšali ste už pôstnu, s haluškami či mangalicou?

Pôstna kapustnica s jablkom.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Vianočná kapustnica by na štedrovečernom stole rozhodne nemala chýbať. A je jedno, či ju máte rady s údeným mäsom, pôstnu alebo s haluškami, z tých našich si isto vyberiete.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si so mnou najlepšie medovníčky: Tento recept sa v našej rodine traduje už desaťročia

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na Vianočnú kapustnicu:

    Rýchla kapustnica

    8 porcií

    1 kg kvasenej kapusty ● 1 a 1/2 litra hydinového vývaru ● 5 malých zemiakov ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 2 až 3 nožičky domácej klobásy ● 150 g mangalicového cigára ● masť

    Kapustu dôkladne vyžmýkame a ak je dlhá, nakrájame ju na kratšie kúsky. Šťavu z nej nevylievame, môžeme ňou neskôr kapustnicu dochutiť. Kapustu opražíme na masti, opekáme však len krátko, aby sa nepripálila. Podlejeme vývarom a necháme zovrieť. Pridáme očistené zemiaky nakrájané na kocky, paradajkový pretlak, celé klobásky a cigáro. Na miernom ohni varíme asi 45 minút. Uvarenú klobásu vyberieme a nakrájame ju na kolieska, cigáro na kratšie kúsky. Vrátime do kapustnice.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 50 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Rýchla kapustnica s klobásou.

    Vianočná s údeným tofu

    4 porcie

    500 g kyslej kapusty ● 50 g sušených húb ● 2 cibule ● 2 ČL mletej červenej papriky ● 3 až 4 zemiaky ● 1 ČL drvenej rasce ● 1 a 1/2 litra zeleninového vývaru ● 5 guľôčok nového korenia ● 1 balenie údeného tofu ● 50 g sušených sliviek ● soľ (ak treba) ● olej

    Sušené huby zalejeme vodou. Cibule očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej a cibule na ňom restujeme asi 3 minúty. Pridáme mletú papriku, kyslú kapustu (podľa potreby prepláchnutú), zemiaky nakrájané na kocky a rascu. Zalejeme vývarom, pridáme nové korenie a huby aj s vodou, v ktorej boli namočené. Varíme domäkka asi 40 minút. Pridáme kocky tofu a sušené slivky. Kapustnicu povaríme a dochutíme.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 45 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Kapustnica pre veganov s tofu.

    Anketa

    Čo vo vašej vianočnej kapustnici nesmie chýbať

    • slivky25%
    • zemiaky0%
    • klobása25%
    • huby0%
    • údené mäso50%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      ZVEDAVÉ BABY: Odporúčania AYURVÉDY na zimné obdobie
      Zdroj: Karin Grófová

      Pôstna s jablkami

      4 porcie

      500 g kyslej kapusty ● 50 g sušených húb ● 1 PL cukru ● 1 veľká šalotka ● hydinový alebo zeleninový vývar ● sušené jablká ● sušené brusnice ● 4 zemiaky ● 200 ml smotany na šľahanie ● kyslá smotana na servírovanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť alebo olej

      Huby prepláchneme v sitku horúcou vodou a potom ich namočíme do vody asi na 15 minút. Rozohrejeme masť alebo olej a skaramelizujeme na ňom cukor. Pridáme očistenú šalotku nakrájanú nadrobno a opekáme ju dosklovita. Potom pridáme scedenú kapustu. Ak je veľmi kyslá, premyjeme ju. Kapustu chvíľu opekáme a miešame. Potom ju zalejeme podľa požadovanej hustoty vývarom alebo vodou. Ku kapuste dáme namočené huby, sušené jablká, sušené brusnice, zemiaky nakrájané na malé kocky, soľ a korenie. Varíme, kým zemiaky nebudú mäkké. Do hotovej kapustnice prilejeme smotanu. Podávame s chlebom a kyslou smotanou.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 50 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Pôstna kapustnica s jablkom.

      Kapustnica s údeným mäsom a klobásou

      10 porcií

      NA VÝVAR: 1 kg údených rebier ● 2 bobkové listy ● 8 guľôčok nového korenia ● 10 guľôčok celého čierneho korenia

      NA KAPUSTNICU: 1 kg kyslej kapusty ● za hrsť sušených húb ● 2 cibule ● 400 g bravčového pliecka ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 ČL mletej sladkej papriky ● 2 pikantné klobásy ● 2 nožičky jemnej klobásy ● soľ ● masť

      NA PODÁVANIE: 200 ml kyslej smotany ● chlieb

      Údené rebrá opláchneme a dáme do hrnca s vodou. Pridáme jeden bobkový list, 4 guľôčky nového korenia, 5 guľôčok celého čierneho korenia a povaríme asi 20 minút. Scedíme a odložíme, mäso oberieme od kostí. Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť. Cibule ošúpeme a nakrájame nadrobno, bravčové pliecko opláchneme a nakrájame na menšie kocky. Vo veľkom hrnci rozohrejeme masť a cibule na nej opražíme do svetlohnedej farby. Pridáme bravčové mäso, opečieme ho a zľahka osolíme. Počkáme, až sa vydusí šťava, ktorú pustilo mäso, a pridáme prelisované cesnaky. Hrniec čiastočne stiahneme z ohňa, prisypeme mletú papriku a rýchlo ju zamiešame do základu. Zalejeme vývarom a vrátime na oheň. Scedíme a vytlačíme kyslú kapustu, šťavu si necháme. Kapustu dáme do hrnca, pridáme sušené huby aj s vodou, v ktorej boli namočené, prípadne dolejeme do hrnca ešte trochu vody, aby suroviny boli ponorené. Pridáme bobkový list a zvyšné nové a čierne korenie a pomaly varíme asi 45 minút. Potom dáme do hrnca údené mäso z rebier a celé klobásy. Ochutnáme a kapustnicu dochutíme. Soliť pravdepodobne nebudeme, ale môžeme ju doladiť odloženou šťavou z kapusty. Ďalej pomaly varíme asi 20 minút domäkka. Z kapustnice vyberieme klobásu, nakrájame ju na kolieska, vrátime do hrnca a premiešame. Polievku podávame s krajcom dobrého chleba a kopčekom kyslej smotany.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 1 a 3/4 hodiny

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Kapustnica s údeným mäsom a klobásou.

      Kapustnica s haluškami

      8 porcií

      1 kg kyslej kapusty ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 bobkové listy ● 1 PL mletej sladkej papriky ● za hrsť sušených dubákov ● 100 ml bieleho vína (na namočenie húb) ● 2 nožičky jemnej klobásy ● 800 g údeného mäsa ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť alebo olej

      NA HALUŠKY: 1 až 2 vajcia ● hladká múka ● soľ

      V hrnci rozohrejeme masť, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, cesnaky nakrájané na plátky a bobkové listy. Dusíme, kým cibuľa zosklovatie. Prisypeme papriku a krátko ju orestujeme. Do hrnca pridáme vopred namočené scedené huby (víno si necháme), kapustu, celé klobásy a údené mäso nakrájané na kocky. Ak je kapusta príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Nalejeme 1 a pol až 2 litre vody, víno, osolíme, okoreníme a varíme asi hodinu, kým kapusta nezmäkne. Na halušky zmiešame v miske vajíčka, hladkú múku a soľ tak, aby vzniklo polotekuté cestíčko. Opatrne tenkým prúdom ho lejeme do vriacej kapustnice, aby vznikli halušky. Krátko povaríme a môžeme podávať.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 70 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Vianočná kapustnica s haluškami.

      Viac inšpirácie na prípravu kapustnice nájdete v GALÉRII priamo TU:

      Autor článku

      Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.