Reklama

Tieto recepty z mladej MRVIČKY musíte vyskúšať ešte dnes: Polievka z pečenej mrkvy je FAMÓZNA!

Mrkvový tart.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Mladá mrkvička je dobrota, ktorá by na jar vo vašej kuchyni rozhodne nemala chýbať. Jej delikátna chuť totiž pozdvihne každé jedlo na úplne novú úroveň.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rozmýšľate čo piecť na Veľkú noc? Vyskúšajte krásne mrkvové mafiny, len tak sa po nich zapráši!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto mrkvové recepty:

    POLIEVKA Z PEČENEJ MRKVY

    4 porcie

    4 veľké paradajky, 1 cibuľa, 3 veľké mrkvy, 250 g cherry paradajok, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, soľ, korenie, 1 PL talianskeho korenia, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smotany na šľahanie

    NA PODÁVANIE: balzamový ocot, bazalkové listy, žeruchové výhonky

    Veľké paradajky a cibuľu nakrájame na štvrtiny, mrkvu na menšie kúsky a všetko uložíme na plech. Pridáme cherry paradajky, cesnak a všetko pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Posypeme zmesou talianskeho korenia a vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečieme 20 až 25 minút, aby zelenina bola mäkká. Upečenú zeleninu preložíme do mixéra, pridáme zeleninový vývar a rozmixujeme. Zjemníme smotanou a podávame ozdobené balzamovým octom, bazalkou a žeruchovými výhonkami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Polievka z pečenej mrkvy.

    MRKVOVÉ KARÍ

    4 porcie

    1 PL masla ghí, 1 šalotka, 2 strúčiky cesnaku, 10 stredne veľkých mrkiev, 1 tyčinka citrónovej trávy, 1 PL nastrúhaného zázvoru, 1 PL červenej karí pasty, 200 ml kokosového mlieka, 300 ml zeleninového vývaru, soľ, korenie, čili podľa chuti, čerstvý koriander, chlieb pita

    Do kastróla dáme ghí, pridáme nasekanú šalotku, cesnak a osmažíme. Vsypeme očistenú mrkvu nakrájanú na plátky, citrónovú trávu rozkrojenú napoly, zázvor, karí pastu a 2 minúty povaríme.

    Vlejeme kokosové mlieko, vývar, osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme približne 30 minút, do zmäknutia mrkvy. Pridáme čili, posypeme čerstvým koriandrom a podávame s chlebom pita.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 20 minút

    MRKVOVÝ TART

    4 porcie

    1 lístkové cesto, 650 g karotky, 200 g kyslej smotany, 100 g hustého jogurtu, 100 g parmezánu, 2 vajcia, 1 PL dijonskej horčice, 1 PL celozrnnej horčice, soľ, korenie, 1 ČL tymianu

    Formu na koláč s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie. Uložíme rozvaľkané lístkové cesto a zakryjeme listom papiera na pečenie a vysypeme fazuľami. Pečieme 15 minút pri 175 °C. Potom papier aj fazule odstránime. Očistené mrkvy nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a vhodíme do vriacej osolenej vody. Varíme 5 až 8 minút a scedíme. Zmiešame smotanu, jogurt, parmezán nastrúhaný najemno, vajcia, horčice, soľ, korenie a tymian. Zmes vylejeme na predpečený korpus. Na zmes do kruhu ukladáme plátky mrkvy. Vložíme do rúry a pečieme pri 190 °C približne 25 minút, aby okraje cesta získali zlatú farbu. Koláč podávame teplý, pokojne aj ako prílohu k mäsu.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    MRKVOVÉ GNOCCHI

    4 porcie

    NA GNOCCHI: 3 stredne veľké uvarené mrkvy, 4 stredne veľké uvarené zemiaky, 200 g polohrubej múky + na posypanie, 1 vajce, 1 ČL soli, štipka muškátového orieška

    NA OMÁČKU: 100 g prerastenej slaniny, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL paradajkového pretlaku, 200 g mascarpone, 2 PL smotany na šľahanie, 100 g cherry paradajok, soľ, korenie, 1 mozzarella, 1 PL nasekanej bazalky, 1/2 ČL lístkov tymianu

    Uvarenú mrkvu a zemiaky pretlačíme alebo rozmixujeme. Pridáme múku, vajce, soľ, muškátový oriešok a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na 4 časti. Z každej časti vytvarujeme valec a rozkrájame na vankúšiky hrubé 2 cm. Povrch každého jemne pritlačíme vidličkou, aby sa vytvorili drážky. Gnocchi vsypeme do vriacej osolenej vody a varíme približne 2 minúty, potom ich scedíme.

    Na panvici osmažíme slaninu nakrájanú nadrobno, pridáme pretlačený cesnak a prehrejeme. Pretlačíme cesnak, pridáme pretlak a orestujeme. Vložíme mascarpone, smotanu, osolíme a okoreníme podľa chuti. Vsypeme uvarené gnocchi a paradajky nakrájané na polovice. Nakoniec pridáme kúsky mozzarelly, bazalku, tymian a rovno podávame.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    mrkvové gnocchi

    Anketa

    Ktorý recept z mladej mrkvy vás najviac oslovil?

    MRKVOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM

    4 porcie

    NA PLACKY: 220 g nastrúhanej mrkvy, 1 vajce, 4 PL hladkej múky, 1 strúčik pretlačeného cesnaku, 1/2 ČL mletej rímskej rasce, 2 PL koriandrovej vňate, soľ, korenie

    NA DRESING: 5 PL hustého jogurtu, 2 sardelové filety, 1 strúčik cesnaku, 3 PL petržlenovej vňate, citrónová šťava, soľ, korenie

    V mise zmiešame všetky suroviny, aby sa spojili. Ak bude zmes ešte stále vlhká, pridáme trochu múky. Rúru zapneme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň mrkvové kôpky. Tie jemne sploštíme a pečieme 12 minút, potom ich otočíme a pečieme ďalších 12 minút. Ak chceme, môžeme mrkvové placky vysmažiť na troche oleja. Kým sa pečú mrkvové placky, do mixéra dáme všetky suroviny na dresing a rozmixujeme ich. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Placky podávame s jogurtovým dresingom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 24 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Mrkvové placky s jogurtovým dipom.

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.