Tieto recepty z mladej MRVIČKY musíte vyskúšať ešte dnes: Polievka z pečenej mrkvy je FAMÓZNA!
8. 4. 2025, 7:00

Zdroj: Laura Witteková
Mladá mrkvička je dobrota, ktorá by na jar vo vašej kuchyni rozhodne nemala chýbať. Jej delikátna chuť totiž pozdvihne každé jedlo na úplne novú úroveň.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto mrkvové recepty:
- POLIEVKA Z PEČENEJ MRKVY
- MRKVOVÉ KARÍ
- MRKVOVÝ TART
- MRKVOVÉ GNOCCHI
- MRKVOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM
POLIEVKA Z PEČENEJ MRKVY
4 porcie
4 veľké paradajky, 1 cibuľa, 3 veľké mrkvy, 250 g cherry paradajok, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, soľ, korenie, 1 PL talianskeho korenia, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smotany na šľahanie
NA PODÁVANIE: balzamový ocot, bazalkové listy, žeruchové výhonky
Veľké paradajky a cibuľu nakrájame na štvrtiny, mrkvu na menšie kúsky a všetko uložíme na plech. Pridáme cherry paradajky, cesnak a všetko pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Posypeme zmesou talianskeho korenia a vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečieme 20 až 25 minút, aby zelenina bola mäkká. Upečenú zeleninu preložíme do mixéra, pridáme zeleninový vývar a rozmixujeme. Zjemníme smotanou a podávame ozdobené balzamovým octom, bazalkou a žeruchovými výhonkami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Laura Witteková
Polievka z pečenej mrkvy.
MRKVOVÉ KARÍ
4 porcie
1 PL masla ghí, 1 šalotka, 2 strúčiky cesnaku, 10 stredne veľkých mrkiev, 1 tyčinka citrónovej trávy, 1 PL nastrúhaného zázvoru, 1 PL červenej karí pasty, 200 ml kokosového mlieka, 300 ml zeleninového vývaru, soľ, korenie, čili podľa chuti, čerstvý koriander, chlieb pita
Do kastróla dáme ghí, pridáme nasekanú šalotku, cesnak a osmažíme. Vsypeme očistenú mrkvu nakrájanú na plátky, citrónovú trávu rozkrojenú napoly, zázvor, karí pastu a 2 minúty povaríme.
Vlejeme kokosové mlieko, vývar, osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme približne 30 minút, do zmäknutia mrkvy. Pridáme čili, posypeme čerstvým koriandrom a podávame s chlebom pita.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
Mrkvové karí.
MRKVOVÝ TART
4 porcie
1 lístkové cesto, 650 g karotky, 200 g kyslej smotany, 100 g hustého jogurtu, 100 g parmezánu, 2 vajcia, 1 PL dijonskej horčice, 1 PL celozrnnej horčice, soľ, korenie, 1 ČL tymianu
Formu na koláč s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie. Uložíme rozvaľkané lístkové cesto a zakryjeme listom papiera na pečenie a vysypeme fazuľami. Pečieme 15 minút pri 175 °C. Potom papier aj fazule odstránime. Očistené mrkvy nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a vhodíme do vriacej osolenej vody. Varíme 5 až 8 minút a scedíme. Zmiešame smotanu, jogurt, parmezán nastrúhaný najemno, vajcia, horčice, soľ, korenie a tymian. Zmes vylejeme na predpečený korpus. Na zmes do kruhu ukladáme plátky mrkvy. Vložíme do rúry a pečieme pri 190 °C približne 25 minút, aby okraje cesta získali zlatú farbu. Koláč podávame teplý, pokojne aj ako prílohu k mäsu.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Laura Witteková
Mrkvový tart.
MRKVOVÉ GNOCCHI
4 porcie
NA GNOCCHI: 3 stredne veľké uvarené mrkvy, 4 stredne veľké uvarené zemiaky, 200 g polohrubej múky + na posypanie, 1 vajce, 1 ČL soli, štipka muškátového orieška
NA OMÁČKU: 100 g prerastenej slaniny, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL paradajkového pretlaku, 200 g mascarpone, 2 PL smotany na šľahanie, 100 g cherry paradajok, soľ, korenie, 1 mozzarella, 1 PL nasekanej bazalky, 1/2 ČL lístkov tymianu
Uvarenú mrkvu a zemiaky pretlačíme alebo rozmixujeme. Pridáme múku, vajce, soľ, muškátový oriešok a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na 4 časti. Z každej časti vytvarujeme valec a rozkrájame na vankúšiky hrubé 2 cm. Povrch každého jemne pritlačíme vidličkou, aby sa vytvorili drážky. Gnocchi vsypeme do vriacej osolenej vody a varíme približne 2 minúty, potom ich scedíme.
Na panvici osmažíme slaninu nakrájanú nadrobno, pridáme pretlačený cesnak a prehrejeme. Pretlačíme cesnak, pridáme pretlak a orestujeme. Vložíme mascarpone, smotanu, osolíme a okoreníme podľa chuti. Vsypeme uvarené gnocchi a paradajky nakrájané na polovice. Nakoniec pridáme kúsky mozzarelly, bazalku, tymian a rovno podávame.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
mrkvové gnocchi
Anketa
Ktorý recept z mladej mrkvy vás najviac oslovil?
MRKVOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM
4 porcie
NA PLACKY: 220 g nastrúhanej mrkvy, 1 vajce, 4 PL hladkej múky, 1 strúčik pretlačeného cesnaku, 1/2 ČL mletej rímskej rasce, 2 PL koriandrovej vňate, soľ, korenie
NA DRESING: 5 PL hustého jogurtu, 2 sardelové filety, 1 strúčik cesnaku, 3 PL petržlenovej vňate, citrónová šťava, soľ, korenie
V mise zmiešame všetky suroviny, aby sa spojili. Ak bude zmes ešte stále vlhká, pridáme trochu múky. Rúru zapneme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň mrkvové kôpky. Tie jemne sploštíme a pečieme 12 minút, potom ich otočíme a pečieme ďalších 12 minút. Ak chceme, môžeme mrkvové placky vysmažiť na troche oleja. Kým sa pečú mrkvové placky, do mixéra dáme všetky suroviny na dresing a rozmixujeme ich. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Placky podávame s jogurtovým dresingom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 24 minút
Zdroj: Laura Witteková
Mrkvové placky s jogurtovým dipom.